A sorkatonaságnál mennyire vették szigorúan, ha valaki elmulasztotta a feljebbvalónak kötelező tiszteletadást?
A sorkatonaság a világ legnagyobb baromsága volt.
Egy proli volt a főnököd ahol csicskulni kellett neki.
Normális országban megfizetik a zsoldosokat és máris több kedvet kap az ember a katonásdihoz.
Pénz beszél kutya ugat.
"De amúgy járt ezért valami büntetés?"
Ezt a morgást, "lebaszást" én is meg tudom erősíteni, fogdát is adhattak volna, ami annyit jelent hogy az őrszobán a saját társaid által rabként vagy, napi háromszori étkezés, takarítás, stb. 1, 2, 5, 10-20 napra, stb.
Ritkán volt ilyen, inkább engedély nélküli eltávozásért szoktak ilyet kiosztani.
Amennyire emlékszem ezért senki sem kapott büntetést.
szigorú helyen voltam, még a tsz-es tizedesnek is kellett tisztelegni..tiszteknél elmulasztott tisztelgés vita nélkül azonnal 3 nap fogda.
Tiszthelyetteseknél konyhai munka
Amikor konyhaügyelets voltam, bezzeg jöttek maradékért a pofátlanjai
Engem úgy büntetett a parancsnok, hogy minden nap le kellett mosni a kocsját...hetekig nem szólt, hogy vége
Apám mesélte valamikor a 70-es évek végén a főtörzsőrmester felesége vitt az ft.őrmesternek otthonról egy kis főztet. Mondta, hogy akkor
-Józsi hoztam egyél.
-A Ft.őrmester meg leordította az asszony fejét, hogy szolgálatba is főtőrzsőrmester úrnak hívja.
(Az asszony civil volt.)
Sok volt akiknek a rangja miatt az egojuk is megtízszereződött.
Meg nem az embernek, hanem a rangja kellett tisztelegnek.
Ordítozás szintjén ritkán jutott feljebb egy ilyen "ügy".
-Jártam úgy, hogy volt, aki olyan szinten túlpörögte a rendfokozatát, hogy saját magát égette be! Unokatestvéremet látogattam meg egy laktanyában és azt hitte a buta kilós, hogy én is katona vagyok, - aztán elkezdett sikoltozni nekem, - én meg szemközt röhögtem, - nem értette, hogy én nem vagyok katona...
A tisztelgés elmulasztása un. kisebb súlyú függelemsértés, amiért járHAT büntetés. Fogda, eltávmegvonás, "hétköznapi" szívatás (őrszolgálat, konyhai munka, fókázás, extra gyakorlat az akadálypályán stb.). Alakulatonként eltérő gyakorlatot alakítottak ki.
A hétköznapi gyakorlatban meg attól függ... milyen volt a feljebbvalókkal a viszony illetve az adott tiszt hozzáállása. Ez meg ahány tiszt - pont annyiféle ember. Akivel közvetlen volt a kapcsolat és korrekt ember volt ott a tiszteletet elvárta (és meg is adja az alárendelteknek!) de nem kapott hisztirohamot ha szolgálatteljesítés közben nem vágta mindenki azonnal teljes haptába magát. Meg persze olyan ember is van aki a kisebbségi komplexusait kompenzálandó rang- és elismeréskórságban szenved. Régebben nem volt szempont a vezetői kompetenciák megléte egy tiszt esetében.
3: Engedély nélküli eltávozást hogy lehetett? A főbejáratnál távozáskor nem kellett valami igazolást mutatni, hogy kiengedjenek? Vagy a kimenőt nyújtották el?
8: Ezért fel is lehetett volna jelenteni (legalábbis ott a laktanyán belül), nem? Hiszen senkinek nincs joga a látogatókat zaklatni, molesztálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!