Miért van az, hogy a gáz árát mindíg emelik a fűtőértéket meg csökkentik?
Az, hogy csökken a gáz fűtőértéke, egy évről évre felröppenő feltételezés, de még soha sem bizonyosodott be, hogy igaz lenne.
A valóság az, hogy mostanában nagyon sokan teszik fel ugyanezt a kérdést (miért csökken a gáz fűtőértéke), ugyanis a gázóra a szokásosnál több fogyasztást mutat a hónap végén. Ennek oka pedig az, hogy hideg tél van, ezért a csapvíz hidegebb, a víz felforralásához több gáz kell, mint nyáron, ahogy értelemszerűen a fűtés is több gázt fogyaszt. A gáz fűtőértékét központilag mérik. Kevesebb, mint 0,5%-ot ingadozik és sohasem megy egy szabványos érték alá.
a Miskolci Egyetemen van egy Tüzeléstani Tanszék. ennek van (ha jól rémlik) 2 kemencéje, amiben különböző gázégőket vizsgálnak. a kemencék mellett be van kötve egy műszer, ami folyamatosan figyeli, méri a gáz fűtőértékét, összetételét, mert ez alapvető fontosságú az égők vizsgálata szempontjából.
a műszer szerint változás sem nagyon van, nemhogy állandó csökkenés, mint ahogy azt sokan állítják.
két eset lehetséges:
1. vagy ők külön kapják a gázt a gázszolgáltatótól, hogy ne derüljön ki a turpisság
2. az egész csak mendemonda.
én az utóbbira szavazok.
"Most 2008 -ban épült új házunkba le van szigetelve az egész ház + műanyag ablakok meg fél millió forintos csúcs szuper kazán ami még az égésterméket is újrahasznosítja. 50 nm-ert fűtünk jó ha van 20 fok és a gázszámla 30.000 Ft-nál kezdődik."
50nm-re nem lehet berakni félmillió forintos szuper kazánt, mert olyan kicsi a szükséges hőteljesítmény, hogy a kazán csak szenved, állandóan túlmelegszik és leáll.
ezt azért tudom, mert én is akartam, csak én fogtam egy szakembert (nem fűtésszerelőt, hanem mérnököt) és megterveztettem a fűtérendszert.
egész egyszerűen nincs a piacon olyan kombi kazán, ami ilyen alacson teljesítményt normális hatásfokkal tartani tudna.
első ránézésre nem a gázszolgáltató a hibás, hanem az, aki a fűtést tervezte.
ja és amit kifelejtettem...
egy 120 nm ház fűtési teljesítmény igénye sem igazán összevethető azzal, ami egy zuhanyozáshoz kell.
szerintem inkább azt nézd meg, hogy mennyit pancsoljátok magatokra a melegvizet...
Észrevételem:
Azt tapasztaltam, hogy a hétvégéken a gázláng vörösebb mint a hét más napjain. "Szakertő" szerint ez azért van mert a hétvégéken nagyobb a háztartásokban a fogyasztás, és ekkor gyengébb fűtőértékű gázt ad a szolgáltató.
(Ugyanazon az áron, mint amit az erősebbért.)
LEHET, HOGY TÉNYLEG ÍGY VAN?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!