Magyarország miért ilyen hihetetlenül városiatlan?
"Szerinted melyik falusi vágyik városba?"
Szerinted miért ürülnek ki a falvak?
Az agglomerációs falvaknak, melyek 10-15 kilométerre vannak a várostól, azoknak inkább növekszik a népessége.
Viszont, annak a falunak, ami a puszta közepébe van, annak persze, hogy csökken, mert kevés a lehetőség.
Eddig nem akartam ezen rugózni, de úgy látom, sokan félreértenek. Én egyáltalán nem a panelokról beszélek! Ha mindenképpen kell valami hazai ideális példát hoznom, akkor ott van Újlipótváros. Az így néz ki: [link]
És akkor mondok egy példát is házra innen, legyen ez a kiindulópont: [link]
De akkor továbbra is, a kérdésem nem az, hogy ti mit preferáltok (az meg pláne nem, épp hol éltek!). Ha a kertes házakat, akkor azt indokoljátok meg nekem, hogy milyen szempontok szerint döntötök amellett.
Engem ez érdekel főleg, mert ez egy csomó pro-kontra érv. És még egyszer, szó sincs gazdálkodó emberekről, alapvetően városi (itthon nagyvárosnak nevezett) helyek lakóiról beszélek. Valamiért Magyarországon ezek az emberek mégis ódzkodnak, viszolyognak a városi vívmányoktól. Ennek az okára, hátterére, történelmére szeretnék rájönni, mert Európában teljesen máshogy állnak hozzá.
"Mert nincs munka , de ezt oda is írtam hogy a költözés oka leginkább ez."
Nincs tanulási lehetőség, nincs mozi, nincs cukrászda, nincs étterem, nincs áruház, nincs könyvtár, nincs a fiataloknak szórakozási és társkereső lehetőség, nincsenek közösségi-szabadtéri programok, ahol anyámék laknak, ott már bolt és kocsma sincs.
Szóval?
Kérdező. Érdekes, az amit felhoztál. Miért van az a magyar városoknál, hogy van egy belvárosi mag és körülötte egy paneldzsungel. Tudod miért? Az erőltetett urbanizáció miatt, ami a kommunizmus alatt történt. A kommunizmusban az ipar volt az isten, az meg ugye városokban van. Gyorsan kellett munkaerő, hát megépítették ezeket a panelházakat. Tipikus kelet és közép-európai dolog ez.
A mai trend pedig az a világ fejlettebb részein, hogy a tehetősebb emberek, akik eddig a belvárosokban laktak, egyre inkább települnek ki a külvárosokba, ahol "alvó városokat" hoznak létre. Ez kb. azt jelenti, hogy a lakók munka után kb. csak aludni járnak haza, hétköznap napközben pedig a belvárosban dolgoznak.
És hogy csatlakozzak az előttem szólókhoz: Budapesten kapsz 10 millióért egy ócska lyukat, egy közepes méretű magyar városban ugyan ezért a pénzért vehetsz 2 ócska lyukat vagy pedig egy külvárosi családi házat, ami minden szempontból kényelmesebb mint egy félig-meddig külvárosi lakás a fővárosban.
Mert kevesen vagyunk és utóbbi 50 évben szinte semmi szép nem épült illetve nagyon kevés mert a kommunizmus negyven éve alatt az építőiparunk is teljesen leépült pedig mire volt képes pl: Andrássy úti házak
Most meg egy-egy vidéki városban a városszépítés kimerül a viacolor lerakásában. Persze lehet , hogy erre van csak pénz mert nálunk minden építkezés a korrupció melegágya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!