Szerintetek hány kezdő orvos fogja elhagyni az országot, ha még tovább csökkentik az orvosok fizetését? Most ez az új bolondéria, tegnap volt a hírekben, de már letétbe is van helyezve a felmondásuk ha jól tudom.
Ja ha nem lehet azonnal milkás a doktor akkor húz is.
De ki lett taníttatva a mi pénzünkön.
Én vissza fizettetném velük a 20 millió Forintot aztán csá. Most végzik az egyetemet a macskámat sem bíznám rájuk, és arról nem is beszélek milyen bunkóul szólnak a beteghez milyen beképzeltek. Tisztelet a kivételnek de azok meg baromi kevesen vannak. Ezen a területen dolgozom így belülről látom az egészet. Trabanttal közlekedő dokit még nem láttam.
Biztos sokan, mert nincs miért maradni. Annyi pénzből nem lehet megélni, csak hónapról-hónapra tengődni, nyugaton egy orvost megbecsülnek, és nem csak anyagilag.
De igaz ez más szakmákra is, szerintem aki fiatal és van lehetősége az el is fog menni.
Én is készülök, bár én vendéglátásban melózok.
Nemrég kezdtem egy új helyen, kb 50 ezerrel fizetnek kevesebbet, mint amit ígértek, és azt is úgy adják oda hogy megpróbálnak átverni, azaz minden hónapban szólni kell, hogy nem annyit adnak mint kéne, nem fizetik a "fizetett" szabadságot, stb. A baj az hogy a legtöbb helyen már ez a természetes itthon, sokan beletörődnek.
Szóval ne csodálkozzon senki hogy mindenki dobbant ebből a vicc országból, megértem az orvosokat is. Nem azért tanultak sok évig, hogy utána balkáni körülmények közt tengődjenek.
Sokan kérdezik hogy hol a lojalitás. Kérem, abból nem lehet megélni!
Hát Ny-Európába hiába is megy mert becsődöl egyik a másik után, talán ennyit sem tud majd az állam fizetni nekik, mint amennyit itthon kapnának.
Az ottani gazdaságok sem növekedtek már, de tartották a magas béreket és nincs már ott sem miből kifizetni ezeket.
Magyarország még úgy ahogy ki fogja tudni kifizetni ezeket az alacsony béreket, Ny- Európa már kevésbé fogja bírni.
Én inkább maradnék itthon, most az biztonságosabb.
Gondoljátok hogy mindenki csak a pénz miatt megy ki?
A napokban kaptam fizetést, ami nem annyi volt amennyinek lennie kellett volna, és szóltam hogy nem stimmel. Voltam pár nap szabin is, és mikor átadták a fizetést, akkor azt mondta a hölgy, hogy "máshol nem adnak a szabadságra pénzt, de itt kifizetik".
Ezután észrevettem hogy a pénz nem stimmel, nemhogy a szabit nem fizették, de hiányzik a fizetésből is. Ekkor szóltam, és 3 nap múlva megkaptam a fizetésből hiányzó részt, de a szabadságra semmit. Erre azt tudták mondani, hogy mivel ledolgoztam így is a minimum óraszámot, ezért nem jár a szabadságpénz. Azaz alaphelyzetben 240ó a munkaidőm, és azért nem kaptam meg a "fizetett szabadságom", mert az megvolt, ha csak 200ó dolgoztam volna akkor járt volna arra a 40ó-ra, de csak arra!
Itt tartunk kérem, 2011-ben, és az a szomorú, hogy nem is nagyon ugrálhatok, mert szinte mindenhol ez van (vendéglátásban), és kb "örülj hogy egyáltalán fizetést kapsz a munkádért". Ha meg feljelentem őket, akkor sehol nem alkalmaznak, mert "nem vagyok lojális a munkaadóimmal."
Van egy másik eset, a helyszín ausztria:
Magyar tulajdonú gyorsétterem, Magyar személyzettel. A főnök úgy gondolta hogy jó Magyar szokás szerint nem fizeti ki a szabadságpénzt. Az alkalmazott feljelentette, mert ott nem kell attól tartania hogy még ő jár rosszul, és tudja hogy máshol kifizetik.
