Nem lehetne végre csinálni valamit a sok felesleges/"értelmesincs" felsőoktatási szakkal?
Tudom, eleinte sokaknak fájna....
De ez így, ebben a formában akkor sem mehet tovább.
"Az állam túlságosan beleszól a felsőoktatásba."
Persze hogy beleszól, hisz ő finanszírozza.
"Amúgy már elméletileg nem lébecolhatnak ott a diákok mivel, ha megbuknak vagy pár félév után csak otthagyják a szakot akkor visszamenőleg ki kell fizetni, vagy rosszul tudom? "
Ha otthagyják a szakot, akkor igen, ki kell fizetniük. Viszont egyetemen nem lehet "megbukni", úgyhogy innen látszik, hogy nem értesz hozzá, inkább ne szólj hozzá.
"Akik még mindig azon vannak fennakadva, hogy sok hülye van a felsőoktatásba annak érdemes megnézni egy statisztikát, hogy mennyivel kevesebben kezdtek ebben az éveben az elmúlt évekhez képest. A következő évben pedig még kevesebben lesznek."
És még mindig a hallgatók fele olyan érettségi eredményekkel kerül be főleg mérnöki szakokra, amilyen érettségit egy értelmesebb majom produkálna.
"Az ELTE-n pár karon ez 3 tárgyfelvételt jelent. Ha 3. felvételre nincs meg a vizsga, egy 4. alkalmat a dékán még engedélyezhet, ha akkor sem sikerül, akkor az adott diákot kirakják."
Ez megint csak nem így van. Egy félévben egy tárgyból összesen 3x lehet vizsgázni, minden összevéve pedig összesen 6x, ez régen 9 volt. Viszont aki 6 vizsgán képes megbukni azt rakják is ki.
Amúgy meg most megint átalakul a rendszer, x ponttól fölfelé kötelesek felvenni az egyetemek mindenkit. Szóval ha mindenki jól tanulna, akkor elméletileg végtelen számú hallgatót vehetnek fel.
"Ha otthagyják a szakot, akkor igen, ki kell fizetniük. Viszont egyetemen nem lehet "MEGBUKNI", úgyhogy innen látszik, hogy nem értesz hozzá, inkább ne szólj hozzá.
Ez megint csak nem így van. Egy félévben egy tárgyból összesen 3x lehet vizsgázni, minden összevéve pedig összesen 6x, ez régen 9 volt. Viszont aki 6 vizsgán képes MEGBUKNI azt rakják is ki."
Akkor most mi is van? Mégis meg lehet bukni?
Nem azt írtam, hogy beleszól, hanem azt, hogy túlságosan beleszól. Ergo nem az a problem, hogy az állam belenyúl a felsőoktatásba, hanem az ahogyan azt megteszi.
"Akkor most mi is van? Mégis meg lehet bukni?"
Nem, nem lehet megbukni. Tárgyat lehet bukni, de megbukni, úgy mint általánosban meg középiskolában nem. Rohadtul semmi köze sincs az egyetemei oktatási rendszernek ezekhez.
"Nem azt írtam, hogy beleszól, hanem azt, hogy túlságosan beleszól. Ergo nem az a problem, hogy az állam belenyúl a felsőoktatásba, hanem az ahogyan azt megteszi."
Miért, mit nyúl bele? A támogatásai mértékét variálja. Tananyagba, belső házirendbe vagy hasonlókba sosem szólt bele. Azt meg csak eldöntheti, hogy mit mennyire támogat, nem?
Szóval meg lehet bukni.
Folyamatosan változtatják a törvényeket.
"ugyan úgy lehet időben diplomád"
Nem feltétlenül, ugyan is sok esetben vannak ráépülő tárgyak és ha nincs keresztfélév, akkor biza megszívod.
Például az ELTE IK-nk aki a matematika alapozást bebukja most például, már kapásból GARANTÁLTAN nem tudja befejezni 3 év alatt a BSc-t, mert úgy alakulnak az előfeltételek.
"ugyan úgy lehet időben diplomád"
Bizonyos esetekbe igen. Én például 4 tárgyat buktam el az alapképzés alatt és mégis időbe lediplomáztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!