Kaméleon magyar kísérleti vadászgép?
A kor viszonyait (gazdasági, műszaki, politikai)ismerve kétlem hogy valóban repülőképes példány épült volna belőle.
Sosem volt vadászgép... ha elolvasod a leírást akkor láthatod hogy egy sor olyan elemet tartalmaz ami egyszerűen nem létezett abban az időben (pl. kamera-képernyő, katapultülés, teherbíró kompozit műanyagok stb.).
A fantáziarajzon pofásan néz ki, de szerintem már az első szélcsatorna teszten elbukott volna (ld. szárprofil síkjába felülről belógó beömlőnyílások, szárnyvégi meredek letörés miatt billegés stb.).
Hát akkor ezt valószínűleg sose fogjuk megtudni.
Kivéve majd ha egyszer lesz olyan elvetemült RC modellező aki megcsinálja a korabeli tervrajzok alapján.
Igem, a Punka György nevű ismert szakíró ostoba és komolytalan áprilisi tréfája volt, hogy mindenféle makettből összerakott egy kamu gépet és rittyentett hozzá egy kitalált történetet. A légigyőztes P-51 pilóta neve (ő lőtte le az "egyetlen példányban létező" csodagépet:) IKNES hadnagy. Tessék megfordítani a szót!
Sajnos a korabeli szaklap vezetése is elég hülye volt hozzá, hogy ezt leközölje a makettezés rovatban. (A nézeti rajzot, a makettet, és a trükkös fotókat Punka állította elő.) Sok embert vezettek ezzel félre.
Érzésem szerint ma fejjel a szerző sem büszke erre a komoly tudóshoz méltatlan húzására, amelynek eredménye sajnos valós tényként már átkerült a külföldi szakirodalomba is. Rémlik, hogy kint már a sosemvolt és sosem tervezett gép makettjét is kiadták már.
Na ehhez szóljatok hozzá.
Én pedig már gondoltam magamban, hogy ez lesz a kedvenc repülőgépem!
Aztán itt olvaslak titeket, hogy nem is működött, nem is volt.😥
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!