Szerintetek mi számít manapság szegénységnek? Helytálló lehet a saját meghatározásom?
A kérdést most konkrétan egy másik kérdésre beírt válasz inspirálta, idézem: "Egy okosteló 100ezer+ akinek ilyenje van, az a szükségleten túlból fedezte = gazdag"
Valahogy egyáltalán nem tudok egyetérteni vele, annak ellenére sem, hogy amúgy erős kritikával állok a fogyasztói társadalomhoz, és pl. pont a mindenféle okoskütyük többségéről az a véleményem, hogy sokkal nagyobb részben veszik trendkövetésből, mint valódi szükségletből. Ebben az értelemben tényleg lehet mondani, hogy luxuscikk végül is.. csak hát a gond, hogy nagyon sokan (gyakran tévesen) alapszükségletnek tekintik, ezért aztán hitelre is megveszik ugyebár..
Szóval, szerintem a fenti megközelítés (hogy aki bármire tud még költeni az életben maradáson kívül) inkább a mélyszegénységen felüliek meghatározása lehetne. Ami viszont még igen messze van a gazdagtól!
Ahogy én határoznám meg a szegényt: az, aki a havi bevételéből nem tud annyit félretenni, hogy mondjuk 2-3 havi megtakarításával egy hónapnyi vésztartalékot tudjon képezni magának. Mert bizony enélkül nagyjából a "hónapról hónapra élés" marad, ahol komoly gond mondjuk egy tönkrement háztartási gépet kicserélni, hosszabb betegség esetén eltartani magadat, az önálló élet beindításának időszakáról (saját lakás, családtervezés) nem is beszélve..
A kérdést jobb híján tettem ide, mivel itteni kérdés kapcsán merült fel az idézett meglátás.. nem arra akarom kihegyezni, hogy melyik párt / háttérhatalom, vagy bármi miatt szegények az emberek..
Ma már alap, hogy van okostelefonunk, az élet minden területén használjuk.
Egy átlag készülék, középkategóriás is 50-100 ezer körül van. Nem tartom gazdagnak azt, aki ezt megengedi magának.
Szerintem a gazdagság nem itt kezdődik.Arról nem is beszélve, hogy sokan részletre veszik.
Én pl szegénynek tartom magam, de mégis van okostelefonom és laptopom. Használom tanuláshoz, munkához, kikapcsolódáshoz, ügyintézéshez. A mai világban alap.
Jajj, ne okostelefonozzunk már. Keresztszüleim 2013-ban voltak Tunéziában és Szúszában azt látták, hogy fényes nappal a fiatalok kint ülnek a tereken és a kávézók teraszain és mind az okostelefonjukat nyomkodják. Kérdezték az idegenvezetőt, hogy itt is ennyire menő a Fészbuk? Mondta, hogy igen, de leginkább politizálnak rajta még a fiatalok is és szervezkednek.
Most attól, hogy a magyar proli még mindig meg van rekedve a 70-es évek Kádár-rendszerében, nehogy azt higgyük, hogy a Magyarországon kívüli világ fejlődése is megállt ott.
Az okostelefon miért jó indikátor bármire?
Hűségnyilatkozattal már hozzád vágnak egyet már 13 ezerért is, tudom mert én ennyiért vettem három éve. 50-100 ezret nincs az az isten, hogy kiadjak egy telefonra.
Nagyon sarkosan közelíted a kérdést! Velem sűrűn előfordul hogy ingyenkonyhára megyek potyázni, a 8-éves lányom pedig halmozottan hátrányos helyzetű, én takarító vagyok, a párom pedig közmunkás. Tehát "szegényeknek" vagyunk mondhatók. Ehhez képest laptopról netezek,(4 havi spórolás és maszekolás: 28.000,-) a páromnak Samsung J3 6 telója van, (anyóstól tavaly karácsonyra), a lányomnak pedig megvettem 3 havi részletre a főnököm gyerekének a használt tabletjét. Lenovo, 24.000,-
Akkor most gazdag vagyok?
Íme az állítólagos magyar átlagkereset: [link]
Pesszimistábbak kb. 150000-re teszik, én inkább ezt hiszem el.
Aki ennek sokkal alatta van az szegény, a sokkal fölötte az jómódú. A gazdag szerintem jóval efölött kezdődik, annyit alkalmazott már nem keres csak akinek cége van. Szerintem gazdag az akinek a havi nettó jövedelme hétjegyű. Nyugaton az is csak inkább jómód, pilóták, cégvezetők fizetése. Azért nem neveznék gazdagnak ennél alacsonyabb jövedelműt mert az igazi gazdagok, a milliárdosok jövedelméhez képest még ez is nagyon közel van az átlaghoz.
#8-nak: 150.000?
Én 82.000-et kapok kézbe, a párom hatvan-valamennyit. Még az ismeretségi körömben sincs olyan, aki 120.000 felett keresne! Elég hiányosak az ismereteid, ha a 150.000-et reálisnak veszed!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!