Támogatnátok egy független Erdély létrejöttét?
Egy Svájchoz hasonló, soknemzetiségű ország lenne, amely nem Románia része lenne, hanem egy teljesen független európai állam lenne. Fővárosa Kolozsvár lenne (mivel jelenleg Bukarest után a legnagyobb város), közvetlen demokrácia lenne, ahol a nép is nagyban beleszól a belpolitikába, valamint az államformája szövetségi köztársaság lenne, amelyet egy "X" számból álló tanács irányítana. Az ország legfőbb lakosai a magyar (vagy székely) és a román lenne, de ugyanúgy megtalálhatóak lennének ott a szászok (egykori németek), az ukránok, a délszlávok, a görögök vagy a zsidók és a cigányok. Az ország 2 legfőbb (hivatalos) nyelvei a magyar és a román lenne, mivel természetesen ők vannak a legtöbben, ezt a 2 nyelvet minden ottani lakosnak (nemzetisegtol függetlenül) anyanyelvként kell beszélnie, és emellett kéne az idegen nyelveket tanulniuk (angol, német, francia, stb...).
Szóval a leírtak alapján Erdély nagyjából olyan lenne, mint Svájc, ahol egy országban több nép él?
Ti mit szólnátok egy ilyen államhoz? Támogatnátok?
És ha letrejonne, sztetek mennyire lenne életképes hosszútávon (gazdaságilag-társadalmilag egyaránt)?
Én támogatnám, viszont azt megjegyzem, Svájcban sem kötelező a német svájciaknak a francia nyelvtudás vagy fordítva.
Én nem látom amúgy, hogy az erdélyi románok többsége nacionalista lenne. Inkább csak azokról hallani sokat.
Miért, a az a többmillió magyar mit szólt trianon után?
egyébként szerintem a 7 millió román erősen túlzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!