Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hogyan lehetne létrehozni...

Hogyan lehetne létrehozni Magyarországon belül egy autonóm miniállamot?

Figyelt kérdés
Én most nem az elismerésre gondolok. Értelmes válaszokat kérek,melyben leírjátok azt, mire terjedhetne ki az autonómia,és hogyan működne ez az államszerű egység. Kérlek,tűrhető hangnemben válaszoljatok. Előre is köszönöm!
2013. szept. 12. 16:05
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

Bocsánat,megint rosszat írtam:

[link]

2013. szept. 14. 17:22
 22/23 A kérdező kommentje:

Egy hasonló kérdésnél olvastam egy véleményt egyes városok autonómiájával kapcsolatban.

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__3959..

"Egy város történelmi-földrajzi-kultúrális alapon kiérdemli az autonómiát egy országon belül autonóm város/autonóm tartományként saját kormánnyal,parlamenttel,törvényekkel. Ezek a következőekkel nyerhetik el az autonómiát:

- történelmi: a város valamikor önálló vagy autonóm volt egy országon belül,de azt a történelem során megszűntették vagy beintegrálták az országba,így az autonóm tartományként megérdemli az önrendelkezést.

- kultúrális: a város és közvetlen környezetének kultúrája,népcsoportjai,esetleg még nyelve is különbözik a környező népekétől,így az egy városból álló autonóm tartományként kell,hogy tovább működjön.

- földrajzi: a város az anyaországtól távol esik,így a város lakosságának jobb képviseletére autonóm tartományt kell létrehozni. Hogyha Magyarországnak lenne egy városnyi exklávéja valahol az országtól kb. 4-500 kilóméterre,akkor valószínűleg az is Magyarország autonóm tartománya lenne. Pl.: Campione d'Italia olasz város Svájcban. A legtöbb exklávé egyébként is autonóm (lásd: Nahicseván,Kalinyingrád).

Ezesetben fontos,hogy a város területéhez képest nagy lakosságal rendelkezzen (nem az az elvárás,hogy egy pl. 5 km2-es városban 10 millióan éljenek,de az ezres városok nem lehetnek autonómok).

Magyarországon belül is lehetne egy szabad várost létrehozni,mivel az a területnek jót tenne gazdaságilag és politikailag. Én egy magyar autonóm szabad városnak egy olyan közép - vagy nagyvárost gondolok,mely közepes gazdasági szinten áll,tehát van elég pénze az autonómia költségeit fenntartani,de még van még mit fejlődnie. A város érdekképviseletét egy azon várost képviselő miniszter igazgatná a magyar kormányon belül,és egy választott képviselő a parlamentben.". Szerintem ebben van igazság. Én értek az ilyesmihez,így most készítettem egy "saját" szabad várost,kizárólag szemléltetés szempontjából.

Egy kitalált városról írtam,mivel így tudjuk a legjobban szemléltetni. Ezt a várost hívják Magyáriának.

Magyáriát évente ötszázezer turista keresi fel,így az idegenforgalom jelentős. A város területe 190 km2,lakossága kétszázezer (így népsűrűsége ~1052 fő/km2). A város az Adriai-tenger Magyária nevű szigetén fekszik,így Magyarország exklávéja. Magyáriában nem magyarok,hanem horvátok és olaszok keverten élnek. Így az előbb felsorolt három szempontból mind a három megfelel. Magyária saját kormányt és parlamentet kap,államfője a magyar elnököt képviselő kormányzó lesz. Magyária a jövőben egy képviselővel rendelkezik az Országgyűlésben,és a Magyáriát képviselő tárca nélküli minisztert küldi a magyar kormányba.

Mindez persze csak kitaláció,szemléltetés. Ennek mintájára lehetne egy szabad várost létrehozni,amennyiben a kulturális-etnikai-nyelvi vagy gazdasági vagy földrajzi szempontoknak (vagy ezek közül kettőnek,esetleg mind a háromnak) megfelelő város tartozik Magyarországhoz. Erre a legjobb példa Fiume városa,mely a Magyar Királysághoz tartozó külön testként autonómiával rendelkezett: vezetését a kormányzó látta el,a városban az olasz volt a hivatalos nyelv,stb.

2013. szept. 14. 17:36
 23/23 A kérdező kommentje:
És tudom hogy ezt a linket már egyszer írtam,de úgy vettem észre,nem figyeltetek fel eléggé a válaszomra.
2013. szept. 14. 17:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!