Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ti itt hagynátok az országot...

Ti itt hagynátok az országot a helyemben?

Figyelt kérdés
19/F vagyok most érettségiztem viszonylag jó eredménnyel. Felvételt nyertem Angliában egy egyetemre (korábban már éltem kint 2 évig, szóval nem idegen a külföldi élet), de én szívem szerint inkább itthon maradnék, idehúz a családom, a barátaim, a barátnőm, stb...szerintem, ha ügyes az ember itthon is el lehet helyezkedni, bár ez csak az én véleményem és ha tényleg rászorulnék egyetem után is ki lehet menni dolgozni. Szerintetek?

2014. júl. 15. 21:03
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
79%
Itthon is el lehet valóban helyezkedni, de nem mindegy, hogy mennyiért. Majd rájössz. Egyik barátnőm és családja fél éve költözött ki Angliába. Egyik sem alja munkát végez és senki nem utálja őket. Bár az itthoniak biztos jobban tudják. Én a helyedben elfogadnám, nem mindenkinek adatik meg ilyen lehetőség. Utólag megbánnád és akkor már lehet késő lenne. Nem mindegy, hogy az ember 4 évig gürcöl vagy 40. Egy külföldi egyetem, munkahely pedig kiváló referencia itthon. Tudom, mert nem egy ilyen embert ismerek.
2014. júl. 15. 22:41
 12/30 anonim ***** válasza:
15%

Először is: Anglia nem Anglia, hanem Nagy-Britannia, szóval legföljebb oda nyerhettél felvételt.

Másodszor: ha műszaki vonalon nyertél vhová felvételt, a BME pl. minden egyes!! brit műszaki egyetemnél jobb. Mind villamos- mind gépészmérnök, mind mechatronika, mind programtervező-infó illetve mérnök-informatikus képzés vonatkozásában. Köztudomású is a szakmában (mármint hogy Nagy-Britannia sz.ar) Ebben az esetben maradj itthon. Ha közgáz, valami humán, vagy társadalomtudományos szakra, esetleg orvosira nyertél felvételt, szerintem menj. Jó buli lehet. De ha mérnökember akarsz lenni (mint oly sokan :)) , akkor maradj mindenképp, legalábbis diplomázni. Jobban jársz majd vele, hidd el.

2014. júl. 15. 23:18
 13/30 anonim ***** válasza:
43%
Utolsó igen, viszont külföldön nem ér semmit a diploma, ha nem kinti iskolában csinálta. Ha kint csinálja azt elismerik itthon is, kint is.
2014. júl. 16. 00:49
 14/30 anonim ***** válasza:
72%

"Ha mindenképpen menni akarsz és angol nyelvterületre, akkor Ausztrália. Nagyon befogadó emberek. Az angolok már rühellik a magyarokat meg minden kelet eu söpredéket, románokat, szerbeket. Olyanok vagyunk nekik már mint itt a cigók, vagy az USAban a mexikóiak. Olcsó munkaerő, aki elveszi a brit elől a munkát."

Ausztrália? Most megy ki egy barátom eddig 2 millába van neki a papírok intézése, meg a rengeteg vízum interjú stb. Ja biztos befogadóak a britekkel szemben csak nem a magyarokkal szemben.

Egyesült Királyságban ha nem sötét a bőröd, már félig nyert ügyed van :D

2014. júl. 16. 00:51
 15/30 anonim ***** válasza:
39%

# 12:

"Az Egyesült Királyság egységállam (unitárius állam), melynek négy országa Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales."

Lehet, hogy mégis Angliába nyert felvételt... Maga az Egyesült Királyság egy magasabb rendű szervezet, mint mondjuk Anglia, vagy Skócia, de attól még léteznek azok is.

Azt pedig honnan tudod, hogy a BME annyira isteni műszaki oktatás terén? Én nem így hallottam... Tény, hogy sok nyugati egyetem van, akik ráálltak a kamu szakokra (elhitetik veled, hogy micsoda műszaki képzést kapsz, aztán kimész és kiderül, hogy az egész alibi tárgyakból áll...), de azért mégiscsak ott vannak a világelső egyetemek is. Magyar egyetemek közül pedig talán egyedül a debreceni (?) került fel a top 100-as rangsorra?!

Borzasztóan szar itthon az egyetemi oktatás és ez tény. De az is tény, hogy az összes közül még a műszaki szakok a legjobbak (már amelyik).

2014. júl. 16. 02:36
 16/30 anonim ***** válasza:
44%

Aha, en is ezt olvasom ki ebbel a rqangsorbol, hogy a BME muszaki oktatasa barmelyik angol egyetemnel jobb :)))

[link]

LOL. Alomvilagban eltek.

2014. júl. 16. 06:24
 17/30 anonim ***** válasza:
53%

ma 06:24

Ez a QS-rangsor nem tudom, mi a tököm, de onnantól kezdve hiteltelennek tartom, hogy (ahogy írják a linkeltben) pontot kapnak az egyetemek a rangsorolásban arra, hogy mennyi pénzt vernek el adott tárgyéven.

