Megvalósulhatott volna a kommunizmus?
Egy világ ahol a föld népei közt egyenlően valós ígényei szerint oszlanának el a javak?
Lehetséges lehetne ez az emberi természetből adódóan?
ma 10:29
az NDKban Magyarországon nem volt sosem kommunizmus még szocializmus se nagyon
ráadásul a sztálinizmus sem volt egy nagyon kommunista fanatikus rendszer inkább sztálin volt a szovjetúnió hitlere
Akkor mi volt itt Magyarországon? Világosíts fel kérlek!
Mint írták előttem a kommunizmusnak nem egy elvi buktatója van. Pl. ugye nincs magántulajdon. Ez maximum azt nem érdekli, akinek semmije sincs. Ki mondja meg nekem, hogy mik a szükségleteim, valós igényeim? Mint fentebb írták: a betonozó miért kapjon ugyanannyit, mint én? Már írtam, hogy így elveszik az inspiráció, ami a fejlődés egyik kulcsa. Miért dolgoznék többet, ha egyenlőség van? Továbbmegyek. Miért dolgozzak, ha ígyis-úgyis kapok fizetést? Na ezért nincs működő kommunizmus.
magyarországon egyfajta próbálkozás volt a kommunizmus irányába csak a 4 éves terv 4 évesnként újra 4 éves volt
ha a kommunizmusba nem dolgozol száműznek szibériába!
Még mindig sokan nem értik, hogy aki nem elég érett szellemileg és lelkileg a legfejlettebb államformára (-> a kommunizmusra), az soha nem is fogja felfogni, miért lenne jó.
Egyébként ne írj hsz-t, ha nem fogalmad sincs a témáról. A kommunizmusban nincs pénz, nincs fizetés. Mindenki termel vagy szolgáltat tehetségének megfelelően, és szükségletei szerint részesül anyagi javakból (ami itt nem pénzt jelent).
Egy bivalycsorda is értelmesebb, mint itt néhány ember.
Most akkor a sok hülyeség után szerintem térjünk a tárgyra.
A kommunista társadalom olyan társadalom, aminek elosztási elve: mindenki a képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint.
Ehhez az kell, hogy ne legyen anyagi szűkösség, tehát a termelés olyan szintet érjen el, ahol senki sem képes többet fogyasztani, mint amennyi megtermelt jószág rendelkezésre áll. Ez a mai termelési szint sokszorosa.
A kommunizmus lehetségessége azon áll vagy bukik, hogy a Föld erőforrásai elégségesek-e ahhoz, és az ember a jövőben képes-e olyan technikát kifejleszteni, amivel elérhető a szükséglet szerinti elosztás (= "minden ingyen van").
Hogy valaha lehetséges lesz-e a kommunista társadalom, azt a távoli jövőben tudjuk meg. Lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy nem lehetséges.
A kommunizmus elosztási elve (mindenkinek szükségletei szerint) nem keverendő sem a szocializmus elosztási elvével (mindenkinek munkája szerint), sem pedig az egyenlő elosztással. A kommunizmusnak nem elve az egyenlőség, az egalitarianizmus az a liberalizmus és a szociáldemokrácia elve, nem a kommunizmusé. A kommunizmus nem egyenlősít.
Igen, okoska, ezzel megint ott tartunk, hogy a kommunizmus megvalósulásához 100-ad vagy ezred annyi ember kell, mint amennyi most van.
Túl sokan vagyunk, fölöslegesen.
"A kommunista társadalom olyan társadalom, aminek elosztási elve: mindenki a képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint. "
akkor most mi újat mondtál de tényleg?
erről papolunk oldalak óta, hogy aki többet dolgozik az is ugyanannyit kap mint az aki keveset. Vaj hogy fogod felmérni az emberek képességeit, ha nem kell, h legyen képességük, nincs mi sinpirálja őket, hogy jobbak legyenek.
"Még mindig sokan nem értik, hogy aki nem elég érett szellemileg és lelkileg a legfejlettebb államformára (-> a kommunizmusra), az soha nem is fogja felfogni, miért lenne jó. "
Nem szoktam komcsizni, de most megteszem:) Szerencse, hogy kevés ember van olyan mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!