A politika fontos a "hétköznapi embereknek"?
Egy kicsit talán tényleg erős volt így reagálni,ha azért figyelembe vesszük,hogy mégis csak rokonod,bár igazad volt. Én is gondolkozok a politikus pályán (bár most inkabb a közgáz felé hajlok),apukám van ebben a témában nagyon otthon,ha valamit nem teljesen értek,őt szoktam megkérni,hogy magyarázza el.:) Egy átlag ember,aki mondjuk nemhogy egyetemre járna,és mondjuk az érdekeltségi köre is teljesen más,nem is azt várnám el,hogy el tudja magyarázni a migrációs folyamat összes következményét vagy írjon róla egy tízoldalas esszét,de hogy ennyire ne tudjon semmit erről,és ne is érdekelje,én is túlzásnak tartom.
15/L
Az a baj, hogy sokan nagyon rosszul értelmezik a politikát. Fidesz mindent meg is tesz azért, hogy az emberek ha már nem szimpatizálnak velük, akkor legyenek rezignáltak, ne menjenek el szavazni. Lásd CÖF kampányt a választáskor. Az ugye megvan, hogy a CÖF nem egy igazi civil és elfogulatlan szervezet, és hogy honnan és mire volt pénze.
Te is rosszul csinálsz valamit, ha nem tudsz megérteni alapvető dolgokat az emberekkel, és ha ez összeveszésig fajul, akkor pláne gond van nálad is, nem csak a másik fél a hibás.
Gondoltam, h le leszek pontozva. Aki ma Magyarországon felelősséget vállal a tetteiért és nem az aktuális kormányt okolja minden bajáért, az nálunk nem is ember.
"adók, járulékok, munkahelyek, oktatás, egészségügy, közlekedés"
Rengeteg üres, jól fizető munkahely van most is. Nem a kormány tehet róla, h alkalmatlan vagy ezek betöltésére. Jó iskolák is vannak, ha az ember jól tanul még fizetnie sem kell értük.
Színvonalas egészségügy szintén van, ha valaki megfizeti.
Az adók és járulékok szintén nem okozhatnak gondot egy jó állás mellett.
Az én életemet legfeljebb 10%-ban befolyásolja a politika. Ha a tiédet ennél nagyobb mértékben, akkor valamit rosszul csinálsz.
...
Részemről a téma lezárva, nem fogok vitatkozni senkivel. A fentieket is csak azért írtam, h megint legyen mit lepontoznotok :P
Kérdező, igazából több dologról is beszélsz egyszerre, amik nem feltétlenül ugyanazt jelentik. Pl. az, hogy nem tudja, ki az a Kádár és Rákosi, az inkább tudatlanság, műveletlenség, és ebből fakad, hogy nem is érdekelheti a politika, hiszen annyira tudatlan az ismerősöd, hogy nem is lehet csodálkozni ezen. Valószínűleg ha vaktérképen kéne megmutatnia, merre van Szíria, Ausztráliában keresné... Bocsi, nem akarom leszólni a lányt, de az alapján, amit írtál róla, ilyennek képzelem. Nyilván az ilyen embereket nem fogja érdekelni a politika. Ami szomorú dolog, hiszen elég sok ilyen van, és ezeket könnyű befolyásolni a választási kampányok idején. Ilyenkor merül fel bennem a kérdés, hogy érdemes-e ilyen széleskörű választójogot biztosítani a népnek, nem kéne-e az ilyeneket valahogy kizárni. Persze ezt nem lehet megvalósítani, csak elméletben gondolkodok el ezen.
Másfelől neked sem volt igazad, hogy lehurrogtad, mert mi jogon erőlteted rá a saját érdeklődésedet és lelkesedésedet? Ha őt ez nem érdekli, akkor nem és kész. Innentől neked nincs jogod ítéletet mondani felette. Kb. ugyanilyen joggal ő is lehülyézhetett volna, hogy téged nem érdekel a pop és Dél-Korea. Szóval szerintem jogosan lett mérges rád. Persze lehet azon vitatkozni, hogy a politika mennyire befolyásolja az egyes ember életét, de ha egyszer valakit nem érdekel ez a kérdés, akkor nem kényszerítheted rá. Joga van mindenkinek a sötétséghez is.
