Nem kéne eltüntetni a pontozást politika kategóriában?
De kellene, de nem fogják.
Én azért tartom értelmetlennek, mert a válaszod hasznossága nem a tényleges tartalomtól függ, hanem attól, hogy épp kik olvassák a kérdést!
Múltkor írtam egy választ, amiben lehordtam a kormányt, amiért szétveri a társadalmat az egykulcsos adóval, gazdagok előnyben részesítésével stb. hasznosság 20%, másik kérdésnél ugyanezt írom másképp megfogalmazva, hasznosság: 93%.
Gondolom szimplán annyi történt, hogy a fideszes olvasók voltak többségben az első kérdésnél, ellenzékiek a másiknál.
Ez nem atomfizika, hogy helyes vagy helytelen választ adjunk, ezek vélemények! Épp ezért a pontozósdi teljesen értelmetlen.
Egyébként erről én is írtam ki kérdést még jó két éve.
'Az itt megfordulók zöme ezt úgy tűnik, nem így gondolja, hanem Like és Dislike gombokként használja a mancsokat, a középső gombot pedig állítólag nem is nagyon használják.'
Tehát szerinted az itt megfordulók gondolkodásmódja az, ami a gondok forrása?
"Tehát szerinted az itt megfordulók gondolkodásmódja az, ami a gondok forrása?"
Én ezt nem így fogom fel. A gyakorikérdések.hu létrehozói talán nem gondolták át kellőképpen, hogyan fogják használni az emberek a gombokat. Persze lehet, hogy ezt nem is lehetett előre látni. De ha már bebizonyosodott, hogy az emberek nem az előzetes elképzelések szerint használják a gombokat, akkor
- vagy meg kellene szüntetni a gombokat,
- vagy meg kéne változtatni a jelenlegi helyzetet, és pl. egyértelműen Tetszik, Nem tetszik szerepet adni a gomboknak
Egy biztos, az emberek gondolkodásmódját nem ezen a weblapon fogják megváltoztatni. Az meg, hogy gondnak tekinted-e a helyzetet, abszolút rajtad múlik.
A GYIK azért született, mert bizonyos útmutatókat egyszerűbb megírni, ha a közérdekűbb problémák köré csoportosítják. A GYIK így ma nagyon népszerű és hasznos. Jelen portál megalkotói úgy gondolhatták, ez a dolog általánosítható, így jöhetett létre a GYK. Csak annyi bizonyosodott be, hogy Magyarországon nem általánosítható. Nálunk az ilyen témák, főleg a politika, de mint látszik, sajnos már más is, alapvetően érzelmi megközelítést kap. Ez nem természetes, ennyiben nem az alkotók tévedtek. Nálunk a politika az emberek megosztására törekszik, az átlagnál és a másutt szokásosnál sokkal erőteljesebben. Nálunk a másik emberhez való viszonyulás nem hasznossági, hanem érzelmi alapon történik. Így a mondanivalójához is. Nálunk az olvasók zöme nem azt nézi, kapott-e új ismeretet, valami más szempontot is, hanem azt, megegyezik-e az ő nézeteivel, és eszerint pontoz. Csakhogy ez nem természetes akkor sem, ha nálunk általános.
Világosan mutatja ezt az egyes témákhoz való viszonyulás. A politika rovatban érzékeny kérdés megvitatására egyáltalán nincs lehetőség, a témát szétmarják (mint kissé ezt is). A tudomány rovatban úgy látszik néhány elmélyült szakember is feltűnik, ők tudják mi és miért szükséges a visszafogottság. Ezért ott még előfordul értelmes diskurzus, a pontozás valóban a hasznosságnak felel meg (azért ne feledjük: az eredeti GYIK-okban is találhatók gyermeteg kérdések). Jellemző a kulturális rovatra is, ha vallási témáról van szó, azt szétszedik. Ha emberi problémákról, akkor néha egészen megdöbbentően együtt érző és segítő válaszok érkeznek, nem szedik szét őket és a pontozás megfelel a hasznosságnak. Ez még inkább mutatja politikai elit káros hatását a társadalomra, de azt is, a kár még nem teljes, vannak tiszta területek is.
Ezért a pontozás - bár a hasznosságot valóban kevéssé mutatja - annál inkább hasznos a táradalom rétegeinek feltárására, a politikai irányultság, az értelem mértékének, az egyes témák érzékenységének, egyáltalán a gondolkodás mértékének és módjának feltárására. Elég jó tükörképét mutatja annak, a mely témákban őrizte még meg a társadalom józan ítélőképességét, illetve hol kezd tragikussá válni a helyzet. Azt gondolom, egy vérbeli szociológus számára aranybánya.
Talán még érdekesebb lehetne, ha a portál működtetői elgondolkodnának egy olyan fejlesztésen, miszerint a "tetszik/nem tetszik/közömbös" gombok is megjelennének, párhozamosan lehetne pontozni, és ennek statisztikája is látszódna. Roppant érdekes lehetne látni valamennyi "gyakorlási" idő után, hogy például ennek a kérdésnek egyes válaszaira hány százalék a "tetszik" és hány a "hasznos". Miképpen vélekedjünk például akkor, ha egy válasznál az előbbi a nullához, utóbbi a 100-hoz közelít? Vagy fordítva. Engem érdekelne.
" hanem Like és Dislike gombokként használja a mancsokat, a középső gombot pedig állítólag nem is nagyon használják.
"
Mert azonos ikonokat raktak be. + 0 - máshol teljesen jól működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!