Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Családi otthonteremtési...

Jelta kérdése:

Családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatban kérem valaki segítsen?!

Figyelt kérdés

Több kérdés merült fel bennünk, de előbb a részleteket mondom el. Én 30 párom 24 éves, házasok vagyunk még nincs gyerekünk. Amit szeretnénk az a 10 millió Ft a három gyerekre + az áfa visszaigénylés. Építkezüni szeretnénk. Amit tudunk az az, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy megkapjuk a kedvezményt, de mielőtt belevágnánk előbb érdeklődünk ahol csak tudunk!

Az egyik kérdésem az, hogy mi a folyamat lépésről lépésre? Ameddig mi eljutottunk az a telek vásárlás megvan, építési engedély (egyszerűsített is jó) a településhez tartozó hivatalban kell érdeklődnöm, akik ajánlanak építészt. Utána azt a választ kaptuk, hogy amink van önerőből kezdjük meg az építkezést pl. a ház alap építést. És majd ha leadjuk a kérelmet a csokra akkor ők folyósítják folyamatosan. Na itt akadtam meg egy pillanatra, mert mi van ha mégsem adják meg ezt a kedvezményt (mert az ördög nem alszik) akkor én belekezdtem az építésbe 1,5-2 millió baráti alapon is és nem kapok több pénzt... na ez egyenlőre nem tiszta. vagy ennyire biztos, hogy megkapjuk?!

Amit még nem értünk az az ,hogy meg van határozva valahol, hogy 140.000 Ft / m2 minimum az építési költség? Csak mert erről még sehol nem olvastam mégis ezt mondták!

Egyenlőre ezekre szeretnék egy hozzá értő embertől válaszokat kapni. Előre is köszönöm!

2016. aug. 10. 21:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Nem értek hozzá, de...

Én nem kezdeném el mielőtt nem zongoráztam le a dolgot a bankkal. Menjetek szépen be a bankotokhoz és ott érdeklődjetek; ugyan még mindig nem forrta ki magát a dolog, úgyhogy nem biztos, hogy okosabbak lesztek. Azt tudom, hogy az OTP-nél már elég jól képben vannak (az elején közel sem volt ez a helyzet és naponta változott a jogszabály).

Azt viszont bizton állíthatom, hogy a CSOK különböző ütemekre ad pénzt és ha te tettél már egy kapavágást, akkor ott a folyósított összeggel lehet probléma (pontosan már nem tudom, hogy mi de benne voltam egy projektben építészmérnökként és a bank is azt javasolta, hogy amíg nincs lejátszva és lepapírozva minden, nem célszerű elkezdeni építkezni).

Én egyébként úgy tudom elképzelni, hogy ha már önerőből beleöltél x milliót, akkor azt a részt nem fogja neked a bank utalni. Ha például az épület 18 millióból kijönne, de te ráköltöttél már 3 milliót, akkor csak 10+5 milliót fogsz kapni, nem 10+8 milliót.

A másik, hogy építési engedély már nem kell (egyszerűsített sincs), hanem csak simán fel kell tölteni a terveket az építési naplóba ha kezdődik a munka (munkaterület átadás, stb.) és az felér egy engedélyezési eljárással is. Ott az építésznek is ki kell majd mennie ellenőrizni az építkezést néhány alkalommal (tervezői művezetés).

Ezt a minimum építési költséget még nem hallottam. Vidékén egyébként egy átlagos családi házat olyan 180-200 ezer / m2 körül építettek még pár hónapja. A tervezés pedig olyan 2000-2200 ft/br m2 (tetőtér esetén hasznos m2) körül van.

Arra pedig figyeljetek, hogy az 5%-os áfa csak akkor érvényes, ha egy generálkivitelező csinálja készre az egész épületet. Ha nem egy kézben van a dolog, akkor nem tudod visszaigényelni a 22%-ot. A pénzre pedig kell várni egy jó pár hónapot, hogy visszaérkezzen neked.

