Igaz az, hogy a nyugat-európai egyszerű, nem tőkés emberek azok a kapitalista jólét "potyautasai"?
Egyszer beszélgettem kimerítően egy tapasztalt közgazdásszal erről a témáról, hogy miért kapnak 4-szer annyi béreket külföldön gyakorlatilag ugyanazért a munkáért. Semmivel nem csinál mást egy német, holland, angol gyári melós mint egy magyar pl.
És erre az volt a szakértő válasza, hogy azért mert a német, holland, angol stb. melósok a kapitalista jólét potyautasai. Valójában nem ér annyit a munkájuk mint amennyit kapnak érte, de maga az ország olyan fejlett, az államnak annyi pénze van, annyi ott a tőkés ember, akik megteremtették ezt a jó gazdasági helyzetet, mialatt keleten kommunizmus volt és áljólét, hitelcsapda meg stb., hogy így már úgy alakultak a bérek, hogy azok is jól élnek akik igazából nem küzdöttek meg a jólétért, csak beleszülettek egy fejlett jóléti társadalomba.
Jönnek itt azzal az emberek, hogy a magyar nem olyan termelékeny, nem olyan piacképes mint a nyugati, ami szerintem sem igaz. Pont ugyanolyan a munkatempó, csak a bérek kevesebbek. Szerintetek is felháborító tény, hogy az összes gazdasági "potyautas" nyugat-európában van? Miért nem adnak nekünk is a jólétből?
"azok is jól élnek akik igazából nem küzdöttek meg a jólétért, csak beleszülettek egy fejlett jóléti társadalomba."
Pl. te is. Születhettél volna egy világ háta mögötti törzsben, és meghalhattál volna 13 évesen AIDS-ben. Amit írtál, az mindenre igaz a világon. Aki jobb helyre születik, annak jobb.
"megteremtették ezt a jó gazdasági helyzetet, mialatt keleten kommunizmus volt és áljólét, hitelcsapda meg stb., hogy így már úgy alakultak a bérek, hogy azok is jól élnek akik igazából nem küzdöttek meg a jólétért, csak beleszülettek egy fejlett jóléti társadalomba. "
Annyi a gond ezzel a mondattal, hogy a kommunizmus előtt is jóval fejlettebb volt a nyugat. 1830-ban nem véletlenül adta ki Széchényi István a Hitel című könyvét.
"Jönnek itt azzal az emberek, hogy a magyar nem olyan termelékeny, nem olyan piacképes mint a nyugati, ami szerintem sem igaz. "
Az a baj, hogy lehet szerinted nem igaz, de a számok nem ezt mutatják. Például a V4 országok közül is Magyarország az egyetlen, ahol 2011 óta stagnál az egy munkaórára jutó termelékenység.
"Szerintetek is felháborító tény, hogy az összes gazdasági "potyautas" nyugat-európában van? Miért nem adnak nekünk is a jólétből?"
Szerintem ez a felháborító, hogy vannak akik másoktól várják a megoldást, a jobb létet. Miért nem az a kérdés, hogyan lehet Magyarország is olyan fejlett állam vagy hogyan lehet több tőkésünk?
Amúgy az se zavarjon, hogy például a világ egyik legnagyobb Apple, ami 5,9-szer többet ért, mint a 2016-os magyar GDP, annak a tulajdonosainak 84% egyszerű hétköznapi dolgozók, mint te meg én. Annyi különbséggel, hogy vettek Apple részvényeket. Szóval önmaguknak hozták létre a fejlett államot.
"Annyi a gond ezzel a mondattal, hogy a kommunizmus előtt is jóval fejlettebb volt a nyugat. 1830-ban nem véletlenül adta ki Széchényi István a Hitel című könyvét."
annyi a gond, hogy széchenyi és a szocializmus között eltelt egy 100 éves nem is olyan dicsőtlen időszak
"Amúgy az se zavarjon, hogy például a világ egyik legnagyobb Apple, ami 5,9-szer többet ért, mint a 2016-os magyar GDP, annak a tulajdonosainak 84% egyszerű hétköznapi dolgozók, mint te meg én. Annyi különbséggel, hogy vettek Apple részvényeket. Szóval önmaguknak hozták létre a fejlett államot."
ne zavarjon, hogy az átlag magyar napról-napra él a gyári fizuból nem nagyon van kockázati tőkéje
"ne zavarjon, hogy az átlag magyar napról-napra él a gyári fizuból nem nagyon van kockázati tőkéje"
Kezdjük azzal, hogy az ipari szektorban fele annyian dolgoznak, mint a szolgáltatói szektorban. Szóval az átlag magyar az máris kevesebb, mint a dolgozó lakosság egyharmada.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!