Jól érzem, hogy a nacionalizmus egy elavult eszme, a haladás meggátolója?
Szerintem nincs gyakorlati haszna, ellentéteket és gyűlölködéseket szíthat, elavult, nem képviseli a haladást, korlátozhatja az egyént, fanatikusok pedig borzalmas dolgokat tehetnek ezen eszme érdekében stb...
Véleményem szerint abszurdum, hogy most attól, hogy valaki akaratán kívül születik valahova akkor annak élete végéig ott KELL élnie, akar tetszik akar nem, ha kell haljon éhen a szegénységtől és elméletileg nem tehet ez ellen úgy hogy jobb helyre költözik, ahol esetleg még lehet is belőle valaki és tehet nagy dolgokat a világ érdekében... Ez ellentmond a józan észnek.
Persze van szép oldala is, s nem lenne helyes ezt elismerni! Történelem, kultúra, hagyományok, elvek, "nemzeti öntudat" (én ilyesmiben nem hiszek) stb...
Neked mi a véleményed erről?
Szerintem pedig nem elavult. A nacionalizmus nem más, mint egy nagy közösség. Ez pozitív dolgot feltételez, egymás segítését, bajtársiasságot, nem feltétlenül szül ellentéteket, gyűlölködést.
Lássuk be, szinte mindenhol vannak feszültségek, ahol sok a bevándorló. Nem látom, hogy a multikulti olyan nagyon jó lenne a mai embernek, lehet, hogy egyszerűen még nem vagyunk elég érettek rá.
Ahová pedig születtél, szerintem kutya kötelességet tenni is azért, hogy élhetőbb hely legyen, nem menekülni, mint a patkány a süllyedő hajóról.
Mindig lesz olyan eszme, aminek érdekében háborúkat lehet indítani. Ha nem a nacionalizmus, akkor a vallás, ha nem a vallás, akkor a társadalmi berendezkedés megváltoztatása lesz a fő cél.
Amúgy pedig a nacionalizmus nem egyenlő a sovinizmussal, ne keverjük a kettőt, ne essünk ebbe a hibába.
Nem.
Ha már elavult eszmékre vadászol, ott vannak a vallások. Messze sokkal megosztóbbak, mint a nacionalizmus/nemzettudat, azokat valahogy mégsem cseszegetik annyian.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!