2016. aug. 10. 21:49
 2/12 A kérdező kommentje:

Mi is ezt furcsálltuk, hogy kezdjük el, úgy hogy nem is tudunk még semmit...

Bocsi nem engedélyt akartam írni, hanem tervrajzot a banknak kell a tervrajz az egyszerűsített is jó.

Ez az, hogy mi sem találtunk ilyet sehol, hogy 140.000 Ft / m2 azért fontos, mert ha építkezésre kerül a sor teljes mértékben másképp csinálnám, ha nem lenne megszabva ez az összeg.

Ez biztos így van? Én épp úgy tudom, hogy ha egyben építettem fel generálkivitelezésben, akkor nem igényelhető vissza az áfa, ami 5%. Vagy ezt rosszul tudom? Mindenesetre köszi a választ és a jó tanácsokat is!

2016. aug. 11. 13:03
 3/12 anonim ***** válasza:
Igen kérdező te tudod jól épp ez a lényeg hogy NEM lehet generálkivitelezővel csináltatni.
2016. aug. 11. 14:28
 4/12 anonim ***** válasza:
És nem az 5%,ami visszaigényelhető,hanem a 22,de maximum 5 millió Ft-ot lehet áfaként visszaigényelni.Azt pedig a bankban megmondják mennyi önerő kell,mielőtt először folyósítanak.
2016. aug. 11. 14:30
 5/12 anonim ***** válasza:
De a 1,5-2 millió nagyon kevés lesz önerőnek.
2016. aug. 11. 14:32
 6/12 anonim ***** válasza:

Első vagyok és pont úgy tudtam eddig, hogy egy generálkivitelezővel kell csináltatni az egészet. Akkor lehet csak visszaigényelni a 22%-ot.

De ha tévedek, akkor mutassatok valami jogszabályt már, mert érdekelne.

2016. aug. 11. 17:04
 7/12 anonim ***** válasza:
Utolsó előtti vagyok.Jogszabályt nem linkelek de ha ez elég múlt héten írtuk alá az adóvisszatérítési szerződést és magánokiratba foglaltan kellett nyilatkoznunk arról,hogy nem kötünk szerződést generálkivitelezővel.Épp az a lényeg hogy külön külön szerződsz le minden szakemberrel.De ha beírod a googleba biztos kidobja.
2016. aug. 12. 06:55
 8/12 anonim ***** válasza:

7:

Érdekes. Év elején, olyan február, március környékén még máshogy volt... Na mindegy, hiszek neked. :3

2016. aug. 12. 20:53
 9/12 A kérdező kommentje:
Ez már nagyon hasznos volt hiszen én eddig 5% számolgattam a 22 helyett! Több önerőm van mint 1-2 millió de annyim nincs hogy házat építsek. 20-25 millió+ áfa nekem egy kicsit erősnek tűnik. Tervem az, hogy bővített szerkezetkész állapotra felhúzatok egy tégla házat ami 100-110 ft/ m2 ből megvan. Utána jöhetnek a szakemberek fogalmam sincs mennyiért de ha 15-16 millióból ki tudom hozni akkor az nekem már nagyon jó. Pláne ha a 22% vissza tudom majd igényelni!
2016. aug. 13. 23:20
 10/12 anonim ***** válasza:
Egy baj van kérdező a bank a cspkhoz ezt a négyzetméter árat nem fogja elfogadni.A mi 105 m2-es hasznos alapterületű házunk eredeti bekerülési költsége 21 millió volt a bank feltolta 26-ra.Pedig mi a hitelt nem is vettük fel csak a támogatást.De menj be egy bankba kérd ki nyugodtan az igénylőlapot és máris tisztábban fogsz látni.Minden esetet egyedileg bìrálnak el.Itt nem nagyon tudnak neked tanácsot adni.A mi házunk lassan kész bár mi tavaly kezdtük az építkezést nem a csok miatt.
2016. aug. 14. 07:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!