Mennyi lehet Oroszország haditechnikájának valós száma?
Az imént néztem, hogy a napokban átlépte az 1000 darabot az ukrajnai háborúban !bizonyítottan! elvesztett orosz harckocsik száma. Az Oryx minden nap közli az éppen aktuális veszteségeket, ezt én is figyelemmel követem a Twitteren. Azonban ma belefutottam egy cíkkbe a facen. A cikk éppen erről az adatról szólt, s mivel jómamagam szívesen olvasom hazánk újdonsült virológusból átképzett katonai szakértőit, megnéztem a kommenteket. A 99%-a abból állt, hogy ez "ukrán álhír" "hazugság" vagy abból, hogy "ez csak a tankjaik 4-5 %-a". Én úgy emlékeztem, hogy az angol wikin a háború előtt kb. 3000 db aktív harckocsiról olvastam, és kb 10.000 tartalékról (amik ,ismerve az oroszokat katasztrofális állapotban lehetnek). Ma megnéztem és ugyanezt a számot találtam:
T-62-ismeretlen szám
T-72: 530 T-72B3M, 850 T-72B3, 650 T-72B/T-72BA aktív. 7,000 T-72/T-72A/T-72B tartalék.
T-80: 310 T-80BV/T-80U, 170 T-80BVM aktív. 3,000 T-80B/T-80BV/T-80U tartalék.
T-90: 350 T-90A, 67 T-90M aktív. 200 T-90 tartalék.
És ugye az Armata, de arra azt mondta az orosz sajtó, hogy 2022 végére, 2023 elejére lesz 100 db szolgálatban.
Ha és amennyiben igazak ezek a számok, akkor azért látjuk, hogy az aktív harckocsik nem 4-5, hanem inkább 30-35%-át vesztették el bizonyítottan.
Én nem vagyok katonai szakértő, csupán érdeklődő és szeretném megtudni, hogy mennyire lehetnek igazak ezek az adatok, milyen lehet a tartalékban lévő járművek állapota? Ha van valaki köztetek aki ezekhez jobban ért, mint én, a válaszát nagyon szépen köszönöm! ;-)
Linkek:
Oryx veszteséglista
Angol wikipédia, az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek felszereléséről:
Ha baj van,akkor mindenki fogja csinálni,az oroszok tudnak összezárni , és a társadalmuk felzárkózik a vezető mögé,mint a méhek társadalmáben.
A történelemben is mindíg így tettek,és sikerrel.
A Hidegháború végén, 1989 környékén volt:
- 13,000 T-64R/A/B/BV
- 9,000 T-72-es változat, az Uráltól az Sz-ig,
- 4,000 T-80/B/BV
- 1,000 T-80U
Ezek a gépek ridegtartást kaptak, nem is csoda, hogy Ukrajnában potyognak.
Ilyen az, amikor egy korrupt, magát nagyhatalomnak bekamuzó ország próbál háborúzni.
Szerintem is van bőven tartaléka az oroszoknak.Nagy háttériparral,és emberanyaggal rendelkeznek.Semmiféle sorozásról náluk nem tudunk,míg az ukránok már a 60 éveseket is várják a seregbe.Padlógázon vannak,míg az orosz
biciklit utazó sebességben hajtják.Vajon melyik bicikli bírja tovább?
# 16
Az Oroszországnak egyáltalán nincs nagy ipari háttere egy háborúhoz.
AZ 1980-AS SZOVJET ÉS A 2021-ES OROSZ IPAR RESZRSEDÉSE A VILÁGTERMELÉSBŐL:
Szovjetunió 1980: 20 %
Oroszország 2021: 0,8 %
# 11
EZT ÍRTAD: "Ha baj van,akkor mindenki fogja csinálni,az oroszok tudnak összezárni , és a társadalmuk felzárkózik a vezető mögé,mint a méhek társadalmáben.
A történelemben is mindíg így tettek,és sikerrel."
EZ ÍGY NEM EGÉSZEN IGAZ.
Oroszország a krími háborúban megalázó vereséget szenvedett, az I. világháborúban pedig teljesen összeomlott.
# 6
EZTVÍRTAD: "Mivel végtelen tankjuk és emberük van még mindig csak 0% körüliek a veszteségeik."
EZ ÍGY NEM FEDI A VALÓSÁGOT.
Oroszországnak vagy 13 000 db tankja volt 2022 elején, döntően mára elavult T-72, T-80 típusokból, plusz kevés T-90-es. Ezen orosz tankok 80 %-a még az 1970-es, 1980-as években épült, és többségük 25-30 éve üzemen kívül, a laktanyaudvaron rozsdásodik.
Élőerő terén sem korlátlan az orosz tartalék, mert Oroszország nem mozgósított és nem is fog. Alig jelentkeznek orosz önkéntesek az ukrajnai háborúra, az orosz lakosság addig támogatja a háborút, még nincs mozgósítás.
Eleve az orosz reguláris szárazföldi haderő nem túl nagy.
OROSZ SZÁRAZFÖLDI HADERŐ:
Szárazföldi hadsereg: 280 000 fő
Légideszant csapatok: 45 000 fő
Tengerészgyalogság: 12 000 fő
Az ukrajnai háborúban bevethető reguláris orosz szárazföldi haderő tehát 337 000 fős.
Itt egy érdekes állítás, ami érinti a témát és a korábban általam leírtakat:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!