Oroszország szembeni szankciók miatt bajban van a háborút illetőleg Oroszország?
"ha nem lennének szankciók már lehet Kijevet is bevették volna"
És már rég vége lenne a háborúnak, pl. nem kellett volna annak a 400 gyereknek meghalnia az orosz rakétatámadásokban. De egyesek szerint az a jó, ha elhúzódik a harc és minél több embert sikerül legyilkoltatni mindkét oldalon, Ukrajna meg a gatyáját ráfizeti majd a brutális összegű hitelekre amiket most felvesz...
" pl. nem kellett volna annak a 400 gyereknek meghalnia az orosz rakétatámadásokban"
Aha, tehát Ukrajna a hibás azért, mert védekezik, ha ütik és véletlenül sem Oroszország a sáros amiért 2014 óta HARMADSZORRA támadja meg Ukrajnát hadüzenet nélkül. Azért is nyilvánvalóan Ukrajna a hibás, hogy Oroszország szándékosan lő civil célpontokat és követ el háborús bűnöket kb. napi rendszerességgel.
Azért ez k..rvára érdekes felfogás. Ha a lányodat megerőszakolja majd 15 részeg, akkor remélem neki is azt fogod mondani, hogy ha nem állt volna ellen, akkor hamarabb vége lett volna.
A szankciók nem igazán vannak hatással a hadiiparuk termelési kapacitásaira. Nem importból szerezték be a fegyvereket, hanem maguknak gyártották. Ugyan egyes un. kettős felhasználási célú elektronikai termékek is szankciós listán vannak - de akkor majd gyártják ők maguk, vagy beszerzik Kínából.
Ettől még a havi felhasznált rakéta és lőszer / elveszített eszközmennyiség nagyobb mint a termelési kapacitásuk (ezért veszik elő a tartalék eszközöket és gereblyéznek a világból ahonnan csak tudnak).
A háború nem a szankciókon múlik, s nem is azon fog.
"Nem importból szerezték be a fegyvereket, hanem maguknak gyártották. "
A "vasat" ők gyártották, de a tankjaik optikája japán, az éjjellátó francia, az elektronika tajvani stb. Nincs ma már olyan, hogy egy modern (vagy legalábbis ahhoz közel álló) harci eszközt egy ország egyedül gyártson. Rohadt sok beszállítóval dolgozik mindenki, tucatnyi országból.
"de akkor majd gyártják ők maguk, vagy beszerzik Kínából."
A kínaiak sem tudnak mindent legyártani és itt most nagyon-nagyon finoman fogalmaztam.
"Aha, tehát Ukrajna a hibás azért, mert védekezik"
Nem, a kérdező is a szankciókról kérdezett és én is a szankciókról írtam. Egyetlen szóval nem említettem Ukrajna védekezését, nem tudom azt hogy sikerült belelátnod. Itt azokról az országokról van szó, akik kívülállóként vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben.
"Azért is nyilvánvalóan Ukrajna a hibás, hogy Oroszország szándékosan lő civil célpontokat és követ el háborús bűnöket kb. napi rendszerességgel."
Már miért lenne hibás érte Ukrajna? Az oroszok által elkövetett háborús bűnökért az oroszok, az ukránok által elkövetettekért az ukránok a hibásak. Háború van, egy háborúban általában mindkét fél megszegi a szabályokat, és ez nyilván a saját felelősségük. Én megint csak egy árva szóval nem állítottam hogy Oroszország nem lenne hibás, és azt sem mondtam hogy Ukrajna hibája lenne bármi is. Ahogy a kérdező, úgy én is a szankciós politikáról beszéltem, amihez nem sok köze van Ukrajnának, maximum annyi, hogy Zelenszkij is kérte néhe egyes szankciók kibővítését.
#5 igen, ahogy mondod minden összetettebb technika tartalmaz sokszor import alkatrészeket (igen még az amerikaiak is) - mert olcsóbb és egyszerűbb így. Ettől még minden stratégiailag fontos, hadiipari létesítménynek van havária terve, alternatív beszállítási csatornája, illetve a hadügynek nyilvántartása a civil kapacitásokról, gépsorokról amik átállíthatóak fegyveralkatrész gyártására.
A példánál maradva lehet az optika japán, de ott van a ruszkik kezében a tervrajz, a gyártmányleírás ami alapján le tudják gyártani saját maguk is (a ruszkik is gyártanak optikai berendezéseket). Lehet drágábban és idő kell a termelési folyamatok átszervezésére, de megoldják. Addig meg használnak alternatív megoldásokat (japán helyett, azonos vezérlési elvű, műszaki paraméterű ruszki koppintást).
"Itt azokról az országokról van szó, akik kívülállóként vezettek be szankciókat Oroszországgal szemben."
Ha te nem látod be, hogy az EU-nak és az USA-nak, de tovább megyek: Magyarországnak, sőt kompletten a magyarságnak miért érdeke megállítani az orosz terjeszkedést, akkor igazából feleslegesen beszélünk bármiről is. Azt meg szerintem nem túl okos dolog, hogy miért kéred számon valakitől azt, hogy azt teszi ami jó neki. Amíg Ukrajna és az ukránok (sőt: az ukrajnai oroszok, de még a magyarok is) akarnak és hajlandóak saját magukért harcolni, addig semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy gazdasági eszközökkel segítjük ezt. Mi ezt a segítséget nem kaptuk meg 56-ban, de szerintem egy szó szerint a saját létéért küzdő népnek ezt mindig meg kellene kapnia.
"Ettől még minden stratégiailag fontos, hadiipari létesítménynek van havária terve, alternatív beszállítási csatornája, illetve a hadügynek nyilvántartása a civil kapacitásokról, gépsorokról amik átállíthatóak fegyveralkatrész gyártására."
Igen, biztosan van. De az más kérdés, hogy ez mennyire jó vagy reális. Az oroszok eddigi teljesítményét látva nekem az az eléggé megalapozott véleményem, hogy használható tervük erre nincs az oroszoknak. Ezeket az eszközöket nem pár hónap, vagy akár pár év kifejleszteni és gyártósort építeni rájuk. Az orosz haddiipar, sőt az orosz nehézipar viszont folyamatosan szakad le a világ élvonalától és nem csak pár hónapja, hanem már évtizedek óta.
"de ott van a ruszkik kezében a tervrajz, a gyártmányleírás ami alapján le tudják gyártani saját maguk is "
Na, ha ez ennyire egyszerű lenne, de nem az :) A kínaiaknak sem megy, akkor pont a hozzájuk képest technológiai és gazdasági törpe Oroszországnak menne.
Az ukránok bujkálnak iskolában meg kórházakban, azért lövik ezeket az oroszok. Erről ennyit.
Az oroszoknak most rengeteg pénzük van, a sok külföldi cég (pl renault) ami ott hagyta a teljes gyártósorát az országban, ma már az oroszoké. Jelenleg nem tudják kihasználni ezeket, de ez már nem sokáig lesz így. Ha a szankciók fel lesznek oldva nagyon meg fognak erősödni és akkor legközelebb már nem egy demoralizált szovjet sereg fogja lerohanni ukrajnát, hanem egy végtelen pénzből és nyersanyagból felszerelt sereg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!