A brit, amerikai kormány mikor tudta meg, hogy Sztálin lepaktált Hitlerrel Közép-Európa felosztására?
#1 vagyok:
Sztálin látszólagosan! paktált le Hitlerrel.
Eközben gőzerővel fejlesztette a hadiipart, és a háttérben folyamatosan egyeztetett a Britekkel, és az Amerikaiakkal.
Ennek volt a legnyilvánvalóbb eredménye a Jaltai konferencia.
Vagy szerinted Churchill és Roosevelt szóba állt volna Sztálinnal mint náci szövetségessel, ha valójában nem az ő szövetségesük lett volna mindvégig? XD
Csúnyán megxopatta Hitlert.
Ismét #1:
Hitler azért volt óvatlan Sztálinnal, mert elképzelhetetlennek tartotta hogy a kapitalista Nagy-Britannia, és az USA szövetségre lépjen a kommunistákkal.
"Sztálin látszólagosan! paktált le Hitlerrel."
Nem egészen. Amikor jelentések is érkeztek a német csapatösszevonásról nem reagált semmit. Sőt amikor megtámadták őket abban bízott hogy csak valami félre értés. 44 ben pedig béke tárgyalások kezdődtek a két fél között. Amibe lehetséges bele is ment volna Sztálin ha a szövetségesek tovább késlekednek az Overlord hadművelettel
"Csak" Lengyelországot osztották fel egymás között. Lehet tudtak róla a titkosszolgálat lévén, de publikussá akkor vált az információ amikor a SZU bevonult a már hadban álló Lengyelország keleti határa mentén.
Kelet-Európát nem Hitel és Sztálin, hanem Roosevelt-Churchill ÉS Sztálin osztotta fel egymás között (s ahogy a lengyeleknek úgy nekünk sem szóltak róla csak tapasztaltuk a bőrünkön pl. '56-ban, vagy '68-ban a csehek amikor hiába vártuk, várták a segítséget diplomáciai üzeneteken kívül, meg lélekben veletek vagyunk fiúk-on kívül semmi sem jött).
Úgy látom itt sokan a háború végét tudják csak, ezért az értetlenkedés.
Én a Molotov-Ribbentrop paktumra gondoltam 1939-ből. Ez egy titkos szerződés volt, melyben nem csak Lengyelországot osztotta fel egymás között a két nagyhatalom, hanem kiterjedt a megállapodás Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia-Besszarába jövőjére is. Csehszlovákia már 1938-ban Németország kezére került a müncheni egyezmény után, ezt a Szovjetunió nem támogatta, de beletörődött a nyugati árulásba és az erősen antikommunista Nagy-Britanniától egybként is tartottak, rossz volt a viszony. Az 1939-es német-szovjet paktum létezését évtizedekig tagadta a Szovjetunió és ugye 1941-ben véget is ért a katonai, gazdasági, külpolitikai együttműködés Németország és a Szovjetunió között. A Wikipedia szerint fennmaradt egy másolat, amely amerikai kézre került a háború után és 1948-ban nyilvánosságra is hozták.
Engem az érdekelt volna, hogy egyéb úton, titkosszolgálatok, kémek stb. útján tudták-e vagy tényleg csak 1945-ben szerzett erről tudomást az amerikai, brit katonai, politikai vezetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!