Hogyan lehetne létrehozni Magyarországon belül egy autonóm miniállamot?
Egy hasonló kérdésnél olvastam egy véleményt egyes városok autonómiájával kapcsolatban.
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__egyeb-kerdesek__3959..
"Egy város történelmi-földrajzi-kultúrális alapon kiérdemli az autonómiát egy országon belül autonóm város/autonóm tartományként saját kormánnyal,parlamenttel,törvényekkel. Ezek a következőekkel nyerhetik el az autonómiát:
- történelmi: a város valamikor önálló vagy autonóm volt egy országon belül,de azt a történelem során megszűntették vagy beintegrálták az országba,így az autonóm tartományként megérdemli az önrendelkezést.
- kultúrális: a város és közvetlen környezetének kultúrája,népcsoportjai,esetleg még nyelve is különbözik a környező népekétől,így az egy városból álló autonóm tartományként kell,hogy tovább működjön.
- földrajzi: a város az anyaországtól távol esik,így a város lakosságának jobb képviseletére autonóm tartományt kell létrehozni. Hogyha Magyarországnak lenne egy városnyi exklávéja valahol az országtól kb. 4-500 kilóméterre,akkor valószínűleg az is Magyarország autonóm tartománya lenne. Pl.: Campione d'Italia olasz város Svájcban. A legtöbb exklávé egyébként is autonóm (lásd: Nahicseván,Kalinyingrád).
Ezesetben fontos,hogy a város területéhez képest nagy lakosságal rendelkezzen (nem az az elvárás,hogy egy pl. 5 km2-es városban 10 millióan éljenek,de az ezres városok nem lehetnek autonómok).
Magyarországon belül is lehetne egy szabad várost létrehozni,mivel az a területnek jót tenne gazdaságilag és politikailag. Én egy magyar autonóm szabad városnak egy olyan közép - vagy nagyvárost gondolok,mely közepes gazdasági szinten áll,tehát van elég pénze az autonómia költségeit fenntartani,de még van még mit fejlődnie. A város érdekképviseletét egy azon várost képviselő miniszter igazgatná a magyar kormányon belül,és egy választott képviselő a parlamentben.". Szerintem ebben van igazság. Én értek az ilyesmihez,így most készítettem egy "saját" szabad várost,kizárólag szemléltetés szempontjából.
Egy kitalált városról írtam,mivel így tudjuk a legjobban szemléltetni. Ezt a várost hívják Magyáriának.
Magyáriát évente ötszázezer turista keresi fel,így az idegenforgalom jelentős. A város területe 190 km2,lakossága kétszázezer (így népsűrűsége ~1052 fő/km2). A város az Adriai-tenger Magyária nevű szigetén fekszik,így Magyarország exklávéja. Magyáriában nem magyarok,hanem horvátok és olaszok keverten élnek. Így az előbb felsorolt három szempontból mind a három megfelel. Magyária saját kormányt és parlamentet kap,államfője a magyar elnököt képviselő kormányzó lesz. Magyária a jövőben egy képviselővel rendelkezik az Országgyűlésben,és a Magyáriát képviselő tárca nélküli minisztert küldi a magyar kormányba.
Mindez persze csak kitaláció,szemléltetés. Ennek mintájára lehetne egy szabad várost létrehozni,amennyiben a kulturális-etnikai-nyelvi vagy gazdasági vagy földrajzi szempontoknak (vagy ezek közül kettőnek,esetleg mind a háromnak) megfelelő város tartozik Magyarországhoz. Erre a legjobb példa Fiume városa,mely a Magyar Királysághoz tartozó külön testként autonómiával rendelkezett: vezetését a kormányzó látta el,a városban az olasz volt a hivatalos nyelv,stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!