Szokták mondani, hogy az óriási (210%-os) Japán államadósság nem jelentős, hiszen a japán embereknek tartozik az állam, akiknek nem érdekük bedönteni a rendszert. Ezt nálunk nem lehet megcsinálni?
Nem lehet.
Japánban alacsonyak az adók és az emberek takarékoskodnak, míg Magyarországon nagyon magasak az adók és az emberek nem szoktak megtakarítani.
"Ezt nálunk nem lehet megcsinálni?"
Két okból nem lehetne ezt itthon kivitelezni.
Először is belföldön nincs annyi tőke/megtakaritás/bármi, hogy ezt megcselekedjük.
Függetlenül attól Orbán próbálkozik vele, de a nép valahogy nem kapkodott két kézzel a kötvények után.
Másodszor, itt szűk hazánkban bizony bedöntenénk az egész kócerájt, ha nem perkálnak rendesen a nem túlságosan tisztelt honatyák.
Egyszerűen más a japán emberek anyagi helyzete, kormánya, még a mentalitás is.
A két országot, valamint a lakosságot semmilyen területen nem érdemes összehasonlítani.
Amúgy a japán kormány 1-3% kamatot fizet az államkötvények után,mi a lakossági kinctárjegyekre 10-11%-ot. Japánok még kifizetik az állampolgárokat, itt nem menne.
Arról nem is beszéltem, hogy erősen hajazna a Fideszes kivitelezés a békekölcsönre, ami nem volt éppen a lakosság szíve csücske.
Ez az egyik törekvés jelenleg, ezt már előttem is leírták páran egy kis kötelező orbánozás kíséretében. Nem megy egyik napról a másikra, egyik oldalon tényleg nincs elég megtakarítása az embereknek, a másik oldalon meg olyan elképesztő mértékű az eladósodottságunk külföld felé, hogy akkor se lehetne az egészet itthoni megtakarításokkal kiváltani, ha lenne belőle elég.
Én inkább azon csodálkozom, miért nem hangsúlyozzák jobban hogy erre van szükség. Na jó, amíg az állampolgárokat vallási alapon listázó lap a "mérvadó" gazdasági ügyekben, addig ne számítsunk ilyesmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!