A kapitalizmus vagy a kommunizmus a "jobb" GAZDASÁGI
rendszer?
11/26 A kérdező kommentje:
"Mert a kommunizmus nem valósult meg"
Oké, de mint mondtam ez elmélet
Mindkét -izmusra jellemző az ügyeskedők, a kiskapukat keresők jelenléte. Akik arra törekedtek hogy munka nélkül, mások becsapásával érvényesüljenek, sőt gazdagodjanak. Ez okozta a problémát a rendszerváltás előtt is és után is. Idehaza nem úgy jöttek létre a tőkések, ahogy például nyugaton. Például az osztrák Opel gyár tulajdonosa varrógép kifejlesztésével kezdte. Nem pedig mások megkárosításával. Eszébe nem jutott az ami a hazai tőkésekre jellemző, hogy állami támogatásokkal, közpénzek lenyúlásával, korrupcióval fűszerezett privatizációval szerezzen vagyont. A hazai tőkések éppen a nyugatinak ellenkezője, mert eszükbe nem jutna a társadalom számára hazsnos tevékenységgel előbbre jutni. Csak a mutyi, állami támogatás, adóelkerülés, dolgozók kizsákmányolása, stb.
2014. okt. 10. 17:25
Szerintem a kapitalizmus, de nem a túlzottan liberalizált piacgazdasággal.
Hanem piacgazdaság, erős állammal, állami beavatkozásokkal.
2014. okt. 10. 17:31
14/26 A kérdező kommentje:
Szerintem is egy erős állami beavatkozásos kapitalizmus egész korrekt, de miben jobb, mint egy államosított gazdaság?
Abban kérdező, hogy verseny van.
Valamilyen szintén kell a verseny, mert az ösztönzi a fejlődést.
2014. okt. 10. 17:50
Lehet hogy ki kellett volna hagynunk az 50-es évek államosítását és ugyanúgy békén kellett volna hagyni az embereket ahogy a fejlett nyugati országokban sem volt TSZ-esítés vagy gulág. Erre történész professzorok is célozgattak többen is. Mivel a mai népnyúzóknak a padlássöpréstől kezdődően nyílott ki a csippája. Idős hozzátartozóim mesélték hogy börtönből szabadult bűnözők álltak be ávósnak vagy padlássöprőnek. Mi garantálná hogy azok gyerekei ma tisztességes üzletemberek legyenek?
2014. okt. 10. 17:52
17/26 A kérdező kommentje:
Csak minden harmadik válasz hasznos itt...
Az utolsó értelmes válaszra reagálva:
szerintem a verseny épphogy visszaveti a gazdaságot
18/26 A kérdező kommentje:
és mégegyszer szerintem kiemelni, ez elmélet...
a gyakorlatban a kapiatalista országokban jobb az életszínvonal.
a kapitalizmusban nincs fölösleges termék a polcokon, legfeljebb 2 napig, mert ha nem veszi meg senki, csődbe megy.
de a kérdés valóban értelmetlen, bármilyen izmusban élsz, mindig lesznek önző, csaló, zsarnok emberek.
az állami beavatkozás is egy illúzió, az állam csak ugyanolyan hatalom mint 1 nagy cég, vagy egy terrorbanda, vagy egy alfahím a hordában. a lényeg az, hogy az erősebb diktál.
2014. okt. 10. 18:24
"szerintem a verseny épphogy visszaveti a gazdaságot"
Kérdező, ittál, vagy alapból félrebeszélsz?
A verseny, versengés, győzni akarás viszi előre az embert.
2014. okt. 10. 18:32
Kapcsolódó kérdések: