Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Nem lehetne végre csinálni...

Nem lehetne végre csinálni valamit a sok felesleges/"értelmesincs" felsőoktatási szakkal?

Figyelt kérdés

Tudom, eleinte sokaknak fájna....

De ez így, ebben a formában akkor sem mehet tovább.

2013. dec. 21. 11:18
1 2 3 4
 11/34 tetro ***** válasza:
50%

12.49

tapasztalatid hány egyetemre és szakra terjednek ki? mi alapján állapítottad meg a tahófaktort? a mintavétel mennyiben volt reprezentatív?

2013. dec. 21. 13:28
 12/34 anonim ***** válasza:
87%

Olyan nincs hogy felesleges/"értelmesincs" felsőoktatási szak. Mindegyiknek van értelme és célja.

A probléma inkább ott kezdődik hogy pl.: szabad bölcsészetnél szakirányonként kb. évente 10 frissen végzett emberre van szükség az országban. (és akkor még lehet hogy sokat mondtam) Ennek ellenére évente annyi ember jön ki ilyen szakirányokkal hogy dunát lehetne velük rekeszteni. Egyszerűen nem lehet ennyi embert ilyen munkakörben foglalkoztatni.

Az már teljesen más kérdés hogy ezeken a szakirányokon a hallgatók 95%-a tényleg "ellébecolja" az egészet. Az ismerősi körömben nagyon sokan mentek ilyen jellegű szakirányokra, egyetlen egy ember volt köztük aki komolyan is gondolta az egészet.

2013. dec. 21. 13:46
 13/34 anonim ***** válasza:

"Érdekesen finanszírozza őket, a folyamatos pénzelvonásokkal.

Ezek a szakok is jóval kevesebb pénzt kapnak, mint eddig valaha.

Minden szakból KELL, hogy legyen ingyenes hely. Ez nem úgy megy, hogy oké, pl sok az jogászunk, akkor ne legyen egy ingyenes jogász hely sem.

Hogy miért? Mert egyrészt akkor csak olyanok tanulnának ott, akik megengedhetik maguknak fizetni ezt, de nem feltétlenül jók is egy adott területen, másrészt annyira jelentősen megcsappanna a tanulók száma, hogy pár év múlva pánikszerűen jogászokat kéne képezni.

Fölösleges szak önmagában nincs. Minden területen kellenek tényleg jó és hozzáértő emberek."

De éppen ezért írtam, hogy most azokat a szakokat támogatják, amikre kereslet van (igen bas.zki, több belőlük a hely mint eddig volt), és emellett minimálisan a többit. Jogászokat is képeznek állami pénzen, lehet, hogy neked senki sem szólt, de attól még ez a helyzet.

2013. dec. 21. 13:57
 14/34 anonim ***** válasza:
80%

A fő probléma nem a neve nincs szakokkal van, hanem a teljes felvételi, finanszírozási rendszerrel.

Ha átvennénk részben/egészben az osztrák rendszert, lényegesen hatékonyabbá válhatna a felsőoktatás.

2013. dec. 21. 14:03
 15/34 anonim ***** válasza:

@13:57: Csak hogy ez baromira nincs így.

A BME, ELTE és hasonló, tényleg színvonalas helyeknek jelentősen csökkent a támogatása és folyamatosan vonnak el milliókat.

Mint mondtam, érdekes ez a "támogatási" módszer, hogy egyébként a műszaki képzésekből is vonják kifelé a pénzt.

2013. dec. 21. 14:09
 16/34 UFOTOCH ***** válasza:
48%

Az állam túlságosan beleszól a felsőoktatásba. Amúgy már elméletileg nem lébecolhatnak ott a diákok mivel, ha megbuknak vagy pár félév után csak otthagyják a szakot akkor visszamenőleg ki kell fizetni, vagy rosszul tudom?

Akik még mindig azon vannak fennakadva, hogy sok hülye van a felsőoktatásba annak érdemes megnézni egy statisztikát, hogy mennyivel kevesebben kezdtek ebben az éveben az elmúlt évekhez képest. A következő évben pedig még kevesebben lesznek.

2013. dec. 21. 14:57
 17/34 anonim ***** válasza:

@UFOTOCH: Jól tudod, meg van szabva, hogy max hány félévet lehet államilag támogatotton ott tölteni és a hallgatói szerződésben az is rögzítve van, hogy aki nem végzi el mit és hogyan kell fizetnie.

Ezen felül a legtöbb intézményben tárgyanként is van egy felvételi limit. Az ELTE-n pár karon ez 3 tárgyfelvételt jelent. Ha 3. felvételre nincs meg a vizsga, egy 4. alkalmat a dékán még engedélyezhet, ha akkor sem sikerül, akkor az adott diákot kirakják. (Ez pótvizsgákkal együtt 8 vizsgaalkalmat jelent tárgyanként maximum, ami vicces tud ám lenni pár tárgynál, ahol olyan 80% szokott bukni és nem azért, mert nem tanulnak.)

2013. dec. 21. 15:14
 18/34 anonim ***** válasza:
13:28: az elég magas tahófaktor, ha valaki részegen belecsinál a zuhanyzóba a kollégiumban? Ez is megesett.
2013. dec. 21. 15:33
 19/34 tetro ***** válasza:
90%

15.33

nem, annak hogy egy ember mit csinál, annak az egyetemet egészére nézve nem sok jelentősége van a tahófaktor szempontjából. ő tahó, de ez egy, nem a felső oktatásban résztvevők nagy része...

2013. dec. 21. 15:34
 20/34 anonim ***** válasza:
0%
15:33: sajnos, nem ő volt az egyetlen. De lehet, hogy én vagyok túlérzékeny. Mindenesetre az ilyeneket kivágnám, akármilyen szakra járnak is.
2013. dec. 21. 16:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!