Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Honnan van az a szánalmas...

Honnan van az a szánalmas felfogás, hogy aki nem volt katona, az nem is férfi igazán?

Figyelt kérdés
Mikor a sorkatonaságnak semmi értelme nem volt semmikor (most sem fogja senki visszahozni, nyugi), akkor mire olyan büszke Kovács harmincnyolc János, hogy ő őrködött télen a mínusz húsz fokban, meg sárban dagonyázva mászott szögesdrót alatt. Ezeknek mi értelmük volt, mire nevelték az embert?
2022. okt. 17. 16:18
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
89%

És persze ez a réteg vezetné vissza, ha megtehetné... De kérdem én, éles helyzetben is állták volna a sarat?

2022. okt. 17. 16:56
 12/26 anonim ***** válasza:
91%

Amire a katonaság nevelt:

- Kártyázás

- Dohányzás

- A legótvarabb, beazonosíthatatlan szeszes ital elfogyasztása

- Esetleg ha picit gyengébb voltál akkor öngyilkosság

Én akárkit is ismertem azok közül akik arra verték, hogy ők márpedig katonák voltak, azok ilyen tipikus elhízott + dohányos + alkoholista aputestű lúzerek voltak, akik 55 éves fejjel is ugyanabban a gyárban bsszák az anyjukat 3 műszakban. De legalább kemények, mert pucoltak krumplit, meg őrizték a semmit -12 fokban.

2022. okt. 17. 16:56
 13/26 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem ez amolyna énvédő-mechanizmus lehet.

Mert mi jön le egy mai fiatalnak ezekből a sztorikból, ezekről az emberekről:

-Ha tehették volna, találtak ovlna kibúvót

-végig ment a kummantás

-itt szoktak rá az alkoholra vagy egyébb függőségekre

-Az volt a jani, aki át tudta bszni a tiszteket. Kivéve ha tiszt volt, mert akkor azért volt jani, mert nem tudták átbszni az emberei.

-lőttek 13-at:D

Ismerek olyat is aki konkrétan elmondta, hogy teljesen gyökértelenné tette az egész, mire végre leszerelt a párja már lelépett valaki mással, az állandó ugratások és bszogatások kicsinálták idegileg, azóta szed nyugatót... és most 50 fölötti a csávó, szóval tulajdonképpen jól szétbszta az életét az egész..

Szóval ha ezek az emberek belátnák, hogy amúgy nagoyn szar volt, akkor az lehet utat engedne egy összeomlásnak. Ehelyett inkább bekamuzzák maguknak, hogy persze, jó buli volt, volt értelme, sőt, és így elhitetik magukkal, hogy tök okésak. Az meg mellékes, hogy azóta felessel indítják a napot, dehát na, ez vele jár.

És lehet ez a sértettség mondatja vleük, hogy másoknak is meg kéne tapasztalnia. Ez elég rendszeres olynaoknál, akiknek valami feldolgozatlan sérelme van a világ felé (pl látás/hallás/mozgássérült fogyiknál, hogy "csak tudd meg, hogy hogyan élek, tapasztald meg!"). Számomra legalábbis nagoyn hasonlít.

Nyilván ez csak a véleményem. Legalábbis az a része ahol az okot fejtegetem. Az, hogy külső megfigyelőként a sorkatonaság inkább tűnt suttyóképzőnek, mint "embert farag belőle" témának, abban szerintem a legtöbben egyetértünk a generációmban:D

2022. okt. 17. 16:57
 14/26 anonim ***** válasza:
89%

Voltam katona. Sajna.

0 értelme volt. Sokan ott lettek alkeszek.

Egyálltalán nem neveltek semmire, max arra, hogyan dagonyázz, pucolj padlót, stb...

Életem legroszabb fél éve volt.

Aki katinának akar menni, legyen szerződéses katona. Ott tanul is talán valamit arról, hogyan ne f.ssa lábon magát egy fronton.

2022. okt. 17. 16:58
 15/26 anonim ***** válasza:
93%
A 2-esemben említett exmunkatársaim 25-30 éves létükre néha úgy viselkedtek, mintha középsulisok lennének, gyerekes viccelődés, és feltűnési viszketegség jellemezte őket. Tehát finoman szólva nem úgy tűnt, hogy bármiféle fegyelem ragadt volna rájuk a katonaságnál.
2022. okt. 17. 17:01
 16/26 anonim ***** válasza:
91%
Amikor nagyban ment ez a dolog, akkor íratlan társadalmi elvárás volt a fiatal férfiak irányába a katonaviseltség. Amikor megkörnyékezte egy fickó valakinek a lányát, akkor a jobban szocializált közegű családok fenntartóinak igen is fontos volt, hogy aki a lányukat akarja előbb-utóbb ágyba vinni, túl van-e ezen a procedúrán, mert (akár igazuk volt, akár nem,) egyszerűen nem tekintettek férfiként arra az egészséges hímnemű emberre, aki nem volt katona. Málészájúnak tartották - meg hasonlónak! Megvetették azt, aki férfi létére nem volt katona! Az volt abban az időben a tényleges férfivá válást szimbolikusan lezáró társadalmi esemény.
2022. okt. 17. 17:29
 17/26 anonim ***** válasza:
28%
16: Szerintem abban az időben is ez a felfogás leginkább a proli, illetve paraszti rétegre volt jellemző.
2022. okt. 17. 17:38
 18/26 anonim ***** válasza:
90%
#17: Abban az időben a legtöbb ember paraszt volt, vagy munkás. Később változott a társadalom.
2022. okt. 17. 17:52
 19/26 anonim ***** válasza:
16%
Még a régi 1600-as évekből, ha nem előtte.
2022. okt. 17. 18:18
 20/26 A kérdező kommentje:

"a sorkatonaság inkább tűnt suttyóképzőnek"

Ez maximálisan igaz, mivel a tisztek általában suttyók voltak, meg az egész sz.rkupac tetején a legnagyobb suttyó (Czinege honvédelmi miniszter elvtárs) trónolt. Akkor hogyne lett volna mindez a legótvarabb suttyóság?

Czinegét amúgy mindezekért le is kellett volna sittelni.

2022. okt. 17. 18:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!