Miért henceg a Fidesz a közmunkájával, mikor előttük is volt, csak akkor többet fizettek érte?
Kedves 22:41-es!
"Pro Patria tényszerűen jól leírta, csak nekem az a problémám, hogy erre tényleg olyan büszkének kell lenni?"
- Nem büszkének kell rá lenni, de a társadalom számára erkölcsi jóvátétel, hogy azok, akik eddig életvitelszerűen segélyezésből éltek, most hozzátesznek valamit a közösség értékeihez. Ha csak szemétszedéssel, akkor azzal.
Másfelől, mint az utánad álló válaszoló is rámutatott, nem egész évre vonatkozik, csak évi 3 hónapot jelent.
A közmunkát valami teljesen haszontalan, az embereket megalázó, lealacsonyító tevékenységnek, pénzkidobásnak tartják sokan, ami miatt az emberek nem tudják elvégezni a rendes munkájukat.
A valóság az, hogy azok vannak közmunkán, akik az elsődleges munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni, így nekik a közmunka is nagy segítség. Az valóban probléma, hogy ennyi embernek nem tudnak mindig értelmes, hasznot hozó munkát adni.
És a bérük azért alacsonyabb 15 ezer forinttal, mint a minimálbér, hogy azért legyen motiváció áttérni az elsődleges munkaerőpiacra.
És csak hogy nyomatékot adjak a szavamnak: én is végigcsináltam, kézbesítettem értesítőket, sepertem levelet, tisztítottam ereszt, nyírtam füvet, hordtam fát, kapáltam gazt, rendeztem sírt, ürítettem szemetest, ástam fel homokozót az óvodában, lapátoltam havat hóesésben.
És nem esett le a karikagyűrű az ujjamról. A munka nem szégyen! És hamar el is telt ez az idő. Haszna pedig volt. Mert ezeket a munkákat is meg kell csinálnia valakinek. És ha már meg kell, akkor csinálják azok, akik egyébként nem veszik ki a részüket a társadalom közös tehervállalásából.
"Egy borsodi falunak a pogármesteri hivatalába járok ki dolgozni. Ott sose volt olyan probléma, hogy nem tudtuk volna kiadni a közmunkát: mindig többen jelentkeztek, mint amennyi hely volt, így azt csináltuk, hogy 3 hónapig dolgozott az egyik társaság, aztán jött a másik, hogy mindegyiknek jusson valami. Most sincs több közmunka, ez egy nagy hazugság, csak a bérük lett kevesebb!"
Te igen hozzáértő lehetsz a munkádban... szinte mindenhol 3 hónapot dolgoznak közmunkán, mert ennyi van előírva a segélyhez. Hidd el, a többség nem is dolgozna ott 3-nál többet.
"Eddig is volt, de oda bekerülni nehezebb volt, mint jelentkezni a sarki tesco-ba takarítani ..."
Ennek is meg voltak az okai:
Jobb munkakörülmények
Ugyanannyi vagy több garantált bér
Juttatások
Nagyobb szabadság
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!