A kérdésedre válaszolva... Szerintem háromféle ember van, ebből kettő szélsőség. Mégpedig az egyik szélsőség te vagy, a másik pedig az ismerősöd.
Itt arra gondolok, hogy szerintem az sem "normális", hogy valaki sétál az után, és ránéz egy hajléktalanra, és egyből elkezd a fideszről beszélni. Ránézel egy gémeskutas tájképre, vagy elolvasod Petőfi Alföld című versét, és a magyar föld eladásáról kezdesz el beszélni. Az ilyenek társaságát én sem bírom elviselni, igazából engem is kiakasztottál volna, ha velem sétálsz, és úgy viselkedsz, ahogy a leírásodban. Pedig engem érdekel a politika.
Vagy ehhez tartozik még, hogy vannak emberek, akik a szabadidejükben internetes oldalakon fórumoznak és egymást kaszabolják a politikai témákban. Bevallom, nekem is volt egy ilyen korszakom, de kinőttem belőle. Semmi értelme az ilyennek, mert ezek csak attitűdviták, a másik felet úgysem fogod soha meggyőzni, épp ezért semmi értelme ezeknek. Mindenkinek megvan a véleménye, tiszteletben kell tartani és kész. Vagy én az ilyen huliganizmust is szánalmasnak tartom, hogy pl. egy nemzeti ünnepen a pártkatonák és aktivisták kivonulnak az utcára, és a jobbikos meg a DK-s aktivisták egymással marakodnak az utcán(az ilyenek között semmi különbség nincsen, csak ők hiszik azt...).
Tehát ez az egyik szélsőség, a másik pedig az ismerős lány. Tehát az az ember, akit egyáltalán nem érdekel semmi ebből a témából és elvan a saját világában. Ez fakadhat tudatlanságból, műveletlenségből, éretlenségből, kiábrándultságból, de egyszerű érdektelenségből is. Van, akit ez szimplán nem érdekel és kész. Sőt, az a helyzet, hogy a társadalom nagyrésze szerintem ilyen emberekből áll! De senkinek nincs joga arra, hogy rákényszerítse az ilyen emberre a saját véleményét.
És van a harmadik típus, a "normális"(mármint ami az én szememben az). Az ilyen ember éli a maga életét, dolgozik vagy tanul, és inkább ezzel van elfoglalva. A politikát pedig félszemmel figyeli, én is nap végén átfutom a híreket, elolvasok egy-két mandiner-cikket, néhány videót megnézek és megvan bennem az az illúzió, hogy képben vagyok. De ez kb. 5-10 perc, sőt, vannak napok, amikor egyáltalán nincs is időm ilyenekre. Néha feljövök ide is a politika rovatba :D Tehát nem arról van szó, hogy nem érdekel. Viszont nekem ez, hogy most kommenteket írjak, és másokkal vitatkozzak, ez ilyen felesleges dolog. Van egy véleményem, mindenkinek van véleménye és ez így jó. Majd amikor választások lesznek, kiderül, ki van többségben éppen. De engem igazából a napi dolgaim érdekelnek, hogy a munkámat elvégezzem, meg a barátaim, a barátnőm és ilyen dolgok. A politika csak egy sokadik dolog, figyelemmel kísérem, de biztos, hogy soha nem fogok az utcára vonulni és DK-s őrültekkel farkasszemet nézni. :D Ilyen mélységekben engem már nem érdekel ez a dolog, az életemet nem a politika tölti ki, ennyire már engem sem érdekel. És nem is kell ,hogy érdekeljen, az emberek többségét sem kell, hogy érdekelje. Mindenki csinálja azt, ami a dolga. Jó, ha az ember tájékozott, de azért egy gémeskutas képről ne kezdjük már el egymást szidni, hogy ki van a fidesz mellett és ki az ellenzék mellett a földeladás ügyében.
Olyan egyszerű a dolog... a hétköznapi emberek többsége magasról tesz a politikára, igazából csak annyit szeretne, hogy normális körülmények között élhessen, kielégítő anyagi körülmények között. Innentől totál mindegy neki, hogy mi van a politikával.
Szerintem azzal sincs semmi ha egy 19 éves lány nem foglakozik vele, és nem tudta, hogy kik az említett személyek, valahogy nem hibáztatom érte, hogy unalmában nem állt neki politika történelmet olvasni...
"A rokonom egyébként egy 19 éves lány"
itt sztm zárjuk is le ezt a kérdést.
