Sorkatonaságban milyen kaják voltak, és mekkora adagban?
Reggelire, ebédre, vacsorára? Hús mennyi volt?
Nekem valahogy az első kaja, ami a fejembe ötlik a katonaságról, az a gulyásleves. Az gyakran volt?
Hallottam egy sztorit az ezredforduló körülről: Vidéki sovány, nyeszlett fiú sorkatona lett, mire véget ért a képzése, hájpacni volt (de semmi izom).
Kérdezték tőle a szülei, rokonai, hogy mitől hízott így el, mit adtak nekik enni. Azt mondta: Krumpli, knédli, rizs, tészta, kenyér
De hús mennyi volt? Mert ahogy látom, elég hangsúlyosan csak a krumplit meg a tésztát emlegetik ebben a témában. Desszert is volt?
Amúgy logikusan azt képzelné az ember, hogy katonaságnál a fittentartás végett egészséges ételeket adnak.
Határőrnek vonultam 92-ben siklósra. Ott a főttkaja ehetetlen volt emlékeim szerint, gyakorlatilag éheztem, amíg a pénzem tartott, a kantinból pótoltam a kalóriát, balatonszelet, ilyesmi. Meg lehetett enni a kenyeret, a dzsemmet, a máj, vagdalthús konzervet, amit amúgy is szerettem😃, főleg a különleges vagdaltat szerettem nagyon.
Aztán mikor lekerültem őrsre, a jugó határra, ott már jó volt a kaja, surranótársam volt a szakács, az őrsellátó tisztes, meg a raktáros is. Azt és annyit ehettem, amennyit akartam. Elkértem a kulcsot és a raktárból hoztam, amit akartam. Vagy a szakács srác megkérdezte mit főzzön, megdumáltuk és megcsinálta, jól is főzött.
4-es, nálunk forintban kifejezve a határőrkutyának nagyobb értékű volt a fejadagja mint egy határőrnek😃.
5#
Ami nálunk volt 1984 építő alakulat. Rossz minőségű sok szénhidrátot tartalmazó ételeket kaptunk is meghíztam vagy 10 kg. Kevés hús volt. Ami hús volt sosem volt szelet mindig pörköltbe adták.
Reggeli GYík hús volt, májkrém, ipari zsírral ez volt. Jó esetben párizsi.
Ami jó sztori volt, h tényleg annyira rossz volt akarja, hogy valaki bejelentette a had táp vezetésénél. Kijött egy tábornok (!) nem is értettem, majd utánna egy hétig Csabai kolbász zöld paprika télen egy hétig majd szépen visszaállt minden az eredetibe és úgy maradt.
Persze gondolom sokan jól kerestek a háttérben.
Na de saját ételt lehetett bevinni? Vagy ha lehetett, érdemes volt?
Mintha valaki mesélt volna nekem olyat, hogy ők éjjeli őrségbe néha rendeltek pizzát. Bár ő már a végefele volt katona.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!