Az osztrákok miben különböznek a németektől?
Valóban politikai okból nem lettek egy nép. Nem a nagy német egység valósult meg, hanem a kicsi. Ennyi erővel a Budapesti sem magyar, mert képes vörös borral inni a fröccsöt, vagy fordítva, én nem vagyok magyar, mert én nem.
A németek és az osztrákok is full ugyan azt a nyelvet beszélik, egy-két tájszó van itt is, ott is, ami nem ugyan az.
De a 200 év sem igaz.
Mert Ausztria mint politikai egység már legalább 800 éve létezik ilyen néven és émetország pedig hivatalosan is csak 140 éve. A nyelven kívül - ami szintén sokban különbözik - a belső német területekkel nem sok közös volt.
A nacionalizmus előtt nem volt értelme népekről beszélni. Az, hogy az osztrák nacionalisták németek akartak lenni, annyi az oka, hogy a Habsburg dinasztiát utasították el és ők - mint általában minden nacionalista akkoriban - a közös nyelvből indultak ki. Egy tiroli osztrák ebből semmit se értett, őt nem foglalkoztatta ez a dolog.
Az osztrák teljesen külön nép, a mentalitása is más, mint a németé. Legalább akkora a különbség köztük, mint az említett franciák és németek között.
"Valóban politikai okból nem lettek egy nép."
És történelmi, kultúrális valamint vallási okok miatt. Így jó, tehát nem igaz az állításod.
Ausztria soknemzetiségű volt (csehekkel, lengyelekkel, olaszokkal, szlovénekkel...stb) míg az akkori Németországban a zsidókon kívül (akik arányaiban is jóval kevesebben voltak, mint Ausztriában) nem élt a németen kívül más nemzetiség, persze ez is csak súlyos megszorításokkal érvényes, de akkor legalábbis elfogadták, hogy a bajor, a türingiai, a szász, a frank és a porosz egyformán német (egyébként nem véletlenül szövetségi állam Németország...).
Németországot a protestáns porosz szellem hatotta át, Ausztriát viszont a katolikusok uralták. A németeknek bőven elég volt - később bebizonyosodott, hogy még sok is - , hogy ott voltak a bajor katolikusok.
Történelmileg pedig Ausztria sokkal inkább kötődik Közép, sőt Kelet és Dél-Kelet-Európához (erre találták ki a dunai monarchia kifejezést), míg Németország egyértelműen a Nyugathoz kötődik.
"Az osztrák teljesen külön nép, a mentalitása is más, mint a németé. Legalább akkora a különbség köztük, mint az említett franciák és németek között."
A svábok, bajorok, szászok, pomeránok, osztrákok között is vannak jelentős mentalitásbeli, kulturális és még nyelvi különbségek is, de ezek nem olyan jelentősek, hogy külön nép legyen, mindegyiket tekinthetjük németnek.
Semmiben. Eredetileg magukat is németeknek tartották, és így nevezték őket mások is.
A '48-as szabadságharcban, Komárom ostromakor az a szólás járta a vár népét, "Lőni lőhetsz, német, de be nem jöhetsz!".
Petőfi egyik verscíme: "Mit nem beszél az a német".
A Német Szövetségbe tartoztak ők is. Ám mikor az Osztrák Császárság elvesztette a háborút a Porosz Császársággal szemben 1866-ban, az ekkor létrejövő német egységből kizárták az osztrákokat, viszont Ferenc József megtarthatta császári címét.
Nagyjából ekkor alakult ki az önálló, az össznémetségtől eltérő osztrák identitás.
"És történelmi, kultúrális valamint vallási okok miatt. Így jó, tehát nem igaz az állításod.
Ausztria soknemzetiségű volt (csehekkel, lengyelekkel, olaszokkal, szlovénekkel...stb) míg az akkori Németországban a zsidókon kívül (akik arányaiban is jóval kevesebben voltak, mint Ausztriában) nem élt a németen kívül más nemzetiség, persze ez is csak súlyos megszorításokkal érvényes, de akkor legalábbis elfogadták, hogy a bajor, a türingiai, a szász, a frank és a porosz egyformán német (egyébként nem véletlenül szövetségi állam Németország...).
Németországot a protestáns porosz szellem hatotta át, Ausztriát viszont a katolikusok uralták. A németeknek bőven elég volt - később bebizonyosodott, hogy még sok is - , hogy ott voltak a bajor katolikusok.
Történelmileg pedig Ausztria sokkal inkább kötődik Közép, sőt Kelet és Dél-Kelet-Európához (erre találták ki a dunai monarchia kifejezést), míg Németország egyértelműen a Nyugathoz kötődik."
Jó, akkor ha te kötözködsz, akkor én is tudok a kákán csomót keresni:
-Nem minden német protestáns, a déli területek katolikusok.
-A Német Császárságban jelentős lengyel (később még francia) kisebbség volt.
-Az osztrák tartomány szinte teljesen tiszta német (osztrák) volt, az egy dolog, hogy voltak jelentős meghódított területeik, ahol más népek laktak.
-Ausztria a Német Szövetség része volt, míg meg nem valósult a kisnémet egység, plusz a Szent Német-Római Császárságnak is része volt, ezen kívűl, akkor is német nyelvet beszélnek, attól, hogy ők nem Guten Tag-ot, hanem Grüß Gott-ot mondanak, még ugyan az a teljes nyelvtan és a szókészlet 99,99%-a.
Így van, én is a Német Szövetséget hoztam fel, aminek Ausztria tagja volt. Kulturálisan, történelmileg és vallásilag a bajorok is elkülönülnek, mégsincs senki szerintem, aki azt mondaná, hogy ők ne lennének németek.
És az sem igaz, hogy a nacionalizmus kialakulás előtt ne lett volna nemzettudatuk. Az 1400-as évektől eleve "A Német Nemzet Szent Római Birodalma" volt az NRCS hivatalos neve. Melynek szintén alkotóeleme volt Ausztria.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!