A törökök manapság mit gondolnak arról, hogy 1541-1699-ig a történelmi Magyarország jelentős része hozzájuk tartozott?
Én beszélgettem törökökkel ilyesmiről. Persze ezek mezei emberek, nem történészek vagy különösebben műveltek ezen a téren. És természetesen nem beszéltem mind a kb. 80 millió törökkel.
Ők úgy vélik, hogy a két nép rokon, még régről, Ázsia sztyeppéiről és a közös ősapánk Attila volt. Mi idejöttünk a Kárpát - medencébe, ők Kis - Ázsia felé vették az irányt.
Aztán ők muszlimok lettek, jött a hódítás kora, amikor is eljutottak hozzánk is, ahol az ősi rokonnal próbálták megismertetni az igaz hit alapjait. Aránylag jól is haladt a barátkozás, jóllehet néhány akadékoskodó alak, Dobó, Zrínyi és mások okvetetlenkedtek.
Az az időszak aztán elmúlt, s most pár száz év múlva újra felmelegedik a rokonszenv.
Ismétlem, én nem mondom, hogy ez szó szerint igaz, de az átlag török kb. így tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!