Ti, hogy rajzoltátok volna át a határokat Trianon idején?
Így. Az etnika térkép szerint is nagyjából így lett volna igazságos:
Én is az etnikai térképet vettem volna figyelembe, bár az elsőnél egy kicsit több területet hagytam volna meg.
De igazából hülyeség is ezen gondolkodni. A lényeg az volt, hogy nem akartak egy erős komcsi országot a kontinens közepén. Na ez sikerült.
Persze így lenne a legeslegigazságosabb, csak akkor Erdély olyan lenne, mint Kalinyingrád...
Az 1941-es határok igazságosak voltak alapvetően, legalább is jó politikai érzékkel húzták meg.
A román többségű összekötő rész pont kiegyenlítette az erőviszonyokat, mert anniy román került Magyarországhoz amennyi magyar Dél-Erdélyben maradt. Tehát ha lemondtunk volna róla (lásd előbbi kép) az sokkal rosszab pozíciót jelentett volna. (mindenesetre a mainál a "kalinyingrádi modell" is sokkal jobb lett volna...)
Az 1941-es határokon a következő helyeken lehetett volna faragni:
- Arad ekkor még magyar többségű volt
- Bánsági beszögellés kiegyenesítése Szeged alatt. A Bánságban igazságos határt nem lehetett húzni, de magyarokat támogató német többségű területeket kaphattunk volna. Más kérdés hogy Hitlernek más tervei voltak, ezért nem nyúlt hozzá a térséghez.
Egyértelmű. Minden marad a régiben.
Visszakérdeznék: te melyik végtagodat vágnád le?
Annyi engedményt tettem volna, hogy a Felföld északi részében autonómiát adtam volna a tótoknak és Erdély bizonyos területein a románoknak.
Ezzel a lehető legjobb lett volna mindenkinek.
Nincs ennél jobb megoldás.
*Egyértelmű. Minden marad a régiben.
- ez alatt azt értem, hogy természetesen megmaradt volna Magyarország területének 100%-a. Egy négyzetmétert nem adtam volna oda senkinek.
"Visszakérdeznék: te melyik végtagodat vágnád le?"
Azt amelyik rákos.
Az autonómia nem lett volna elég egyik nemzetnek se. Szép kis polgárháború alakulhatott volna ki, ha Trianon nem történik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!