Mit tennél ha kiderulne hogy a szomszédba egy náci háborús bűnös lakik?

Nehezen hiszem ,hogy pont nálunk lenne náci háborús bűnös..mikor ,ha jól tudom egy időben konkrétan vadásztak rájuk és vagy beszervezték vagy és ő lett a legnagyobb komcsi..vagy el tették láb alol.
Amúgy az h valaki háborús bűnös is egy nagy maszlag csak.
Valahogy nem hallom ,hogy angol ,vagy amerikai háborús bűnösöket keresnének és ítélgetnének el.
Ha jól tudom a SAS kifejezetten fel van mentve a háborús bűnök vádja alól.
Az h náci ,vagy komcsi,vagy amcsi,vagy akárki...teljesen mind1 ahogyan a kora is..el kéne ítélni és a maradék idejét amíg még csak él teljesen tönkre tenni.
VISZONT ahogy fentebb is írták igazi második világháborús háborús bűnöst már nem igen fogsz találni.Egy két fiatal baka élhet még talán...de nekik semmibe se volt beleszólásuk..amit tettek parancsra tettek.(Ha tegyük fől igy is valami nagy fő genya volt mondjuk valahol..akkor meg elkapták volna, mert ahhoz kicsi rangja volt és pénze se sok h meg ússza.)

Történész vagyok, megkérném, hogy beszélgessünk és hogy felvehessem, jegyzetelhessek. :)) Tehát kérnék tőle egy beszélgetést mindenképp, feltéve hogy ha szellemileg ép.
De ha volt kommunista bűnös lenne, akkor is így tennék.

És mit követtett el? Táborőr volt vagy hadifoglyokat ölt? A falunkban élt egy idő bácsi. 5-6 éve halt meg. Halála előtt nem sokkal - a lelkiismeretfurdalása miatt - elmesélte, hogy 43 tájékán partizánvadászat közben civilekkel végeztek Ukrajnában. Nem voltak róla meggyőződve, hogy helyes a cselekedetük, de a parancsuk ez volt. Szerencsés volt az öreg, mert hazakerült 44-ben, majd harcolt itthon is, végül 45 tavaszán amerikai fogságba került, így elkerülte a szovjet rabságot, és az esetleges szovjet hadbíróságot, így megúszta a dolgot.
Ezeket a háborús, illetve emberiség és emberiesség elleni bűnöket 45-ben fogalmazták meg, mert előtte ezek ismeretlen fogalmak voltak. 45-ig, ha valaki valami olyat tett, akkor a haditörvényszék járt el az ügyében, de nem nevezték akkor sem háborús bűnnek, amit tett. Szimplán függelemsértés, vagy parancsmegtagadás volt. 45-ben azt is megfogalmazták, hogy "a parancsra tettem" kifogás nem mentség, akkor is háborús bűnösnek számít az egyén, ha közlegényként a tábornoktól kapott parancsot a gyilkolásra. Pontosan azért, mert hogy a német veteránok ne tudjanak kibújni a felelősség alól. Ezzel csak az a baj, hogy egy katona, ha parancsot kapott, akkor nem állt jogában megtagadni. Vagyis jogában állt, de akkor a társai koncolták fel, vagy minimum büntetőszázadban kerülhetett. Az akkori jogalkotók túltolták ezt.
De aztán rájöttek, hogy úgy sem tudják a teljes a náci államapparátust elítéltetni, illetve a milliós hadsereget, szóval ez a "mindenki bűnös" elv csak a gyakorlatban lett igaz. Vélhetően több százezer, vagy millió ember csúszott ki az igazságszolgáltatás kezei alól, ami nem is csoda. Azért ne higgyük azt, hogy a holokausztot, illetve a keleti fronton végrehajtott egyéb gyilkosságokat, meg az Európa szerte megtörtént visszaéléseket csak Hitler, Himmler, Göring meg Göebbels követte el. Az akkori német államapparátus, hadsereg és - közvetve - a német nép is cinkos volt. Csak az egyszerű átlagpolgár felelőssége kérdőjelezhető meg. Jürgen meg Hitler felelőssége nem ugyanolyan mértékű, de Jürgen is ott volt az események sorában, mint átlagember.

Ja, meg mik is számítanak háborús bűnöknek?
- Civilekkel szembeni erőszakos cselekmények (megverésük, megkínzásuk, megerőszakolásuk, meggyilkolásuk)
- Népcsoportok szisztematikus kiirtása
- Hadifoglyok elleni atrocitások
- Vöröskereszt által védett objektumok, személyek megtámadása
Ezek most csak a legjelentősebb okok. A terrorbombázás, illetve a kémek kivégzése ma sem számít háborús bűnnek. Ezért sem ültették le Drezda lebombázóit sem, de a Coventryt, vagy Rotterdamot legyaluló németeket sem a légi csapások miatt ítéltek el. Erkölcsileg megkérdőjelezhető Drezda esete, de a hadijog szerint nem. Ezzel én sem értek egyet, de ez van. A törvényt kéne megváltoztatni.

Mármint Drezda lebombázását is bűnnek tartom, de a hadijog nem úgy kezeli.
Befejeztem! :)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!