Mi lenne ha a Honvédségnek magyarországon licenszre gyártanánk T-90A-t?
"És akkor nekünk mi nehézséget okozna ?"
Komolyan, ebben az országban szerinted mi NEM okozna nehézséget? :) Épp a világ minden pénzéből nem tudják megépíteni a szerb vasutat, pedig az egy szög egyszerű dolog egy modern tank, értelmezhető szériaszámmal való gyártásához képest.
"Melyik lenne a jobb, évente 10 leopárdot beszerezni vagy évente 200 T-90 est legyártani?"
Annyira értelmetlen kérdés ez. Oroszország jelenleg háborús körülmények között hoz ilyen darabszámot, nemhogy mi békeidőben csinálnánk.
"Mind a Leopárd 2-es, mind a T-90-es hasonló értékű harckocsik"
Hát azért ez kicsit megmosolyogtató. Az oroszok is már lassan 20 éve tologatják a T-72-es (ebbe értendő a T-90 is) család leváltását, csak hát ugye a háború miatt lelőtték az Armata programot. Ha már ők is inkább csak kényszerből használják ezt a típust, akkor mi mi a franckarikáért gyártanánk már ilyet?
Az meg külön "vicces", hogy miután lassan megszabadulunk a volt szovjet technikától, NATO tagként szerinted jó ötlet lenne visszaállni erre. Egy szövetségi szinten "ellenséges" ország beszállítóitól szeretnénk függni, miközben nem NATO kompatibilis fegyverzetünk lenne?
Attól, hogy a T-90-esnek van a T-72-essel látszólag közös részegysége, attól még nem lesz T-72-es knock-off. Ami T-72-es knock-off, az a ZTZ-99-es.
Mint ahogy a T-80U sem lesz egy szteroidozott T-64A, pedig nagyjából hasonló autotöltőt használnak.
A T-90-es mióta szovjet technika ?
A másik, akármilyen hihetetlen, mind a Leopárd 2-es, mind az Abrams, mind a T-90-es szabadon gyártható, helyileg, nem pedig az eredeti tervező országra leszűkített.
A Leó 2-est gyártják Svédországban, Spanyolországban, és Görögországban.
Az Abrams-et Egyiptomban, és felajánlották még Svédországnak is a gyártásjogot, de politikai alapon inkább a németeket választották.
https://www.youtube.com/watch?v=Vassel5ffzU
És a T-90-est meg Indiának.
Fun Fact, India 2,000 T-90-eséből 1,500 körüli példány az teljes mértékben indiai produktum, a csupasz teknő, a teknő frontpáncélzata, sokminden, és a meghajtás. A T-90-esben francia műszerezettség virít.
Az indiaiak próbáltak nagyon saját harckocsit tervezni, az Arjunát, kész kudarc lett, minő meglepő, T-90SzM, és Leclerc XLR a kettő jelölt.
Ellenben az oroszoknak 300 - 500 T-90-esük van, helyettük a betonplaccra kivágott, szétrohadt, és tyúkketreces T-72-es variánsok a fő típusuk, mindegy, hogy T-72A, vagy T-72B, vegyesen, igénytelenül.
Nem reális választási lehetőség. Az oroszok nem fogják odaadni egy NATO tagállamnak a T-90 licencét, mi meg nem fogunk kilépni a világ legerősebb katonai tömbjéből.
Ja és ahogy fent is írták, az oroszok nem gyártanak évi 200 T-90-est békeidőben, nemhogy a magyar ipar képes lenne rá.
"Attól, hogy a T-90-esnek van a T-72-essel látszólag közös részegysége, attól még nem lesz T-72-es knock-off. Ami T-72-es knock-off, az a ZTZ-99-es."
Még egyszer, sokadszorra: a T-90 egy modernizált T-72. Semmi több.
"A T-90-es mióta szovjet technika ?"
Lásd fentebb.
"A Leó 2-est gyártják Svédországban, Spanyolországban, és Görögországban."
"Fun Fact, India 2,000 T-90-eséből 1,500 körüli példány az teljes mértékben indiai produktum"
Na és akkor tedd a magyar nehézipart az említettek mellé. Vagy szimplán a magyar gazdaságot. Vagy akármit. :) Azért elég röhejes ezekkel az országokkal példálózni.
" Még egyszer, sokadszorra: a T-90 egy modernizált T-72. Semmi több. "
Ja és a T-72-esnek hány alváltozata van, miben különböznek, tudsz konkrétumot is mondani, vagy csak beragadt ez az állítás nálad ?
És a T-90-es miben különbözik a T-72-estől ?
Amúgy az ukránok kisajátították a T-64-est ukrán harckocsinak, annak ellenére, hogy a főkonstruktőr orosz volt, Alekszandr Morozov. Sőt a T-80-ast is megpróbálták kisajátítani ukránnak, annak ellenére, hogy Leningrád / Szentpéter / Omszkban tervezték és vitték sorozatgyártásba.
Mind a T-64-es, a T-72-es, a T-80-as, és a T-90-es szimplán orosz harckocsik. Nem szovjetek.
A magyar nehézipart valóban nem lehet párhuzamba állítani ezekkel, azonban az is szégyen, hogy a cseh - lengyel - horvát - szerb mindegyik leköröz minket. A magyar haditechnika csúcsteljesítménye a PA-63-as pisztoly, ennél többre nem képes :(
Te figyu már, ha én most idemásolom neked a T-72-es és T-90-es különböző variánsait, akkor mi lesz? Akkor nyerek? Vagy te nyersz? Vagy akkor kifordul a sarkaiból a világ?
