Igaz az, hogy a nyugat-európai egyszerű, nem tőkés emberek azok a kapitalista jólét "potyautasai"?
Egyszer beszélgettem kimerítően egy tapasztalt közgazdásszal erről a témáról, hogy miért kapnak 4-szer annyi béreket külföldön gyakorlatilag ugyanazért a munkáért. Semmivel nem csinál mást egy német, holland, angol gyári melós mint egy magyar pl.
És erre az volt a szakértő válasza, hogy azért mert a német, holland, angol stb. melósok a kapitalista jólét potyautasai. Valójában nem ér annyit a munkájuk mint amennyit kapnak érte, de maga az ország olyan fejlett, az államnak annyi pénze van, annyi ott a tőkés ember, akik megteremtették ezt a jó gazdasági helyzetet, mialatt keleten kommunizmus volt és áljólét, hitelcsapda meg stb., hogy így már úgy alakultak a bérek, hogy azok is jól élnek akik igazából nem küzdöttek meg a jólétért, csak beleszülettek egy fejlett jóléti társadalomba.
Jönnek itt azzal az emberek, hogy a magyar nem olyan termelékeny, nem olyan piacképes mint a nyugati, ami szerintem sem igaz. Pont ugyanolyan a munkatempó, csak a bérek kevesebbek. Szerintetek is felháborító tény, hogy az összes gazdasági "potyautas" nyugat-európában van? Miért nem adnak nekünk is a jólétből?
"Jönnek itt azzal az emberek, hogy a magyar nem olyan termelékeny, nem olyan piacképes mint a nyugati, ami szerintem sem igaz. Pont ugyanolyan a munkatempó, csak a bérek kevesebbek. Szerintetek is felháborító tény, hogy az összes gazdasági "potyautas" nyugat-európában van? Miért nem adnak nekünk is a jólétből?"
Nos Németországban 1 óra alatt 2-szer annyi értéket termelnek mint Magyarországon.
Egyébként meg mi is "gazdasági potyautasok" vagyunk, hiszen a kínaiak meg az indiaiak pont ugyanazt csinálják, mégis kevesebbet kapnak érte.......
Kérdező.
A béreket egyedül a munkaerőpiac határozza meg. A munkaerőpiac pedig nem "szabad" hanem rengeteg faktor korlátozza. Például munkatörvénykönyv, adók és járulékok, termelékenység, árszínvonal, mobilitás, nyelvtudás stb.
Pont ezért minden országban mások a bérek.
Nálunk is jólét van. Nem így gondolod?
Az Földön élő emberek 90%-a azonnal szívesen cserélne egy borsodi zsák falu omladozó házikójában segélyen/közmunkán élő magyarral.
"Egyébként meg mi is "gazdasági potyautasok" vagyunk, hiszen a kínaiak meg az indiaiak pont ugyanazt csinálják, mégis kevesebbet kapnak érte...... "
ez nem igaz
és a béreket, ma magyarországon a multik jóindulata határozza meg
,,nem igaz,,
Ha nem igaz akkor áruld már el nekem, hogy a magyar buszvezető miért kapja az indiai buszvezető fizetésének a 100 szorosát?
Ráadásul az indiai káoszban vezetni jóval nagyobb kihívás mint itt.
Egyébként meg semmi nem múlik a multik jóindulatán. Ha nem fizetnek ennyit akkor nem találnak embert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!