Rendkívüli háborús helyzet idején civilként behívhatnak engem is polgári védelemre?
Ha jól emlékszem, benne van az Alaptörvényben, hogy rendkívüli helyzet idején civil férfiakat is behívhatnak a haza védelmére. 38 évesen engem is? Mi történik ha megtagadom? Ha elmenekülök?
Ha Putyin nem áll meg Ukrajnánál, történhet ilyen?
"És ilyenkor lehet választani, hogy füledet-farkadat behúzva elszaladsz jó messzire, vagy megvéded ami a tiéd."
Az ország nem az enyém. Az ország engem arra kényszerít, hogy részt vegyek egy olyan háborúban, amit a politikusok a hatalmi harcaik miatt robbantanak ki, majd elvárják, hogy megdögöljek érte. Itt nem azt védeném, ami az enyém, hanem az ő hatalmi pozíciójukat.
"Nem ezt érdemlik, mégis megtörténik számtalanszor." - Ja, akkor jó!
21: "Ja, akkor jó!"
Nem, nem jó, de ez a valóság. A probléma valószínűleg ott van, hogy téged "az ország speciel nem érdekel"... ilyen erkölcsi alapokról nyilván nehéz megérteni, miért fontos a haza egy nép szempontjából.
24 - "ilyen erkölcsi alapokról nyilván nehéz megérteni, miért fontos a haza egy nép szempontjából."
Érdekes, hogy te minősíted az én értékítéletemet, miközben azt támogatod, hogy élő emberek az életüket áldozzák egy nem élő dologért, pusztán a politikusok hatalmi harcai miatt.
Én nem az országot tartom ilyenkor szem előtt, hanem az embereket, ugyanis azok élő, érző lények, szemben egy politikai fogalommal, amit azért találtak ki, hogy a tudatlan emberek életüket áldozzák a politikusok hatalmáért.
"Az ország, a haza és nép fogalmát nem gonosz politikusok találták ki."
Ha azt gondolod, hogy a haza fogalmát nem arra használták, hogy ókori és középkori vezetők a saját hatalmukat és a területeiket növeljék, akkor tévesek a történelmi információid. Alapvetően pont ezért sulykolták a nacionalizmust az emberekbe, hogy ez egyfajta társadalmi elvárássá váljon, így ha két ország összecsapott, az emberek harcba menjenek a királyért.
"sokan áldoztak életüket a történelem során azért, hogy te most itt irogathasd a nemzettagadó soraidat.."
Na, akkor most képzeljük el azt a teóriát, hogy ha senki nem áldozta volna életét a hazájáért egyetlen országban sem. Értelemszerűen akkor háború sem lenne. Tényleg tisztára elborzadok, ha belegondolok, milyen világ lenne nacionalizmus és háború nélkül! Kiráz a hideg!
"attól mert te nem ismered el ezeket a fogalmakat, attól ezek még léteznek."
Léteznek hát, én sem tagadtam őket. Csak ezek a fogalmak nem pozitívak, ezért írtam a történelmi példákat, hátha átlátod, milyen káros pl. a nacionalizmus.
"Azt, hogy a haza fogalmát nemegyszer mire használták fel rosszhiszeműen, egy egészen más kérdés."
Óóó, már értem, tehát a történelmi ismereteinket dobjuk a kukába és ne a tapasztalataink alapján gondolkodjunk, hanem szimplán vegyünk fel dogmákat, mint pl. hogy meg kell halni a hazáért, minden gondolkodás nélkül.
Miért nem reagáltál arra a pontomra, hogy mi történne a világgal, ha mindenkiből kipusztulna a nacionalizmus és mindenki az egységes emberiségért akarna tenni? Akkor hol lennének háborúk szerinted?
"mi történne a világgal, ha mindenkiből kipusztulna a nacionalizmus"
Gyermeteg utópia. Kezdjük ott, a háborúk jórésze nem nacionalista indíttatásból, hanem nyersanyag vagy egyéb javak megszerzése céljából indul..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!