Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Elképzelhető, hogy Európában...

Elképzelhető, hogy Európában 2050-re az iszlám vallás váljon meghatározóvá?

Figyelt kérdés
Mostanában itt a gyk-n egy csomó iszlámmal kapcsolatos kérdést tesznek fel, ezért gondoltam én is kiírok egyet. Szóval lehetséges, hogy a jövőben - mondjuk 2030-ra vagy 2050-re - a muszlim vallás legyen meghatározó a kontinens nyugati felén? Meghatározó alatt azt értem, hogy muszlim vallás hívei lesznek többségben bizonyos országban. Értelemszerűen azt nem értem alatta, hogy a nem muszlim vallású, de muszlim országból származó emberek lesznek többségben. Én magam nem tudom mit gondoljak erről, egyrészt vannak a statisztikák, amik ezt nem támasztják alá és vannak a hangos jobboldali vésztoporzékolók, akik már kongatják a vészharangot. Nem értek egyet a vészmadarakkal, de tényleg jó lenne tudni milyen is a helyzet. Egyrészt még nem jártam nyugaton, hogy rálátásom lenne a dologra (bár kétlem, hogy ezt egy kívülálló átlátná); másrészt pedig egy dolog a statisztika, de az sehol sincs nyilvántartva, hogy a bevándorlók milyen arányban hagyják el a vallásukat, milyen arányban fundamentalisták stb. Ti hogy látjátok?

2012. máj. 18. 12:05
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
29%
Nekem édes mindegy, hogy éppen melyik képzeletbeli lényben kell hinni.
2012. máj. 18. 16:54
 12/37 A kérdező kommentje:

"Jó ideig stabilan növekedni fog ezeknek az aránya..."

Mégis milyen mértékig? A népesség fele?

2012. máj. 18. 16:58
 13/37 anonim ***** válasza:

16:58

20-30%-ra is felmehet a század közepéig, ennek semmi akadálya.

2012. máj. 18. 17:18
 14/37 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat.
2012. máj. 19. 15:40
 15/37 anonim ***** válasza:

Szerintem is növekedni fog a muszlimok száma és aránya.

Bár igaz hogy nem szülnek 4-5 gyereket az európai muszlimok, de a 2-3 gyerek nagyon is jellemző.

Ez alól talán a törökök a kivételek, mert az ő természetes szaporulatuk gyakorlatilag 0 vagy negatív itt Európában. Egyébként itt a TFR-t (termékenységi ráta) kell figyelembe venni. Ha egy ország, népcsoport TFR-je 2.1 értéket eléri, akkor a népesség középtávon fennmarad és nem öregszik. Nagy-Britanniában, Franciaországban, Írországban és Izlandon ez a ráta 2.0 körül van, de ez inkább a bevándorlóknak köszönhető. Egy echte brit vagy francia nőre max. 1.8 gyerek jut.

A bevándorlók is egyre kevesebb és kevesebb gyárakat szülnek, tehát ha csak ezen múlna akkor a számuk 2050-ben már biztosan csökkenne vagy stagnálna.

De jelenleg még magas a természetes népszaporulatuk és erre jön még a pozitív bevándorlási egyenleg. Szerencsére több ország korlátozni akarja a bevándorlást, amire valóban szükség is van. Európának csak a szakképzett, nyelvet beszélő munkaerőre van szüksége.

2012. júl. 30. 10:06
 16/37 anonim ***** válasza:
59%

elnézést nem "gyárakat" hanem GYEREKET szülnek

:D

2012. júl. 30. 10:07
 17/37 A kérdező kommentje:

ma 10:06

Franciaországot illetően tévedsz. Biztosan tudom, hogy ez az egyetlen olyan európai ország, ahol a bevándorlók nélkül is nőne az "őslakosság".

"elnézést nem "gyárakat" hanem GYEREKET szülnek :D"

Aha, freudi elszólás; valld be, hogy gyerekgyárakat akartál írni. :D

2012. júl. 30. 21:54
 18/37 anonim ***** válasza:

hát a statisztikák szerint (wikipedia, nem tudom mennyire megbízható) az újszülöttek 73%-nak apja-anyja francia, legalábbis ott született. De mi a helyzet a másod,-harmad generációs bevándorlókkal? Őket már franciaként tartják számon, nem?

a következőket a wikipedia-ból szedtem:

Both parents born in France: 583 600 (2010)

halálozások száma: 540 469 (2010)

Ha feltételezzük hogy mindenki aki meghal, kizárólag francia még akkor is növekszik a franciák száma, csak nem túl nagy mértékben:/

[link]

2012. aug. 1. 17:55
 19/37 anonim ***** válasza:
45%

Ez Franciaország. Szerinted?

[link]

Az adatok reálisak. Az, hogy itt a sok ateista álomvilágban él és azt hiszi, hogy majd a muszlimok is feladják a vallást, semmit nem jelent. Indonézia kb.: 50 éve muszlim állam. Európa is követni fogja rövid időn belül.

2012. aug. 21. 23:26
 20/37 anonim ***** válasza:

Indonézia fő vallása az iszlám, a 2000. évi népszámlálás adatai szerint a lakosság 88%-a iszlám hitűnek vallotta magát, ezzel az ország a világon a legnagyobb muszlim lakossággal rendelkező ország volt. Mielőtt a kereszténység, valamint az iszlám elérkezett a maláj szigetvilágba, a térségben az indiai vallási filozófiák voltak mértékadó helyzetben, a hinduizmus és a buddhizmus tanai uralták az indonéz népességet. Az iszlám vallást egykor elsősorban Jáván és Szumátrán gyakorolták, de az 1980-as években folytatott, úgynevezett „transzmigrációs program” (lásd alább) eredményeként a Balin, Borneón, Celebeszen, a Molukka-szigeteken és Pápuán élő muzulmánok száma jelentősen megnövekedett. A lakosság többi részében körülbelül 8%-kal részesednek a keresztény vallású emberek (akiknek háromnegyede protestáns, a maradék pedig katolikus hitű), 3% hindu míg a buddhisták körülbelül 1%-ot érnek el. Az országban elhanyagolható létszámú zsidó vallású közösség is él.

Mielőtt valaki lepontozná a Wikipédiát, a cikk összhangban van az egyetemi tananyaggal.

2012. aug. 21. 23:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!