Szerintetek a történelemben volt nagyobb igazságtalanság mint a trianon?
A magyar történelemben vagy az egyetemesben?
A magyar történelemben nem volt nála igazságtalanabb.
Viszont, a világ történelme során történtek igazságtalanabb dolgok is.
mondjuk ilyen szintű országcsonkítás szerintem maxa középkorban volt mikor a skandináv államok vették el egymás területeinek 70 százalékát oda vissza harcokban.
azért az mégsem ugyanilyen..
szerintema magyar történelemben nem volt ennél nagyobb tragédia
Törökországtól elvették közel keleti területeket, pl Irakot, Szíriát, Palesztinát, stb.
Ausztriától elvették Szlovéniát, Csehországot.
Mexikótól az Usa rengeteg területet elvett a 19. században.
Lengyelország felosztása
De Trianon volt a legigazságtalanabb, mert nem egy tartományt, vagy gyarmatot vettek el, hanem az ország nagy reszét!
19-20 adik században messze a legigazságtalanabb.
És ez a nemes döntés miatt van ma ellentét Szlovákok és köztünk illetve Románok és köztünk. Mert nem tudtak igazságos határokat húzni.
A Szerbeknél egyes körökben Jugoszlávia szétverése is olyan fájdalom mint nekünk Trianon, úgy emlékeznek vissza hogy akkor ott jó élet volt, és videókat néztem, ott azt mondják Nyugat indokot keresve erőszakkal verte szét. Nem tudom mennyi igaz belőle, de az ottaniak véleménye ez.
Ott van Ukrajna, egyik fele tiszta Lengyel, másik Orosz, de oda csatolták azt is Ukrajnához.
Romániából is egy kicsi csücsök, Moldova külön maradt.
És persze a legrosszabb, és legnagyobb az Trianon!
De most is ezek a gyűlölet döntések keltenek ellentéteket a balkánon, mert bele kellett avatkozni az itteniek területi harcába, és úgy avatkoztak bele hogy még 100 év elteltével is gyűlöletet kreáltak. Ha nem ez történik, most lehet itt se lenne szegénység.
Nagy Magyarország egy olyan területi egység volt, ami volt még Európa leggazdagabb királysága is, erre mi lett belőle? Magyarország, egy szegény Erdély, egy szegény Szlovákia, egy nyomorban élő Vajdaság....
Biztos a béketeremtés volt a CÉL???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!