Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Mit csináltak az őseid az...

Mit csináltak az őseid az 1956-os forradalom idején?

Figyelt kérdés

Akikről tudod hogy megélték és hogy mit csináltak.

Melyik oldalon harcoltak, bujkáltak, stb.

2023. márc. 25. 18:58
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
0%
9) nagyon kemény volt az illető.kukákat nem borogatott fel?
2023. márc. 25. 20:06
 12/34 anonim ***** válasza:
100%
Az én nagyszüleim ugyanúgy dolgoztak, mint előtte és utána. Vidékre nem jutott el a forradalom, tennivaló viszont volt bőven.
2023. márc. 25. 20:11
 13/34 DK-s ***** válasza:
89%

Nagyapám sztoriját konkréten ismerem, nem kis-pályás volt az öreg.

A Szovjetek oldalán harcolt, mint volt NYILAS TISZT!

Ezt add össze. XD

2023. márc. 25. 20:16
 14/34 anonim ***** válasza:
0%
13) ő jó ember volt.
2023. márc. 25. 20:21
 15/34 DK-s ***** válasza:
81%

#14-nek:

Nagyon összetett ember volt.

A második világháború végén nyilas tiszt volt. '56-ig a szülőfaluja környékén bujkált mert keresték. A Kadarkútiak persze letagadták hogy látták volna, de mindenki tudta hogy rendszeresen hazajár. Amikor hírét vette hogy kitört a balhé és hogy a Szovjetek megindultak, hazament az elrejtett egyenruhájáért és fegyveréért, felvette (persze nyilaskeresztes karszalag nélkül), majd megindult Pest felé, szembe a Szovjetekkel. Mondta nekem az öreg hogy tudta, hogy semmi esélyünk nem lesz, ezért eleve a Szovjetek oldalára állt. Szó szerint kiállt egy Szovjet csapatszállító elé, és megállította. Kis híján múlt hogy nem lőtték azonnal agyon, a leugráló géppisztolyos katonák. Addig kalimpált kézzel-lábbal, míg megértették hogy velük akar menni. Felvették a kocsira, vázze! Mire Budapestre értek, az öreg a kocsin lévő egyik Szovjet tiszt tartalék egyenruhájában feszített. XD

Utána a Kádár rendszerben teljes "rendszerhibát" okozott. A harcok elmúltával az öreg vitathatatlan 56-os érdemeket szerzett, ez dokumentálva volt. Készültek is a kitüntetésére, amikor előkerült a nyilas múltja is. Párszor ugyan leverték a veséjét, elkobozták a Szovjet tiszti egyenruháját, de élve megúszta. Nem vonhattak felelősségre egy ötvenhatos "hőst", de nem is tüntethettek ki egy volt nyilas-tisztet!

Soha többet nem dolgozhatott a szakmájában, de ez érthető is volt. Magyar-történelem szakos tanár volt. XD Kitanulta az esztergályos szakmát, és nyugdíjazásáig abban dolgozott. Volt még egy érdekes eset. 76-ban a belügyminisztérium kérés nélkül, egy sakkversenyen készült képből készült igazolványképpel ellátott, világútlevelet postázott neki. Mivel ez akkoriban teljes képtelenségnek számított, ezért az öreg rögtön értette a célzást. Disszidáljon a p'csába. Az öreg szavaival élve: "Nem tettem meg nekik ezt a szívességet."

2023. márc. 25. 20:38
 16/34 anonim ***** válasza:
68%

Miben nyilvánul meg nálad a jóság?

Cifra sztori, annyi szent, de valószínűleg nem egyedi..

2023. márc. 25. 20:59
 17/34 anonim ***** válasza:
16%
15) azért írtam hogy jó ember volt.ment és harcolt, lényegtelen hogy melyik oldalon.a mai fiatalok a neten lógnak,a telefonjukat nyomogatják.ők már nem tudják hogy mi az élet vagy hogy hogyan kell élni.
2023. márc. 25. 21:05
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk nem is az az egyedi, hogy valaki volt nyilasból

a szovjetek mellet köt ki vagy pl. kommunista lesz. Nekünk is volt a családban nyilasból pár hónap után kommunista párttag. De DK-s sztorija abszolút kalandos.

2023. márc. 25. 21:06
 19/34 DK-s ***** válasza:
100%

#18-nak:

A rendszerváltás után még gyerekként hallottam a TV-ben, hogy kárpótolják azokat, akiktől a Kádár-rendszer elvett bizonyos dolgokat. Szaladtam is az öreghez szólni neki, hátha neki is visszajár valami.

Az öreg elkezdett röhögni, és akkor mesélte el hogy ki volt, és mi történt annak idején.

2023. márc. 25. 21:12
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

Meglepett a háttér?

2023. márc. 25. 21:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!