30-40 év múlva lesz nyugdíj?
nem lehet tudni
olyan messze van az még, bármi (BÁRMI) lehet akkor még
mai törvények szemétben lesznek akkor már
valami biztos lesz
csak minimális
Lesz, lesz, csak nem a mi zsebünkben.
Mit garantál?
Mennyiséget, értéket?
A kérdésed nincs megalapozva. Bocsi hogy ezt írom, de mint te magyar állampolgár, szintúgy átvagy verve, mitn bárki más.
Tudod történt egy kis alkotmánymódosítás, 3 lényeges dolog volt, ami ezt érintette:
-Első az Orbán szemében nagy szó, bekerült a Magyarországi pénznem megnevezése (Magyarország hivatalos pénzneme a Magyar Forint)
-Második, az állam nem köteles ellátni egézségügyileg, hiszen már nincs E.Ü.adó csak társadalombiztosítási, amivel fedezzük a mentők/tűzoltók finanszirozását. Vagyis esetek többségében, kapsz valami komoly betegséget 3-4 hónap kell, ezért fordulnak magánorvoshoz (ami bizony méregdrága)
- Utolsó fontos pont, azért hogy ne érjen minket csőd, kivették azt a részt, hogy az állam köteles legyen nyugdíjat fizetni bárkinek is. Ha az állam úgy dönt nem fizet mert nincs pénz, nem mehetsz már az alkotmánybíroságra. Bár fizetni fognak, amíg tudnak, de garancia nincs, ha jön egy nagy válság (3. és 4. front)
Orbán megígérte, tehát nem lesz.
(Egyébként az előttem szóló tökéletesen leírta a jelenlegi helyzetet. Ezt hozta nekünk ajándékba a 2/3.)
"Az állam elvileg garantálja, de én nem hiszek már senkinek."
Annak sem, aki azt mondja, hogy nem lesz?
Nem merek biztosat mondani. Az államra nem lehet mindig számítani - akik most a felsőoktatásba mennek azt hitték pár éve, hogy ingyen lesz, aztán 5 hónappal a kezdés előtt estek pofára. Én egy olyan rendszert simán el tudok képzelni, ahol nyugdíjszerződésre kötelezik az embereket és mondjuk nyugdíjasként havi x órát kell dolgoznod az államnak valami közmunka formájában.
A magányugdíjpénztáraknál elvileg nagyobb biztonságra számathat az ember, de ugye a mostani példából is láthatjuk, ha egy kormánynak pénz kell, nem szégyenli kilopni a zsebedből. Vagy a magángyugdíjpénztárból.
Valamennyi biztos lesz, de szerintem folyamatosan csökkentik a minimális felé.
Mondjuk nem túl jó hír, hogy bekerült az alkotmányba, hogy az állam nem kötelező nyugdíjat fizetni ha nincs rá pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!