Erre a tulaj hirtelen fizetne, de az alkalmazott azt mondja: "Miért vonnám vissza a feljelentést, ha te így akkor én is."
Végül 3x annyit kellett adnia a főnökének, mint ami járt volna.
Ezek után ne mondjuk azt hogy mindenki csak a pénz miatt megy el. Az is nyomós ok, de ez az alárendelt, kiszolgáltatott szerepe a munkavállalónak ami itthon van legalább olyan nyomós.
A 08:37-es válaszolónak:
A külföldre távozó mérnökökkel, informatikusokkal, vendéglátósokkal és közgazdászokkal miért nem fizettetnéd vissza a képzésük költségét?
És mi van a rengeteg szabad bölcsésszel, andragógiással, marketingessel, akik nem a végzettségüknek megfelelő helyen helyezkednek el, ergo totál pénzkidobás volt a kitaníttatásuk?
Amúgy sokan azzal jönnek, hogy nyugaton mennyi a bér összege, de én azt mondom, hogy nyugaton egy orvos AZ OTTANI(!!!) ÁTLAGBÉR 3x-át kapja, vagyis Magyarországon (ahol jelenleg az átlagfizetés netto 110ezer a KSH szerint) netto 330ezer lenne a reális jövedelem. És ismétlem, ez a magyar viszonyokhoz képest lett számolva, mert még ez is negyede-hatoda a nyugati béreknek!
Ehhez képest egy rezidens 90ezret kap (2 évig), majd szakorvos jelöltként 80ezerre csökken(!) a fizetése (3 évig), szakorvosként pedig 125ezret keres.
Vagyis, a szakorvosjelölttől többet kap a kórházi takarító, még a pesti közmunkások annyit kapnak utcaseprésért, mint egy végzett szakorvos, akit 6+5 év alatt képez ki az állam (de ha a teljes közoktatásban eltöltött időt számítom, akkor 18+5 év). És hol beszéltünk még a felelősségről és a munkával járó stresszről?
Azt várod el, hogy valaki annyiért rakja össze a balesetes rokonodat, vagy rajtad bármilyen (akár életmentő) beavatkozást végezzen, úgy hogy ha elront valamit, akkor mászkálhat a bíróságra, amennyiért más csak annyit vállal, hogy felmossa a padlót? Bravó, ha ilyen f@sza dolguk van az orvosoknak, akkor legyél te is az...
Annyi, amennyi menni szeretne.
Ezzel a megközelítéssel a Magyarországon életvitel szerűen élők 99 %-a sikoltozhatna, hogy rosszak az életkörülményei, a "fizetése", - vagy nincs is (!) ilyen, mert munkanélküliként kénytelen (!) tengetni az életét.
Aki ilyen kérdéseket tesz fel, az azt gondolja, hogy a végzős orvosokon kívül más nem keres megalázó "munkabéreket" ebben az országban.
EZ AZ EGYÜGYŰSÉG AZ, ami a végtelenségig kedvező pozícióban tartja azokat, akik az emberek tudatos egymás ellen hangolásából profitálva élik világukat az egymás ellen hangoltaktól lehúzott pénzekből.
Az ilyen mentalitás miatt nem fog itt semmi érdemleges, pozitív dolog történni 3600-ig sem.
További kellemes "kesergést"!
"Ezzel a megközelítéssel a Magyarországon életvitel szerűen élők 99 %-a sikoltozhatna, hogy rosszak az életkörülményei, a "fizetése", - vagy nincs is (!) ilyen, mert munkanélküliként kénytelen (!) tengetni az életét."
És sikoltoznak is elég sokan,azaz keseregnek, de persze a legtöbb semmilyen nyelvet nem beszél, és várja hogy bejöjjön a lottó nyeremény. Az orvosok, akik dobbantanak tesznek is valamit hogy ezen (a kevés fizetésen, megbecsülésen, körülményeiken) változtassanak, mert nyugaton tárt karokkal várják őket.
És senki sem "kénytelen" így tengetni az életét itthon, ha nem tetszik el lehet menni, mint ahogy az el is hangzott. De ahhoz szakma, és nyelvtudás is kell, nem elég a 8 általános.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!