Miért gond ha valahol népességcsökkenés van?
És miért gondolják egyesek, hogy mindenkinek kell legalább 2 utód?
Elvileg épp túlnépesedik a Föld, de sokan, még a kultúráltabbak közül is azt érzik kötelességnek, hogy mindnél több utódot kell nemzeni. Pont egyik kollégától kaptam valamikor meg, hogy minek akarok kutyát venni amikor még csak 1 gyerekem van, nekem az utódokról kéne gondoskodni még.
Hová? Nem értem ezt a felfogást. Nyilván régen a nagyszüleink idejében, amikor 4-ből átlagban 1-2 maradt meg, akkor ez ment, de manapság nem értem.
A Föld talán túlnépesedik, de Európa konkrétan fogy, elöregszik. Ezért mondogatják.
Mondjuk Magyarországon pont elférünk, rengeteg hely van még.. csak pénz kéne..
Azért gond, mert a gazdaság és a szociális rendszer arra a modellre épült fel, hogy nő, de legalábbis stagnál a népesség.
Hogy mondjak egy egyszerű példát: kevesebb ember van - kevesebb kenyeret esznek - kevesebb pék kell - több a munkanélküli - kevesebb embernek kell eltartani többet.
Mert attól még a selejt szaporodik.
2. Attól is marad a népességcsökkenés, mert a 3. világbeli putrikban nem ismerik a kotont.
"népességcsökkenés"
Népességrobbanást akartam volt írni ez helyett.
Azaz a gyengébbek kedvéért, európa öregszik, de máshol meg túlszaporodnak még mindig.
Tudod, a Föld népességének pont az a része gyarapszik, ami a következő 200 évben képtelen lesz még segítséggel is eljutni arra a technológiai szintre mint amin most Európa áll.
Ha az egész Földön olyan magas szinten folyna a mezőgazdaság, a nyersanyag kitermelés, és a szemét újrahasznosítás, akkor nem lenne olyan nagy gond a népesség növekedés.
Azonban jelenleg a 3. világban a mezőgazdaság a legtöbb területen annyiból áll hogy felégetik az őserdőket, vagy bármilyen egyéb természetes növénytakarót, aztán primitív mezőgazdasági módszerekkel, a talajt teljesen kimerítve 2-3 évig művelik a területet. Aztán kezdődik elölről, mindent leégetnek, kivágnak és így pusztul az adott terület.
Bányászat, ugyan ez. A környezet ezeken a területeken a legutolsó szempont.
A szemét meg....vagy abban élnek az emberek azon a területen, vagy belehányják folyókba, tengerekbe, település határokra.
Európában is szennyezi persze a környezetet, de negyed annyira nem barbár módon mint a harmadik világ országai.
Ha megnézitek, nálunk a természetvédelem kifejezetten fontos kérdés, rengeteg törvény van hatályban ebben a témában, vannak zöld pártok (igaz, nem jelentős mértékben, de vannak), vannak nemzetközi összefogások, és az ipar is próbál minél gazdaságosabb, környezet barátabb lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!