Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért a kínaiak gyártanak...

Miért a kínaiak gyártanak szinte mindent?

Figyelt kérdés
Ráadásul még sz*r is. Akkor legalább normálisan megcsinálnák . Én Európában csak európai gyártású dolgokat engednék eladni. A fost meg adják el ázsiában. Oda jó az is.
2014. máj. 27. 13:24
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Ha a németek nyerik a háborút ilyen nem lenne. max Japán gyártana :)
2014. máj. 27. 15:19
 12/16 A kérdező kommentje:
és mégis Németország a leggazdagabb európai ország.
2014. máj. 27. 15:20
 13/16 anonim ***** válasza:

Mert hagyjuk.

Németország és Anglia jól profitál belőle a többiek meg szívják.

Szívesen olvasnék egy elemzést arról hogy mi lenne ha megvámolnánk a kínai tömeg cuccokat és cserébe lenne hazai könnyűipar.

2014. máj. 27. 15:27
 14/16 anonim ***** válasza:
Ocsó
2014. máj. 27. 15:34
 15/16 anonim ***** válasza:
Én az ellentéted vagyok, szinte mindent Kínából veszek(ebayen). Kezdetben még Európaiaktól vettem mert az minőségi meg minden. Nagy sz@rt. Megvették Kínából és eladták 4x annyiért. Komolyabb cikkeket nem vennék, de nem azért mert kínai hanem mert a posta széttörné. De a 8GB-os noname sd kártám amit 1000ftért vettem szállítással tovább bírta mint amit itthon vettem 4000ftért
2014. máj. 27. 15:50
 16/16 anonim ***** válasza:

Nyilván az ár fontos, de nem minden. A kínai gyártás sokkal rugalmasabb, mint az európai, vagy az amerikai. Pl. sokkal lazábbak a munkásokat védő törvények. Sokkal könnyebb a munkavállalókat leépíteni, lazábbak a munkavédelmi előírások, stb.

Minden gyártó vállalat számára dilemma, hogy mennyi kapacitást állítson be a gyártásra, ugyanis az eladások folyamatosan változnak. Pl. karácsonyra kell nagy mennyiséget legyártani, vagy egy új modell bevezetésekor nem tudható biztosan, hogyan fogadja a piac a terméket, stb. Ugyanakkor -különösen Európában- a munkavállalókat szigorúan védik a törvények. Nehéz lenne felvenni mondjuk 10 000 embert iPhone-t szerelni, mert bevezetünk egy új modellt, majd két hónap múlva 5000-et elküldeni. Kínában ez egyáltalán nem probléma. Szintén nem probléma a napi 12 órás munkavégzés, a heti 7 napos munkarend, de sokszor az alapvető biztonsági szabályok figyelmenkívülhagyása sem.

A minőség egy másik kérdéskör. Attól, hogy Kínában készült, még lehet jó minőségű. A megbízó sokszor a teljes technológiát adja a gyártáshoz. A munkafolyamatok olyan szinten vannak lebontva, hogy ne igényeljen szakértelemt. Gyakorlatilag mindegy, hogy milyen nyelven beszél, aki pl. összecsavarozza a két alkatrészt, mert a nyomatékkulcs meghatározott nyomatékkal fogja meghúzni a csavart, a minőségellenőrzés azonnal visszadobja, ha hiányzik egy csavar, stb. A lényeg, hogy az elemi tevékenységek ne igényeljenek szakértelmet, és a minőségellenőrzés minden kritikus ponton megfelelően működjön.

A gyártás beruházás igényes tevékenység. Jellemzően minél nagyobb kapacitású gépekkel és berendezésekkel végzik, annál olcsóbb. Egy vállalat számára ezek a beruházások halott tőkét jelentenek. Nem így egy olyan vállalkozásnak, amely "csak" gyártani akar. Az állami szubvenciók révén ráadásul olcsón tudnak a kínai vállalatok beruházni.

A kínai márkák azért rosszabbak (egy részük legalábbis), mert a tervezésre, technologizálásra sokkal kevesebb figyelmet, és pénzt fordítanak, valamint gyengébb minőségű anyagokat használnak, és bármilyen furcsa, kevesebb és képzetlenebb munkaerőt.

Miért a kínaiak gyártanak mindent?

Mert a nyugati vállalatok rájöttek, hogy a profit nem a gyártáson van. A gyártás csak egy költségtényező, és ráadásul rengeteg macera van vele. Egy vállalatnak érdemesebb amit lehet kiszervezni a gyártásból, és arra koncentrálni, ami számára versenyelőnyt hozhat pl. design, technológiai fejlesztések, vagy akár a marketing, értékesítési hálózat. Kinának pedig érdeke magához vonzani a bérmunkát, mert óriási a munkaerő piaca, amit belső fogyasztásra való termeléssel nem tudna lekötni.

2014. máj. 28. 18:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!