Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » A sorkatonaságban hogy lehetet...

A sorkatonaságban hogy lehetett kibírni, hogy az embernek ne legyen egyfolytában szabadság- és honvágya?

Figyelt kérdés
Gondolok itt főképp a rendszerváltás előttre, amikor még sokkal ritkábban engedték eltávra az embert, meg direkt az otthonától a legtávolabbra eső laktanyába sorozták. Hogy lehetett kibírni, hogy ne vágyódjon folyamatosan haza, vagy törje azon a fejét, hogy miképp tudná leszereltetni magát? Mivel tudta elterelni a gondolatait?

2023. nov. 29. 22:41
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
90%
Természetesen ivással. Vajon miért van az hogy csak a félbolond alkoholisták akarják visszaállítani a régi rendszert?
2023. nov. 29. 22:46
 2/32 anonim ***** válasza:
18%
Személy szerint én 15 évesen költöztem el otthonról, és azóta is külön élek (26 vagyok). Semmiféle "honvágyam" nem volt. Igazából örülök, hogy nem kell a szüleimmel éljek.
2023. nov. 29. 22:47
 3/32 A kérdező kommentje:
2: De te nem voltál sorkatona. A kérdésem pedig arról szól. Az teljesen más, ha az embert kényszerítik, hogy többedmagával aludjon, és parancsszóra ugráljon 1-1,5 éven keresztül, távol az otthonától, mintha szabad akaratából költözik valahova.
2023. nov. 29. 22:52
 4/32 anonim ***** válasza:
90%

Aki közösségkedvelő, extrovertált annak nem volt gondolom honvágya, szabadságvágya, nekik olyan volt, mint egy nyári tábor.

Az introvertált, maguknak való embereknek pokol lehetett.

2023. nov. 29. 22:53
 5/32 anonim ***** válasza:
21%

32-éve volttam katona, a laktanyában nem tudsz unatkozni plusz csak este vagy egyedül , és minden pillanatban foglalkozások vannak az hogy nem tudsz haza menni és akkor mi van a sorkatonaságnak pont ez volt a lényege önállósodj , az ismerkedj , tapasztalj milyenek is az emberek .

Van aki ívásban találta meg magát lelke rajta , nem az enyémet issza úgy voltam vele az már más hogy elég sok baj van az ittas egyénnel, de a katonaságnál tudják a módját hogy a katonát vissza tereljék a helyes útra .

2023. nov. 29. 22:56
 6/32 A kérdező kommentje:

4: Nekem mondjuk a szó szoros értelmében vett nyári táborral sincs tapasztalatom. Napsugár táborba jártam, de az helyben volt, délután ugyanúgy mindenki hazament, mint az iskolából, hétvégén pedig nem volt. Ottalvós osztálykirándulásban is csak egyszer volt részem, az is egyetlen éjszaka volt csak. Úgy érzem, nem is nagyon bírtam volna az ilyesmit.

Amúgy 41/F vagyok, tehát még voltam sorozáson, de a katonaságra alkalmatlan voltam ideges természet és beszédhiba miatt.

2023. nov. 29. 23:12
 7/32 anonim ***** válasza:
92%

Én szociális fóbiás vagyok, én sem mentem sosem osztálykirándulásra sem.

Én már nem voltam, 35 vagyok.

De alkalmatlan is lettem volna, mert pánikrohamot kapnék, ha valahol erővel ott akarnának tartani.

2023. nov. 29. 23:42
 8/32 anonim ***** válasza:
80%
Lepontoztátok az 5-öst, pedig teljesen jót írt. A honvágy az alapkiképzésnél jelenthetett nagyobb gondot, ami egy hónapig tartott, és az eskütétellel ért véget. Addig a katona egyedül nem hagyhatta el a laktanyát, csak a kiképzés részeként, menet, vagy lőgyakorlatok esetén, de akkor is csak zárt alakzatban, szigorúan a kiképzők felügyeletével. Az eskütételen általában voltak a rokonok, ismerősök, utána a sorkatona pár napra hazamehetett, vagy legalábbis kapott kimenőt aznapra. A kiképzésen minket úgy hajtottak, mint czinger a varrógépét, úgyhogy nappal nem nagyon értünk rá honvágyakozni, este talán már nehezebb volt. Aztán pár nap alatt a külső nyomás hatására összekovácsolódott a brancs, barátságok szövődtek, ami elterelte a figyelmet a honvágytól. Aki nagyon akart levelezhetett is az otthoniakkal, ugye akkor mobil nem létezett, a vezetékes telefont meg nem is tudom használhatta-e valaki a tiszteken kívül. Szóval a honvágy max pár napig jelentett gondot, azt meg túlélte az ember.
2023. nov. 30. 09:14
 9/32 anonim ***** válasza:
74%

Hogy, simán...

Az a baj, hogy az számít, hogy ki mihez viszonyít és hogy a komfortzónájából ki tud e lépni.

A mai fiatalok többségének pokol lenne...

2023. nov. 30. 10:34
 10/32 A kérdező kommentje:
Ha engem véletlenül mégis elvisznek, úgy gondolom max. 1 hónap után leszereltek volna, mert hogy pszichésen nem tudtam volna alkalmazkodni.
2023. nov. 30. 11:05
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!