A tények a következők: Cambridge-ről nem veszik fel a brit villamosmérnököt Britanniában dolgozni. Engem, a *s.z.a.r* BME-ről, szintén villamosmérnökként még a végzés évében felvesznek Nagy-Britanniába dolgozni, nevezetesen egy manchasteri céghez. Utóbbi 10 évben kb. rendre ugyanez a statisztika (BME-ről gépész- illetve villamosmérnökként csak az nem ment ki -nyelvtudása függvényében- Németországba, Ausztriába vagy Nagy-Britanniába, aki nem akart.

2014. júl. 16. 11:23
 18/30 anonim ***** válasza:
43%

# 17:

Ha ez igaz, akkor 11:23-kor miért nem dolgozol és miért ide írogatsz? Én csak az ilyen ellentmondásokat nem szoktam érteni...

Egyébként én csak az építész-építészmérnök oktatásról hallottam és tudok mesélni. Vidéki egyetemre jártam építésznek tanultam és sokkal keményebb és szigorúbb volt a képzésünk, mint egy BME-s építésznek. Ráadásul gyakorlati haszna a tervezési tárgyaiknak a saját elmondásuk alapján sem nagyon volt.

Ezek után valahogy kételkedem abban, hogy a többi mérnöki szak jobb lenne... Inkább csak túl van hájpolva az egész, nem?

2014. júl. 16. 11:27
 19/30 anonim ***** válasza:
92%

Elhelyezkedni ugyan el lehet, de otthon egyszerűen nincs jövő, begyepesedett buta tahókkal van tele az ország, mert a többiek elmentek - arra is gondolj, kik lesznek a főnökeid, meg milyen hozzáférésed lesz a munkád eszközeihez, és hol tart az adott ágazat a világhoz képest otthon (sehol, semelyik). Simán menj, én sosem bántam meg egy percre sem, az egyetemet legalábbis. Jótanács, Skóciába menj inkább (tandíj fiaskónak nézz utána, hacsak nem akarsz évi 9000 font körüli tandíjhitelben mozogni, vagy hacsak nem számít a zsé és klifizeted előre). A rendszer (még) ugyanaz, az egyetemek minimum olyan jók mint Angliában, ugyanúgy UCAS meg IELTS 6.5/7.0/7.5 attól függően mit tanulsz, stb, de tandíj vagy NINCS, vagy a skótokéval megyező, ami töredéke az angliainak. Mivel szept. 18.-án kilépnek az UK-ból önálló EU tagállamként, a tandíj igen hamar megszűnhet teljesen, és a skót egyetemeknek továbbra is jó nevük van ám Európa szerte.

Viszont ha végeztél, és ismét attól függően hogy mit tanultál, ne maradj itt, főleg ha tényleg értesz is valamihez (tudományos, orvosi, v. mérnöki pálya). Általában 120 kreditből 20-ért (!!!) harmadévben felvehetsz idegen nyelvet, ezt mindenképpen tedd is meg. A britek nevetséges szintű nyelvi fejlődést várnak el és erre is adnak kiváló jegyet, nagy hasznodra válik egyetem után, és túrja az áltagodat felfelé mint az állat az a 20 kredit.

Nyelv amit érdemes felvenni: Német (nincs kérdés gondolom), Norvég (persze ha van, egyébként nagyon egyszerű nyelv), esetleg francia ha Svájc ezen csücskére apellálsz. Nem, a magyart nem veheted fel olcsó húzásként, hacsak nem vagy román / szerb / ukrán / egyéb állampolgár.

A legtöbb magyar egyetemmel kitörölheted Európában, de a kb. 3 elfogadhatóval is durva hártányban leszel a külföldi egyetemeken végzettekhez képest, 2 okból: egy, magyar végzettséged van, hiába jó viszonylag, nem bíznak benne nagyon és alulmunkáltatott pozíciót kapsz, kettő, nem biztos hogy el tudod végezni a munkád. Amellett, hogy egy nemzetközi végzettség mindig jobb a munkáltató szemében mint egy ekvivalens nemzeti, a magyar egyetemen végzettek tipikus gyengesége, hogy esetenként akár kiváló elméleti tudásukat is (ez legtöbbször valójában átlagos) képtelenek a legtriviálisabb problémára is hatékonyan alkalmazni. Fújják a "szabályt" a "úgy működik hogy" dumát, felmondják a leckét, de ennyi. Nem az ő hibájuk, hanem a magyar felsőoktatási rendszeré, de ettől még ez van.

2014. júl. 16. 11:30
 20/30 anonim ***** válasza:
25%

Csak hogy világos legyen mindenki számára:

a BME (azaz a pesti Műegyetem) a numero uno, annál jobb egyetem jelenleg Magyarországon, de talán egész Közép-Európában sincsen. Egy-két német egyetem előzi meg, ilyenek, hogy a berlini, frankfurti műegyetemek, meg mondjuk a Dortmund. Más nem.

A Franciák a közelünkben nincsenek (3-4x annyi pénzből, gondolom...) , az Olasz felsőoktatás lassan egy évtizede közröhej tárgya, az északi nagy három (Norvégia, Finnország, Svédország) meg a németekhez küldik a műszaki vénájú diákokat "képződni". Dióhéjban ennyi.

2014. júl. 16. 11:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!