Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Vidéken miért vonzódnak az...

Vidéken miért vonzódnak az emberek az árkokhoz csatorna helyett?

Figyelt kérdés

Erre régóta kíváncsi vagyok. Miért alakult ez ki? Vidéken szinte mindenhol árok van. Sőt, olyan helyeken sincs eszük ágában se betemetni, ahol már időközben lett csatorna.

(Jobb kategóriát nem találtam, és végülis ez is politika.)

2014. okt. 28. 18:14
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Mert az árok jobb mint a csatorna.
2014. okt. 28. 18:19
 2/20 A kérdező kommentje:
1: Kifejtenéd, miért is?
2014. okt. 28. 18:22
 3/20 anonim ***** válasza:
92%
A vízelvezetést már akkor feltalálták, amikor még cső se létezett. Aztán van más is. Az árkot könnyű takarítani egyénileg is. Elég csak ránézni, kell egy kapa, ásó, és újra rendben. Egy csatornarendszerhez infrastruktúra kell. Szervezet eszközökkel, amelyek megtalálják a dugulást, amelyek tisztítják. És persze maga az eszköz, a kezeléséhez szakismeret, mindehhez pénz folyamatosan. Mert szervezetet nem a baj pillanatában kell létrehozni, az folyamatosan van. Leegyszerűsítve, ehhez tervezés, szakismeret és pénz kell, nem elég egy ásó. ÉS éppen most vontak el a kistelepülések önkormányzataitól további pénzeket. Miközben már az alapvető infrastruktúrát se tudják működtetni, nehogy egy csatornahálózatot. Nincs munka, nincs adó, nincs semmi. Még jó, ha árok van. Mert sok helyen már az se.
2014. okt. 28. 18:22
 4/20 A kérdező kommentje:

3: Ebből a válaszodból sajnos azt szűröm le, hogy nagyon is jól sejtettem az okokat. Ez puszta igénytelenség. Sok helyen jártam már Európában, szinte sehol nem láttam azt a magyar vidékre jellemző árkos utcaképet. És itt most nem csak évszázadok óta gazdag belga településekről van szó.

Az "épp most vették el a települések pénzeit" sem érv, ez egy évtizedek (évszázad?) óta fennálló probléma, és még csak az igény sem fogalmazódott meg senkiben. És félreértés ne essék, árok nem csak a zsákfalvakban van, hanem vidéken szinte mindenhol. Látni számtalan új építésű lakóparknál/parcellázásnál is, ahol a pénzhiányt egyáltalán nem lehet felróni.

2014. okt. 28. 18:38
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Aszályosabb időkben az árkot könnyű betemetni az értékes víz nem szivárog el.Szokás szerint télvíz olvadáskor az árkot a víz természetes folyása mentén ásták ki.A víz már eleve kivájta egy részét és ez a leghatékonyabb út az elvezetésre.Így nem alakult ki belvíz.Nyáron könnyen betemethető így aszálykor a kevés nedvesség nem szivárog el.Ennél környezetbarátabb,energiatakarékosabb módot még nem találtak fel.
2014. okt. 28. 18:38
 6/20 A kérdező kommentje:
5: Nyilván fontos dolog a környezetvédelem, de kétlem, hogy egyrészt ilyen megfontolások miatt dívik ez nálunk, másrészt meg nem hiszem, hogy minden árkot csatornára cserélve különösebben megugrana az ökológiai lábnyomunk. Pláne vicces, ha az említett árkos új parcellázások lakosait nézem, akik kivétel nélkül a közeli városba autóznak be naponta.
2014. okt. 28. 18:54
 7/20 BlackSword ***** válasza:
100%
Tudod minden problémára többféle megoldás létezik... A víz elvezetésére is... Te a tájékozódáshoz GPS-t használsz, de a tengerész szextánssal és iránytűvel is tud... Az egyszerűbb megoldás nem feltétlenül jelent igénytelenséget... Sőt, az egyszerűbb megoldásban kevesebb dolog hibásodhat meg, ami hosszú távon előnyt jelent...
2014. okt. 28. 18:57
 8/20 A kérdező kommentje:

7: Szerintem az árok egyértelműen primitívebb, igénytelenebb eszköz, mint a csatornázás. Sok helyet is foglal, életveszélyes, és ugye az önkormányzatok a háztulajdonosra igyekeznek rálőcsölni a karbantartás terhét.

Én azt látom, hogy míg vidéken (főleg falukban) az emberek a lehető legminimálisabb infrastruktúrát tartják normálisnak (eddig jó volt, ezután is jó alapon). Ennyire szerintem nem vagyunk szegény ország. Persze mindenki úgy él, ahogy akar, meg azt tart fontosnak, amit akar. Engem pusztán kulturális szempontból érdekel, mi miért megyünk ennyire látványosan szembe az európai urbanizálódással.

2014. okt. 28. 19:12
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

"1: Kifejtenéd, miért is?"

Közvetlenül utánad ki is fejtették. Nagyjából ezt írtam volna le én is.

2014. okt. 28. 19:13
 10/20 A kérdező kommentje:
9: Köszi, de számomra még mindig nem világos, miért lenne "jobb". Valamiért a nagyvilágban a települések többsége inkább csatornahálózatot tart fent.
2014. okt. 28. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!