A liberális eszme, miszerint "mindent szabad ami másnak nem árt" hogyan egyeztethető össze a PC (píszí) nyelvvel való elleni harccal?
Aki magát pozitívan gondolkodó embernek vallja, miközben észre sem veszi, hogy közben sokakat sért, annak nehéz elmagyarázni bármit is. Amikor egy közeg, egy közszemlélet számára fel sem tűnik az abnormitás, mert a perverzet hiszi normának, ott nincs lehetőség ilyesmi megvitatására.
Elvek, szabályok, fogalmazásmódok formális egyszerű használata anélkül, hogy a tartalmuk számítana, nem alkalmas feltétel a tisztázásra.
Mégis vállalkozom a lehetetlenre (bár a válaszokat és a pontozásukat áttekintve látszik, hogy semmi esélyem). Nos, cigányozni nem sértő általában. Sőt, ha helyette a "roma" szót használjuk, az sem számít. Az, hogy ma sértő, attól van, hogy az idők során a "cigány" a "roma" szó jelentése átalakult. Nem egy népcsoportot jelöl, hanem egy lenézhető, ocsmány, megvetendő negatív viselkedésformát. Viszont mindig mindenki egy konkrét esetből indul ki, mikor e szót használja, tehát konkrét személyekre vonatkoztatja. Hogy ez mennyire így van, az a válaszok nyelvezetéből egyértelműen kiderült. Gyűlölködő közegben minden félreérthető szó sértő, akkor is, ha normális körülmények között ártatlan szó. És ennek megértéséhez, átlátásához, pláne elfogadásához igen mély és alapos elgondolkodás szükséges. Mindenki tegye a szívére a kezét és válaszoljon önmagának őszintén: akarja ezt? Ha igen, nyertünk. Ha nem, a dolgot egészen máshol kell kezdeni.
Én nem olvastam el amiket ide toltatok, csak gyors beírom én hogy állok a liberalizmussal, a PC,vel meg ezzel a gender mizériával.
Elször is én szeretném leszögezni, hogy a liberalizmussal nincs gond. Egy darabig. Jelenleg viszont olyan szélsőséges, és extrém mélységekbe jutott ez az ideológia, ami hasonlóképp erős, és veszélyes, mint pl a nácizmus. Tudom hogy ettől egyesek triggerelve lesznek, de nem tud érdekelni. Aki akarja jól érti, aki nem, az nem.
Elég külföldi sajtót olvasni (USA főként). Olyan szintű cenzúrába, olyan szintű kontrollba ment át ez az egész, hogy borzalom látni. A világ átbillent a szélsőséges nacionalizmustól való félelem miatt a ló túloldalára. Ma már csak az érték, ha nem vagy fehér, és férfi. Meg lehet nézni a BLM csoportosulást, meg lehet nézni, hogy a libsik mit művelnek trump megválasztása után. Konkrétan a demokráciát, mint olyat semmibe veszik, lázonganak, tüntetnek, követelik hogy valaki ölje meg az elnöküket, TVben olyanokat nyilatkoznak műsorvezetők, hogy meg kéne ölni a trump szavazókat, stb.
tl;dr: A szélsőségességgel van a baj, nem a liberalizmussal.
Nekem ennyi bajom van az egésszel. Eltávolodott önmagától, a mérsékelt aranyközépúttól, és ez rossz. ez mindenben rossz.
Alapvetően sokan azért nem értik ezt a nagy fene liberalizmus ellenességet, mert magyarországon ez még csak babacipőben jár. Viszont minél inkább nyugatra mész, annál jobban tombol. és mindenhol ugyanúgy kezdődött: a sajtót megszállta ez az ideológia egy torz változata, majd szépen az emberek fejébe.
Itthon még csak pedzegetik az olyan mítoszokat, hogy pay gap, meg a női kvóta xy munkakörben. De a menekültválság kapcsán is rengeteg olyan vállalhatatlan dolga van / volt a liberálisoknak, hogy fantasztikus.
"Szerintem egy ideális társadalomban a gyűlölet beszéd nem sértő, hanem egyfajta méla közönnyel, és szánalommal hallgatja végig a beszédet."
Szerintem meg egy ideális társadalomban a gyűlöletbeszéd nem hangzik el. Nem azért, mert betiltották, hanem azért, mert az emberekben gyűlölet helyett szeretet van, így meg se fogalmazódik a gyűlölet gondolata.
Ez attól mit gondolsz >>ártalomnak<<.
Ha a sértettség érzését már ártalmasnak találod, akkor nem igazán egyeztethető össze. Manapság ugyanis úgy áll a helyzet, hogy ha politikailag inkorrekt vagy, akkor azzal embereket fogsz megsérteni.
De azon érdemes elgondolkozni, hogy mikor árt többet az ember; ha néha akaratlanul megsért másokat, vagy ha hajlandó lemondani a nyugati civilizáció egyik legnagyobb vívmányáról és saját, elidegeníthetetlen emberi jogáról - a szólás-, és gondolat szabadságáról.
Van egy olyan érzésem, hogy ha erről hajlandóak vagyunk lemondani azzal sokkal többet ártunk magunknak és másoknak is.
Kérdező ha téged lehülyézlek, az lehet, hogy nem sértő, mert szimpla ténymegállapítás. Lehet, hogy elsőre, másodikra sem akadsz ki rajta, de ha lépten-nyomon csak Hülyének hívnálak a neved helyett, netán az iskolai naplóban is be lenne írva egy H a neved mellé, ami a hülyét jelenti, vagy a neved nem is lenne ott, csak az, hogy Hülye, akkor talán már értenéd.
(A naplós dolog egyébként meg annyiban jön ide, hogy a szocializmusban egy időben vagy mindenhol, de egy iskolában biztos volt olyan, hogy megjelölték a naplóban, hogy a gyerek szülője milyen: értelmiségi = É, fizikai munkás = F, cigány = C. -> Te gyereked = H
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!