Mi a véleményetek arról, hogy Miskolcon is csak a baj van a hajléktalanok nagy részével?
Te miről beszélsz?
Szerinted a cikkben szereplők megfagytak június 14-én?:D
Azért nem mennek be, mert nevetségessé akarják tenni a kűfődijek előtt MAGYARországot és Orbán Úrat!
"Amúgy nem mintha nyáron is bárkinek kényelmesebb lenne padon aludni, mint ágyban."
Úgy látszik részegen mindegy, a lényeg a hőzöngés.
Fogalmam nincs, hogyan lehetne megoldani a hajléktananok problemáját.
Hiába adsz nekik lakást, mert azt fenn kell tartani valamiből. Ha nem dolgozik, ez megoldhatatlan.
És tudom, hogy vannak, akik önhibájukon kívül kerültek az utcára, azokon tényleg segíteni kellene. Lehetne.
De a többség, sajnos, kiiírta magát a társadalomból. Azokkal mihez kezdesz? Azért él az utcán, mert így semmi felelőssége nincs.
Elképesztő.... Árkád aluljáró... Harmincas nő... ott ül, mikor reggel munkába megyek, ott ül, mikor hatkor hazafele tartok.
Nem értem, és nem értem. Miért nem megy el dolgozni? Takarítani, ablakot mosni, közmunkára, árufeltöltőnek?
Nem értem, hogy miért jó neki, hogy ott ül, de azt kell gondolnom, hogy neki tényleg ez a jó.
Nálunk hasonló a helyzet. A jó idővel megjelentek a környéken a hajléktalanok, először csak egy, aztán még egy, majd még egy... Így szokott ez menni, ha valahol megtűrik őket. :(
(A második közben már "eltűnt", de jött helyette új, meg egy nő is, szóval általában négyen vannak.)
Volt, hogy mind a négyen ott ültek a buszmegállóban, bár épeszű ember akkor sem ül melléjük, ha csak ketten vannak (vagy valamelyikük egyedül), mert méterekre bűzlenek. Nem túlzás, mentem már el mögöttük kb. 3 méterre, iszonyat büdösek voltak.
Szépen "körbejárják" az egész környéket, letanyáznak a kis parkban, a padokon, vagy a játszóterek padjain, isznak, cigiznek, beszélgetnek vagy ordibálnak, mikor hogy.
Ha rájuk hívjuk a köztereseket vagy a rendőröket, akkor max. igazoltatják őket, de semmi intézkedés nincs, arra hivatkozva, hogy "nincs tettenérés". - Mert állítólag nem elég, hogy ott van a piás üveg mellettük a padon, mert letagadhatják, hogy az övék, pont látnia kellene a hatóságnak, amint iszik valamelyik. Csak úgy ücsörögni meg joguk van...
Meg az egyik közteres szerint felesleges bírságolni őket, mert csak 5% a befizetési ráta. - Az meg valamiért nem érdekük, hogy a befizetetlen büntetések miatt lecsukassák őket.
Szintén "megoldhatatlan" probléma, hogy ugye nyilvános wc nincs, így az utcán vagy a parkban végzik el a dolgukat, ami közegészségügyileg igencsak necces.
Az egyik szomszéd a nőt már több hapsival is látta bevonulni a bokrok közé fényes nappal.
Egy jó ideig meg a környékben is aludtak, rendesen befészkelték magukat (matrac, pléd, paplan), ezt úgy "jelzésként" kidobtam már kétszer is a közeli kukába, de utána is ott aludtak még pár napig. Most nem tudom, szoktak-e még itt aludni, szerencsére hajnalban nem látom őket, csak napközben.
A különböző padok mellett otthagyott szemetet meg két közelben lakó szokta összeszedni rendszeresen, mert erre nem járnak utcaseprők vagy közmunkások soha, holott ez a város feladata lenne.
Az egyik közteres is mondta, hogy igazából nem tudnak velük mit csinálni, mert ha el is küldik őket, max. arrébb mennek a legközelebbi játszótérre/padra/lakótelepre stb.
A vasútállomás környékén és a belvárosban is szoktak tanyázni más hajléktalanok is, csinálják a koszt meg a balhét. Pár évvel ezelőtt ráadásul az egyikük TBC-s volt (mentőorvos ismerős mondta, aki már vitte be párszor az ürgét más okból). Szóval még járványveszély is lehetséges.
Szóval ez sajnos nem egyedi jelenség, ja, és Pesten is ugyanez van, aluljárókban, társasházak előtt, bárhol lecuccolnak, és szemétdombot csinálnak maguk körül.
Szerintem egyébként alapvető probléma, hogy sokan nincsenek tisztában a jogaikkal és a törvényekkel. Pl. sok lakástulajdonos nem is tudja, hogy a lépcsőházuk elől el lehet küldeni őket, mivel a ház körüli terület általában a társasházé szokott lenni, tehát nem közterület, ez lehet 1 m vagy több is; és ha felszólítás ellenére nem mennek el, akkor ki lehet hívni a rendőrséget, akiknek meg kötelességük eltávolítani onnan őket. Tehát ha "nem csinálnak semmit", csak ülnek/fekszenek, akkor is el lehet zavarni őket, mivel nem közterületről van szó.
Közterületen pedig szintén lehet intézkedést kérni közteresektől vagy rendőrségtől, ha piálnak vagy verekszenek stb.
Persze mint fentebb is írtam, a hatóságok nem nagyon szoktak intézkedni, de ha rendszeresen (akár naponta) hívogatják őket egy-egy helyre, akkor előbb-utóbb csak megunják már ők is, és komolyan intézkednek.
Egyébként tényleg a többség maga tehet a helyzetéről, és esze ágában sincs dolgozni stb., még ha lenne is rá lehetősége. Egy rokonom évekig dolgozott szocmunkásként, szerinte kb. 1% az, amelyiket ki lehet hozni ebből a helyzetből.
Az meg többnyire csak ürügy, hogy azért nem akarnak szállóra menni, mert ott lopnak a többiek. - Persze biztos volt erre példa, de mivel tulajdonképpen nincs semmi személyes cuccuk a rajtuk levő ruhán kívül, hát nagy kárt nem szenvedhetnek. (Tiszta ruhát mindig kapnak időnként a segélyszervezetektől most is.)
A valódi okok: - ott nem lehet piálni, - nem lehet balhézni, - alkalmazkodni kell a házirendhez, - és tüdőszűrő is kell.
A megoldást nem tudom, de az biztos, hogy a jelenlegi állapot tarthatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!