Szerintetek melyik a jobb és miért? Egy vagy többkulcsos adórendszer?
Aki okos volt, az eddig is módszeresen adót csalt a jövedelme feldarabolásával és így bent tudott maradni az alacsonyabb ársávban egy kis extra adminisztrációért cserébe.
Másrészt az egykulcsos adó a gazdagoknak kedvez, ami jó.
Az egykulcsos.
- Mert Magyarországon a többkulcsos adóval csak fizetésből élő embereket lehetne büntetni.
- Akik tehetősek amit tudnak céges kiadásként könyvelnek. Ingatlant, autót, utazást... -> mindezt minimálbérre bejelentve
Ezért magas az ÁFA, mert azt mindenki kénytelen fizetni.
- Ugyan ez a minimálbér adómentességét illetően. A minimálbérre bejelentettek legjava zsebbe kapja a fizetését.
Eddig mindketten azt hoztátok fel a többkulcsos ellen érvnek, hogy úgyis adót csalnak az emberek, így ez csak azt adóztatja meg, aki nem csal. Ez elég elkeserítő így belegondolva!
De módosítsuk annyival a kérdést, hogy megfelelően szigorú ellenőrzés alatt, mely során nincs, vagy kevés lehetőség van adócsalásra, melyiket tartjátok jobbnak?
Igaz, én voltam a hülye, ideális körülményekre gondoltam, ahol az emberek nem csalnak adót:S
Akkor sem. Mondjuk Ausztriában van egy 2000 eurós mediánbér, és ennek a kétszeresét sújtják progresszív adóval, akkor az ott a felső középosztály.
Magyarországon ugyan ez a medián 120 ezer nettó 240 meg egy 2 év tapasztalattal rendelkező mérnök fizetése. Egy egyszerű alkalmazotté.
Na de akkor mennyit keres egy felső-középosztálybeli magyar, akit progresszíven lehetne adóztatni? Hát semennyit, mert ez a réteg Magyarországon egyszerűen nem létezik.
" többkulcsos adó nyilvánvalóan nagyságrendekkel nagyobb árbevételt tud biztosítani, minimális hátulütőkkel.
"
haha, ha csak azt nem számoljuk, hogy elüldözi a tanult embereket, és adócsalásra bíztat
milyen árbevételt amúgy? adóbevételt esetleg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!