(Nem értem az utolsó válaszolót.)
Az a véleményem, hogy ha valaki felveti témának a politikát, akkor arról tudjon beszélni, és legyen határozott véleménye, hogy vitatkozni tudjon. A vita nem kell, hogy veszekedéssé fajuljon, de legyen érve az illetőnek, és legyen képes arra, hogy meggyőzze a másikat. Ebből jó ötletek is kisülhetnek, ha a másik fél is befogadó. Én a közvetlen demokrácia híve vagyok, és szerintem annak feltétele, hogy mindenki képes legyen az adott témához hozzászólni. Nekem is van életem, nem foglalkozom a nap huszonnégy órájában a politikával. Nem vagyok hajlandó azonban elfogadni azt a felfogást senkivel szemben sem, hogy a politika, a társadalom, amelyben él, ne érdekelje. Köze van hozzá, mert ember, és egy ország állampolgára. Legalább általában ismerje a különböző eszméket, a belügyekkel meg tisztában kell lennie annyira, hogy tudja ki a köztársasági elnök. Azért tartom értéktelennek az ilyen embereket, mert ezzel a nemtörődömséggel gyakorlatilag rábízta az életét a politikusokra, akik azon dolgoznak, hogy ő minél jobban éljen (elvileg legalábbis), és irányítsák az országot, ahol nyugodtan tud élni. Mintha a piszkos és nehezebb munkát másra hagyná, akik elvállalták azt úgy, hogy nem is ismerik. A minimumnak érzem, hogy akkor nyomon követjük a munkájukat, ha már mást nem is tudunk tenni, csak négy évente szavazni. Engem igazából az zavar ezzel a rokonnal kapcsolatban, hogy nem is hajlandó meghallgatni semmilyen politikával kapcsolatos dolgot. Mert az egy dolog, hogy nem tud egyes dolgokról, de akkor már legyen szíves végighallgatni és odafigyelni rám, ha tájékoztatom. (Egyébként ez a rokon egy példa az ilyen típusú emberre, a kérdésem az volt, hogy szerintetek mennyire befolyásolja a mindennapi életet a politika? Mivelhogy elkeseredtem. Sem a barátaim, sem a rokonaim nem törődnek ezzel semennyire.)
Kádár és Rákosi egyébként történelem tananyag, innen kellene ismernie mindenkinek őket.
Talán mert a hétköznapi ember életét hiába is befolyásolja több szempontból, a legtöbben elfogadják és ennyi. Nem rugóznak rajta, csak feleslegesen idegesítenék magukat, annak meg sok értelme nincs.
Az is oké, hogy volt történelmi tananyag, de szerintem szintén ha megkérdeznénk 10 mondjuk 40+ korosztályú embert nem sokat tudna felmondani abból amit úgy minden téren tanult az iskolában, mert nagy részét a gyakorlatban, a hétköznapi életben sose alkalmazta / került vele kapcsolatba stb = elfelejti.
# 13/18 Időpont ma 13:25
"Rengeteg üres, jól fizető munkahely van most is. Nem a kormány tehet róla, h alkalmatlan vagy ezek betöltésére."
Köszi a személyeskedést, de az éves fizetésem kis híján nyolc számjegyű, bár tény, bútorasztalosnak vagy zárlakatosnak nem tudnék elmenni.
"Jó iskolák is vannak, ha az ember jól tanul még fizetnie sem kell értük."
Ühüm, mesélj hány jó középiskola van Magyarországon. 10? A többi meg leves kategória.
"Színvonalas egészségügy szintén van, ha valaki megfizeti."
Majd megyek a magánhelikopteremmel, de addig is azért az ország maradék 60-70%-áért megengeded hogy aggódjak, vagy a takarító nyugodtan dögöljön meg, majd jön másik?
"Az adók és járulékok szintén nem okozhatnak gondot egy jó állás mellett."
Mindenki más meg dögöljön meg, mert az nem ember. Értem én ezt a gondolkodást, de nem fogom ettől még szeretni.
"Az én életemet legfeljebb 10%-ban befolyásolja a politika. Ha a tiédet ennél nagyobb mértékben, akkor valamit rosszul csinálsz."
Hát, ha erre a 10%-ra is azzal a gondolkodással jutottál, mint a többire, akkor ez téves adat, számold újra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!