Miért nem bírják egymást a románok és a magyarok?
Én úgy hallottam, hogy a probléma régebbre nyúlik vissza, és kapcsolatban van a Dák-Román kontinuitás elmelettel, miszerint a románok a dákok leszármazottjai, és a románok szerint Magyarország nagy része dák szállásterület volt, ezt azzal próbálják magyarázni, hogy több helyen is Magyarországon "Dák csészéket" találtak, amik kifejezetten a dákokra volt csak jellemző.
Szerintük a magyarok csak ki túrták őket a Kárpát-medencéből.
Állítólag ezt így tanítják a románoknak az iskolában, én nem tudom mi ott a szitu, nekem is csak a töri tanárom mesélte az egészet, remélem nem írtam égbekiáltó baromságot.
sajnos a helyzet az, hogy tenyleg igy tanitjak.
en romaniai vagyok (szatmar megye), s nekunk tanitottak egy tajban kulon roman es magyar tortenelmet, neha bizony ellentmondtak egymasnak a tenyek :))
amugy altalaban nincs gond veluk, nem igazan verengzo vadallatok vagy ilyesmi. vannak koztuk is notorius szelso jobboldali nacionalistak akik mindenki mast utalnak, dehat melyik nemzetben nincsenek?? amugy a tobbsegre hal istennek nem jellemzo.
viszont a ciganyokkal itt is baj van :(
A szerbes, és szlovákos kérdést is te írtad?
Ha igen, körbe járod a szomszédos országokat?
Magyarország egyedülálló abban hogy szinte az összes szomszédja utálja, és viszont! Itt egy nép, akiről senki se tudja biztosan, hogy honnan jött, beékelődva szláv, és germán népek közé (+ kicsi latin beütés), akik inkább egymással összetartók, mint velünk!
Árpád Szvatoplukon keresztül tőlük vette el a földet!
Mellesleg ha igaz a sztori, nagyon jól csinálta! Valahogy nem lenne kedvem visszamenni Ázsiába!
Hát azért nem teljesen van úgy, ahogyan fennebb írták sokan.
A romániai román magánembereknek általában semmi bajuk a magyarokkal és vicaverza. Ez egy gerjesztett hőbörgés egy szűk körben, amit könnyű általánosítani.
Egy időben sok erdélyi céggel és magánemberrel voltunk üzleti kapcsolatban.
És lám, lám, minő érdekes: kik voltak korrektek? A románok. Velük soha semmi baj nem volt, sok barátság is született. Ellenben a székely magyar? Sír rí és a szemedet is kilopja vagy legalábbis ott nyúl le, ahol tud. Tisztelet a kivételnek.
Konkrét esetpéldáim és tapasztalataim alapján írtam, higgyétek el!
ha te nem a romákra gondolsz,akkor romániai magyarokrol beszélünk.ök nem románok,hanem magyarok,csak éppen a határtúlsó felén élnek és ugyan olyan magyarok,mint mi(ha nem jobban).
én egy faluban lakom,ahol vannak jopáran.Otthon náluk volt egy ép.ipari cég,de ott nem tudott megélni se a cég,se a munkások(havi 20.000ft-bol sztem senki sem tudna,az árak meg elég magasak...),igy átjöttek magyarországra,hogy ne haljanak éhen(szó szerint).itt a 85-öt már meg tudják keresni(az sem sok,a párom is kömüves,de ö megkapja a 150-et...),és nagyon örülnek neki,merzt ennyi pénzt addigmég látni sem láttak.
a faluban persze ennek nem örülnek,mert h a "rohadt románok,idejönnek,elveszik a munkát,stb,stb...".lenézik öket nagyon és ez bántja öket,mert ilyen tiszta szivü emberekkel én még nem találkoztam,amilyenek ök,igazi egyszerü székelyemberek,nagyon segitökészek,csak jot tudok mondani roluk.
itthon szolják szarják öket,hogy mi a francnak jönnek ide,holott mindenki oda megy,ahol boldogulni tud.angliában sem szolnak le más népeket,hogy minek dolgoznak náluk,pedig azok tényleg idegennépek.
szégyelhetnénk magunkat,mert én voltam romániában székelyföldön és csodálattal tekintenek a magyarországi magyarokra,nagy szeretettel fogadnak minket.
mi tudunk ott házat venni,mert ott csak 3millioba kerülnek a házak,de a legtöbb öttani embernek erre nem telik.
ezért odamegyünk miés felvásároljuk az ingatlanjaikt.ök mégsemszolnak le minket.
ezen kéne elgondolkodni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!