Mi a fészkes f..sz köze van bármihez, hogy szerinted kit vagy mit "sajátítottak" ki az ukránok vagy bárkik? Megint ez van: össze-vissza, értelem nélkül vagdalkozol és még te sem tudod, hogy mit akarsz. Mi köze van ennek a kérdéshez? Ez is azért kellett, hogy egy jót ukránozhass?
"A magyar nehézipart valóban nem lehet párhuzamba állítani ezekkel"
Akkor meg minek akarsz itt gyártatni egy elavult, mindenki által lecserélni tervezett tankot? A csehek, lengyelek és horvátok szintén nem gyártanak T-90-est.
" Te figyu már, ha én most idemásolom neked a T-72-es és T-90-es különböző variánsait, akkor mi lesz? Akkor nyerek? Vagy te nyersz? Vagy akkor kifordul a sarkaiból a világ? "
Neked miért kell bepöccenned egy ártatlan kérdéstől ?
Tőled nulla műszaki érvelést hallottam. Ellenben a személyeskedés, a kényszeres tagadás nagyon is megy. Csak ezekkel az a baj, hogy a frusztráció, a düh, és az agresszió jele.
"ukránozás"
Nem, nem volt semmi célom ukránozni, csak szerettem volna jelezni, hogy a harckocsi származásán is sokak csinálnak vitát.
Van, aki szerint az adott harckocsi szovjet. A másik szerint orosz. A harmadik szerint ukrán. No akkor a három illető közül melyiknek van igaza ?
Ami 1991 utáni, az orosz, és ukrán.
Amúgy az Armata az pont 40 éves dizájn, mint az M1 TTB / Abrams Block 3-as. Akkor most az Armata is szovjet szellemi termék ?
" Akkor meg minek akarsz itt gyártatni egy elavult, mindenki által lecserélni tervezett tankot? A csehek, lengyelek és horvátok szintén nem gyártanak T-90-est. "
Mi az, hogy mindenki által lecserélni tervezett harckocsi ? És melyik az ?
A T-90-es lecserélése tudtommal nincsen napirenden.
Amúgy a korrektség kedvéért a Leopárd 2-es, és az Abrams nem elavultak ?
Én modellfüggetlenül az autotöltő megléte, a hunter-killer képesség, és az aktív védelem megléte alapján minősítem az adott harckocsit.
Ezeknek a kitételeknek maradéktalanul megfelelnek a Leclerc, a Type 90-es, és a T-90-es. Igen, Nyugaton a Leclerc és a Type 90-es simán modernebb, köröket verhet az Abrams-re.
Amúgy az amerikaiak is teszteltek nem egy orosz harckocsit, és az autotöltőt tényleges előnynek látták, az Abrams-hez is csináltak, mindkét megoldással, vagyis újgyártásúként, illetve a meglevők modernizálásaként, csak gondolkoztak, hogy Irakban totál felesleges az olyasmi, azonkívül békeidő van, felesleges az update.
Amúgy miért a T-90-esre vagy rákapva ?
Én nem gyártatnék eszetlenül, azonnal harckocsit, hanem szimplán Leclerc XLR-t vagy Type 90-est vettem volna.
Azonban nem lenne rossz, ha bírnánk egy alapfokú iparral, mint a csehek, lengyelek, szerbek, vagy akár a görögök.
"Tőled nulla műszaki érvelést hallottam."
Ne haragudj meg, de tőled még sosem, semmilyen műszaki érvet nem láttam, de nem is várom el, mert túl sok jelentősége nincs jelen esetben. A T-90 és a T-72 manapság már nem modern harckocsi, látványosan le is bőgött az összes konfliktusban, amiben részt vett.
"A T-90-es lecserélése tudtommal nincsen napirenden."
Szerinted az Armata projekt miért létezik? :) Ha annyira szipi-szupi a T-72 (vagy ahogy te szereted hívni: T-90), akkor minek még egy nyűg a nyakukba?
"Amúgy a korrektség kedvéért a Leopárd 2-es, és az Abrams nem elavultak ?"
Nincs ilyen, hogy "Leopard-2" és "Abrams". Mindkét típusnak vannak ezer éves, elavult variánsai, de az aktuális változatai ezeknek jelenleg a harckocsizás csúcsai jelentik, akkor is ha ez nem tetszik neked. (Nyilván ezeken kívül is vannak modern hackocsik, de ez alatt véletlenül sem a T-72-est és másolatait értem... Az Armata is ilyen, valóban modern harckocsi lehet, ha egyszer valóban elkészül és élesben bevethetővé válik, de az még elég sok év...)
"Amúgy miért a T-90-esre vagy rákapva ?"
Mert erről szól a kérdés és több válaszoló szerint ez remek ötlet, mert majd évente annyit gyártunk belőle, mint most az oroszok. :)
"Azonban nem lenne rossz, ha bírnánk egy alapfokú iparral, mint a csehek, lengyelek, szerbek, vagy akár a görögök."
Alapfokú ipar van, most is, sőt tervben van a hadiipar fejlesztése is, azonban én ezt abszolút pénzszórásnak érzem egy olyan országban, ahol ennek nulla múltja van, nincs hozzá se energia, se munkaerő, se nyersanyag, de még normális infrastuktúra sem. Ráadásul a hadiipari fejlesztések kb. sosem térülnek meg, ez a nagyobb országok játéktere, nem egy félperiférián lévő, fogyó népességű, lemaradó országé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!