Kezdőoldal » Politika » Hadsereg, hadvezetés » Parancsra ölnél civileket?

Molnarmarcell21 kérdése:

Parancsra ölnél civileket?

Figyelt kérdés
Háború van. Gerillák és politikai ellenségek mételyezik a hazát. A parancsnokod kiterel elétek egy csapat civilnek látszó embert. Meghúzod a ravaszt a többiekkel együtt?
2021. okt. 11. 20:24
A kérdező szavazást indított:
Igen, örömmel, minden ellenségnek pusztulnia kell
Igen, bár tartok tőle, hogy ezért később háborús bűnös leszek
Igen, de csak kényszerből
Nem, csak eljátszom, hogy lövök
Nem, bátran megtagadom a parancsot
29 szavazat
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
77%

Nekem csak egy GATLING géppuska kellene, egy segéd, aki tölti állandóan a lőszert, meg egy sámli, amivel mögé tudok ülni.

Ingyen,bérmentve, bármikor.

[link]

2021. okt. 11. 20:26
 2/27 anonim ***** válasza:
95%

Ha a parancsnok kiterel embereket az azt jelenti hogy ők már foglyok vagy civilek. Egyikre sem lövünk.

De itt egy másik helyzet. Katona vagy. A feladatod a fegyverraktár védelme. Aztán jönnek a civil lázadók, hogy add oda a fegyvereket. Te mit tennél ?

A döntésed megítélése majd attól függ, hogy sikerül-e a felkelés.

Ha igen akkor azok a civilek hősök lesznek. Ha te lősz akkor az új kormány börtönbe zár. Ha nem lősz te is forradalmár leszel.

Ha elbukik a felkelés akkor a civilek bűnözők akik erőszakkal akarták megdönteni a fennálló kormányt.

Ha lősz teljesíted a kötelességed. Ha nem lősz akkor téged végeznek ki parancsmegtagadásért.

2021. okt. 11. 20:33
 3/27 Jeffrey Spender ***** válasza:
37%
Felmenteném a parancsnokság alól a parancsnokot, hogy nem tudja, mit beszél és cselekszik, nem vagyok híve a rögtönítélő kivégzéseknek.
2021. okt. 11. 20:53
 4/27 anonim ***** válasza:
18%

Én eleve dezertálnék egy fegyverrel, és csak a magam védelmére összpontosítanék. Bevenném magam a Mecsekbe, oszt' jónapot.

Aki fegyverrel közeledne felém, az ellenség.

2021. okt. 11. 20:55
 5/27 anonim ***** válasza:
100%

1-es mekkora arc!

Szerintem túltolta a Call of Duty-t.

2021. okt. 11. 21:00
 6/27 anonim ***** válasza:
100%
Olvastam pár beszámolót olyanokról akik részt vettek az iraki offenzívában. Krvára leszarták ki civil ki nem, abban a helyzetben nem számít az erkölcs fenyegetve érezték magukat lőttek ha kaptak parancsot ha nem.
2021. okt. 11. 21:04
 7/27 anonim ***** válasza:
100%
Az egyessel csak az a baj, hogy az ilyen vagány sámlis géppuskások hamar halnak, mivel a mesterlövészek elsődleges feladata a géppuskás kiiktatása.
2021. okt. 11. 21:06
 8/27 anonim ***** válasza:
100%

Elképzeltem az 1-est, ahogy ül a sámlin és megfeszülve húzza a ravaszt a Gatling géppuskán...

ezek az emberek honnan kerülnek elő, nem tudom.de én is biztosra veszem, éjjel napal call of duty, medal of honor,meg a spektrum és natgeo csatornán az összes világháború dokufilmet már látta.

2021. okt. 11. 21:08
 9/27 anonim ***** válasza:
92%

Aki jellemében is erős az ember marad a legnehezebb helyzetekben, legvérzivatarosabb időkben is, stressz, nyomás alatt is. Ettől ha az életed, a bajtársaid, vagy a Hazád sorsa a tét akkor cselekszel.

Jelen helyzetre értelmezve. Ha a parancsnok túlkapása akkor szót emelsz, nem veszel részt benne. Ha rendszerszintű a dolog, vagy szükséges rossz, vagy téged is odaállítanának a falhoz akkor célzol és meghúzod a ravaszt. Végrehajtod amit kell legjobb tudásod szerint és nem filozofálsz erkölcsi kérdéseken.

2021. okt. 11. 22:12
 10/27 Jeffrey Spender ***** válasza:
70%

Nem lehet csak úgy kibújni a felelősségrevonás alól úgy, hogy azzal védekezik a vádlott / terhelt katona, hogy feljebbvalója parancsára gyilkolt vagy hajtott végre más, szintén törvénybe és jó erkölcsbe ütköző parancsot.

Ha bűncselekményt követne el, nem csak megtagadhatja, hanem kötelessége is megtagadni, különben ő is szankciók, jogkövetkezmények elé nézhet, mint a parancs kiadója. Amennyiben parancsmegtagadásért a katonát is falhoz állítanák, opció, hogy a katona kérheti a jogellenes parancs írásba vételét és megerősítését, külön kérésére, miután jelezte annak jogellenességét, abban az esetben a katona nem vonható olyan könnyen felelősségre a parancs végrehajtása miatt.

Erről a hatályos magyar katonai törvények is rendelkeznek.

A honvédelmi törvény (2011. évi CXIII. tv.) tartalmazza a parancs megtagadására vonatkozó rendelkezést, az alábbiak szerint:

"51. § (1) A katona szolgálatteljesítése során köteles végrehajtani a parancsot, kivéve, ha azzal bűncselekményt követne el.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kivétellel a katona a jogszabálysértő parancs végrehajtását nem tagadhatja meg. Ha azonban annak jogellenessége felismerhető számára, arra haladéktalanul köteles a parancsot adó figyelmét felhívni. Ha a parancsot adó a parancsát ennek ellenére fenntartja, azt kérelemre írásba kell foglalnia. Ha ezt követően továbbra is fenntartja, a jogszabálysértő parancs végrehajtásáért kizárólag az azt kiadó felel."

#3-as kommentelő voltam

2021. okt. 11. 22:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!