Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A Gripennek van érdemi alterna...

A Gripennek van érdemi alternatívája ?

Figyelt kérdés
A Honvédségnek lassan el kell gondolkodnia azon hogy mit kezd a magyar vadászgépekkel. Ha jól tudom a bérleti szerződés hamarosan lejár. Érdemes megtartani a mostani gépeket ? Vagy esetleg váltani kellene ? Ha igen mi jöhet szóba ? Mint alternatíva
2023. dec. 3. 12:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
17%
Gruppen
2023. dec. 3. 13:00
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

A lízing nem egyenlő a bérléssel. A gépek magyar tulajdonban vannak. Csak a "gyártói támogatás" jár(na) le, ha nem hosszabbítunk. De nem csak hosszabbítunk, hanem fejlesztéseket is veszünk hozzájuk.

A gripenek még fejlesztésekkel modern szinten tarthatóak. A fejlettebb radar, szoftver és fegyverzet, ami ma már fontosabb része egy vadászgépnek, mint maga gép pedig integrálható. Nem, nem lesz lopakodó, de kis mérete miatt eleve kicsi a radarkeresztmetszete. Nem, nem egy 5. generációs gép, de potenciális ellenfeleknek is max mutatóban van olyanjuk.

2023. dec. 3. 13:11
 3/14 anonim ***** válasza:
8%
A Mikoyan.
2023. dec. 3. 13:30
 4/14 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem ha így folytatódik, a svédek egy doboz gyufát nem fognak nekünk már adni, nemhogy vadászrepülőt.
2023. dec. 3. 13:47
 5/14 anonim ***** válasza:
94%
Hivatalosan is gripent akarnak venni. Ennél jobb gép jelenleg nincs. F35 re meg kár kiadni olyan sokat, nincs akkora harci értéke
2023. dec. 3. 14:08
 6/14 Jeffrey Spender ***** válasza:
29%

A Gripen egy rossz döntés és vásárlás volt, gratulálok az összesnek, aki részt vett benne.

A Gripen egy nyers pénzkidobás a fegyverpiacon az F-16-os Falcon létezése óta.

Extrém hülyék voltak a beszerzők, hogy kihagyták az ígéretesnek indult, háborúkat látott, megbízható, sőt jól működő, és fejlettségű, és nyitott forráskódú technológiához, vagyis az F-16-os Falcon-hoz a hozzáférési lehetőséget. Aki teheti, globálisan is azt veszi meg, és használja, nem pedig valami kis számú egzotikus gépet, mint a Gripen-t.

A svédekkel nem rúgnám össze a port, de attól én még próbálnék szabadulni a gépeiktől.

Ha a svéd repülők annyira jók, akkor miért nem kell még a kutyának sem a Gripen ? Politikától teljesen függetlenül, még azoknak sem kell, akik jószomszédi viszonyt ápolnak velük.

2023. dec. 3. 17:01
 7/14 anonim ***** válasza:
75%

#17:01

Elég buta vagy, de megpróbálom neked elmagyarázni.

Azért alkalmaznak kevesen gripent, mert mi a kommunista blokkhoz közeledtünk, míg a nyugat amerikához. Így ők hamar megkapták az F16jaikat mi pedig természetesen le voltunk maradva. A gripen és F16 között egy generációnyi szakadék van, nem nagyon lehet a kettőt össze hasonlítani. Az F16 a bővíthetősége határán van, már annyira át kéne alakítani, hogy nem érné meg és nem is lehet. A gripen viszont 5.generációs technológiát tartalmaz. Egyszerűen azért nem alkalmaznak nyugaton gripent mert ők átugrották ezt a 4,5.generációt és az F16 után már F35-t vesznek. Erre mondtam, hogy 1db F35 árából 2-3 gripent lehet venni és annyit nem fog hozzá adni egy háborúhoz mint amennyivel többe kerül, mert sokkal olcsóbb bevásárolni egy jó tüzérségi-légvédelmi rendszert, amivel csak 100millió ft 1 lövés, van benne 6 rakéta, az F35 meg tud lőni 4-t, aztán vissza kell mennie. És ha valaki leszedi akkor rengeteg pénz.

Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 10-20 csúcsszuper hightech eszközzel háborúzni, sokkal nagyobb darabszám kell és erre tökéletes a nem sokkal rosszabb gripen.

2023. dec. 3. 17:16
 8/14 A kérdező kommentje:

F16 a bővíthetősége határán”

A Gripen is a Svédek is beszálltak egy Angol-Olasz(-Japán?) közös 6. Generációs vadászgép fejlesztésbe.

A gripen viszont 5.generációs technológiát tartalmaz.“

Ha jol tudom a Gripen legújabb változata a Gripen e kapcsán mondta a SAAB egyik vezetője hogy Amerika, Kína és Oroszország rossz irányba fejleszt mert mindenféle zavaró kell a gépekbe nem pedig az amit ok csinálnak

[link]

2023. dec. 3. 17:33
 9/14 anonim ***** válasza:
84%

"Szerintem ha így folytatódik, a svédek egy doboz gyufát nem fognak nekünk már adni, nemhogy vadászrepülőt."

jaj ez a szerelem politika tévhit mire jó? az üzlet az üzlet a politika meg politika, nem feltétlen a diplomáciai viszony fogja ezt befolyásolni.

az oroszok megtámadták ukrajnát mégis fizetik az oroszok az ukránoknak a gázvezeték tranzitdíjat és nem durciztak be hogy most örihari van és nem fizetünk.

2023. dec. 3. 18:11
 10/14 anonim ***** válasza:
14%
Alternatívaként szerintem simán lehetne saját fejlesztésű repülőgépünk.
2023. dec. 3. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!