Szerinted is ehetetlen a téliszalámi?
Ez csak részben gasztronómia kérdés. Most beszél ugyanis Torgyán József a Klubrádióban, és azt mondta, hogy a kis nyugdíjából csak pár deka téliszalámira futja, amiből fiatalabb korában még több rúddal is megvehetett, és ami mára ehetetlenné vált. Ebből is látszik, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.
És itt jön be a politika. Mert szerintem is ehetetlen a téliszalámi, egy zsírtól csepegő, emészthetetlen vacak, pedig régen finom volt. És ezt én is összefüggésbe hozom Magyarország közállapotaival. Mindennek romlik a minősége, mindenből kispórolják az anyagot és vegyszerekkel, térfogatnövelővel, zsírral pótolják. Nekem legalábbis ez a benyomásom. Régen a kenyér lisztből volt, és finom volt. Ma egy térfogatnövelővel felfújt, galacsinná összenyomható vacak, a sajtban nincs tej, és igen a szalámikban meg csak zsír, vér, toll,és ilyesmik vannak. És ez régen nem így volt. Jól látja ezt Józsi bácsi és én?
XD
Ez jó volt, ez mindent visz. A kisnyudíjas Torgyán papa szenvedései meg a szalámi-elmélet.
Amúgy meg a hentesnél kell venni téliszalámit, nem a szupörmarketben, ez a titok.
Bakácsnak tényleg ízlik. :)
Hiába, nem lehet mindenki igazi Settenkedő. :)
Vér és toll nincs benne. Zsír sem, szalonna igen, de az régen is volt. Eredetileg kocákból készítették, néhány éve viszont mivel folyamatosan hiány van alapanyagból, és ami van az is szinte hetente drágul, abból csinálják ami éppen van. Nagyobb baj viszont hogy már a téliszaláminál sem bírják kivárni a hosszú érlelési folyamatot, hanem gyors érlelésű starterkultúrával készítik, ami ebben a kategóriában szentségtörésnek számít.
Egyébként a hentesnél is ugyanazt tudod megvenni mint a supörmarketben. Ugyanis tudtommal három helyen gyártanak téliszalámit:
1. Kométa, Kaposvár
2. Kaiser (Debreceni Csoport Kft. Szolnok), amióta Penta csoport tulajdona ehetetlen
3. Pick (Herz ugyanaz csak más címkével)
Ebben szerintem igaza volt.
A legtöbb ilyen, többségében import hús büdös és ehetetlen, leginkább a téliszalámi.
Az igazi hentesnél van saját készítésű téliszalámi, persze az is gyorsérlelésű, de sokkal finomabb, mint a bóti, mert minőségibb alapanyagokból készül, én csak azt veszem.
Amúgy meg Torgyán igazán spórolhatott volna, 12 évig bent ült a parlamentben, és nem ingyér.
A téliszalámi nem import.
A hús szaga nem a származási helytől függ.
"Az igazi hentesnél van saját készítésű téliszalámi,..."
Na akkor had gonoszkodjak egy kicsit! A hentesnek, hacsak nincs húsüzeme, nincs jogosítványa szalámit készíteni. Ha mégis készít, az ellenőrizetlen eredetű fekete áru. Ha a hatóság rájön, nagyon megkefélik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!