Be lehetne tiltani a discokat? Jó ez a társadalomnak, ami most van? Mi lenne ennek a jogi háttere?
Már vártam ezt a "heti stressz"-es beszólást. :)
Annak idején egy gyerek (mert bizony a mai diszkókban akár 12-13 évesek is előfordulnak sajnos), miután végzett a suliban, igen sokszor a családjának segített otthon. Elég kevés szabadideje volt. A nyári szünet sem több hónap volt, hanem csak egy-két hét. Ráadásul nem egyszer a gyerek nem járhatott iskolába sem (középiskola), mert a családnak szüksége volt bevételre, így a 15-16 éves gyerek már akár főállásban is elment dolgozni. (Nem kamu; édesanyám is ezért végzett csak egy évet a gimnáziumból - valamiből meg kellett élnie a családnak, ő meg ment a gyárba dolgozni a felnőttek közé).
Ráadásul ma az iskolában nincs már az a fegyelem, mint annak idején volt. Hol van már "osztály vigyázz", csendben üldögélés a padban, "egyenruha", sorakozó, körmös, stb. stb.?! Sehol. A diákok úgy ülnek a padban, mintha feküdnének, vagy hintázgatnak a széken (nekem a széket is kirúgták volna anno alólam, ha hintázni merek vele), mobiltelefonnal játszadoznak, stb. Igazából mostanában már csak jogaik vannak, a kötelességek valahogy egyre inkább elsikadnak (bár ez nem csak rájuk jellemző, hanem az egész társadalomra).
Tudom, kicsit régivágású vagyok, de nekem senki ne jöjjön azzal, hogy a mai gyerekek olyan nagyon leterheltek. Majd ha 50 kilós zsákokat cipelgetnek az iskolai órák után este 8-ig, akkor majd elhiszem, hogy le vannak terhelve.
Stressz? Mitől? Attól, hogy bent kell ülniük a padban, és tanulniuk kell?
Basszus, sok helyen még a mai napig is örülnek emberek, ha van lehetőségük tanulni és nem a napi betevőért kell gürizniük, nemhogy még kényszernek vegyék:
http://www.youtube.com/watch?v=4NsycCSy7Ck
Szóval csak egy kamu duma az, hogy a mai fiatalság jobban le lenne terhelve, vagy stresszesebb élete lenne, mint az elődeiknek. Ez csak egy üres kifogás.
Azt meg megintcsak ne mondja nekem senki, hogy a stresszt és a fáradságot levezetni csak úgy lehet, ha hajnal 5-ig ugrál egy füstös, dübörgő környezetben, ahol részegekkel és drogosokkal van körülvéve, és ahol sajnos nagyon sok esetben ő is részegre issza magát vagy drogozik.
Mert az megintcsak kamu.
Nem mondom, hogy be kellene tiltani a diszkókat, mert megértem, hogy szükség van szórakozásra, és megértem, hogy a mai fiatalság kicsit másabb, mint az elődök.
De az alábbiakat megtenném:
- 14 év alatti ha este 10 után egyedül (felnőtt felügyelet nélkül) lófrál bárhol, akkor a szülőket felelősségre vonnám. Először csak figyelmeztetés, másodjára pénzbírság, harmadjára börtön (a gyereket meg elvenni tőlük gondatlanság és veszélyeztetés miatt).
- Ha a rendőr egy 18 év alatti fiatalt közterületen vagy diszkóban ittas állapotban talál, akkor ismét előjön a fentebbi pont. Illetve ha megnevezi, hogy kitől kapta az italt (pl. szórakozóhely tulajdonos), és bizonyítható is (látták a társai, esetleg ők is ott ittak), akkor a tulaj már mehet is a sittre, és a szórakozóhelyre lehet rárakni a lakatot (szintén fiatalkorúak veszélyeztetése miatt).
- 18 év alattiaknál minimum havi gyakorisággal végeztetnék drogszűrést (sima vizeletvizsgálat egyébként - a drogok 90%-át elég jól szűri). Nem szúrópróba-szerűen, hanem kötelező jelleggel mindenkinek; nincs kivétel. Ha kimutatják, hogy drogot fogyasztott, akkor ismétcsak elő lehet venni a szülőt/nevelőt (illetve ha őket nem akarja börtönbe juttatni, akkor beszél, és máris lehet szépen felgöngyölíteni a szálat, hogy kitől is szerezte az anyagot).
- A vandalizmust (ami általában az ittas, magát igen keménynek képzelő, kukát is legyőző fiatalok esetében jellemző) komolyan büntetném (szintén akár a szülőket is, ha úgy adódik). Nem csak a kárt téríttettném meg, hanem plusz büntetést is adnék (közmunka - akár a fiatalnak is).
Ezzel és megfelelő következetességgel visszafogható lenne az, amit manapság tapasztalunk nap, mint nap (12 éves részeg cigarettázó gyerekek, kukákat szétrugdosó, falakat lehányó fiatalok, stb.)
Jöhet a lepontozás.
33 éves vagyok, és soha nem jártam diszkóban, még tizen- huszonéves koromban sem. Nem szeretem a diszkózenét, engem más szórakozás vonz. Mégsem mondom azt, hogy tiltsák be a diszkókat, hiszen tudom, hogy sokak számára kikapcsolódást jelent, és a zene, a tánc, a közösségi élet igenis fontos az emberek, illetve az azt igénylők számára. Inkább arra kellene törekedni, hogy ezek a helyek biztonságosabbak legyenek, illetve ne okvetlenül váljanak a drogok és a bűnözés melegágyává.
Ennyi erővel "betilthatnánk" a parkokat is, mivel gyakran ott erőszakolnak meg nőket, vagy rabolnak ki fiatalokat. Vagy tiltsuk be a Balatont, hiszen minden évben több tucat ember fullad bele a vízbe. Meg tiltsuk be az autópályákat, a futballmeccseket, a síparadicsomokat... Kérdező, ne légy ennyire szélsőséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!