Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A dáko román elmélet szerint...

A dáko román elmélet szerint a románok előbb voltak erdélyben mint mi magyarok, de mi meg előbb voltunk a mostani román és moldvai területeken akkor követeljük ezeket a területeket mit szóltok ehhez?

Figyelt kérdés
tudom ez hülyeség csak el mondom a vélemélyemet ezekről a dolgokról és kíváncsi vagyok mit szóltok ehhez, én úgy tudom a dákok a mostani erdélyben és olténiában éltek, és mi viszont vándorlásunk során ott is meg települtünk, de ha nem is a miénk lenne ezek a területek akkor a kunoknak kellene át adni, na ez csak egy elmélet de ha a románok csinálhatják akkor mi miért nem
2012. máj. 10. 19:22
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

"...és főleg nincs 20 milliós népesség párezres dák törzsből meg két légió rómaiból."

Miután egy ma 25 milliós nemzetről, a legnépesebb balkáni etnikumról beszélünk, hiábavaló azt bizonygatnod, hogy nem is létezhetnek :)

2012. máj. 13. 14:31
 12/22 anonim ***** válasza:
Nem azt bizonygattam, hogy nem léteznek, hanem kétségbe vontam, hogy egy pár ezer fős csoportosulás egyenes ágú leszármazottai (ezt állítják ugyanis).
2012. máj. 13. 15:34
 13/22 anonim ***** válasza:

"Van róluk feljegyzés a Dunától északra is"

De nem az ötödik századtól fogva, mint ahogyan ők datálják, hanem a XIII-tól fogva.

"Csakhogy azt sem tudod bebizonyítani, hogy nem volt kontinuitás. "

Az állítást kell bizonyítani, nem az ellenkezőjét.

"jelentős számú neolatin népesség élt"

Semmi nem utal arra, hogy a románoknak közük lett volna a latinizáláshoz. A nyelvtanuk az örmény és bolgár között egyensúlyoz, a szókincsük nagy része szláv. A magyar nyelv több latinból átvett elemet tartalmaz, mint a románoké, ezért is nevetséges latin nyelvnek bélyegezni. Az összes, nem nyugatról átvett nevük szláv. A XIX. századig cirill abc-t használtak.

"hogy románság etnogenezisének semmi köze nem lehetett a jelenlegi Románia területéhez"

Van köze, főleg Havasalföldhöz. De nem Magyarország területéhez, amit oly bőszen bizonygatnak a románok.

2012. máj. 13. 15:41
 14/22 anonim ***** válasza:

"De nem az ötödik századtól fogva, mint ahogyan ők datálják, hanem a XIII-tól fogva. "

Van a 6. és a 11. századból is. De, ahogy már jeleztem, a források hiánya nem sokat jelent, mivel a Balkán egészéről és Erdélyről alig van hitelt érdemlő írott forrás ezekből az évszázadokból. Egyszerűen azért, mert a Balkán nagy része a 7. században kikerült Bizánc fennhatósága alól.

A horvátok vagy a szerbek etnogeneziséről is összesen egyetlen beszámolónk van, az sem hiteles (VII. Bíborbanszületett Konstantin, 10. század).

"Az állítást kell bizonyítani, nem az ellenkezőjét. "

Mivel Magyarországon kívül mindenütt a román álláspontot fogadják el, így mi számítunk a kihívó félnek, nekünk kellene bizonyítani hitelt érdemlően a kontinuitás hiányát.

"A magyar nyelv több latinból átvett elemet tartalmaz, mint a románoké, ezért is nevetséges latin nyelvnek bélyegezni. "

A román egyértelműen neolatin nyelv, amely a Római Birodalom balkáni provinciáiban beszélt vulgáris latinból származik, ezt senki sem kérdőjelezi meg :). Nem erről szól a vita.

Egy nyelv hovatartozását nem az dönti el, hogy mennyi és milyen jövevényszó van benne.

"A XIX. századig cirill abc-t használtak. "

Semmi köze az ábécének a nyelvi hovatartozáshoz.

2012. máj. 13. 21:35
 15/22 anonim ***** válasza:

"mindenütt a román álláspontot fogadják el"

Mivel nem képezi kutatás tárgyát, ezért azt fogadják el, ami van nekik. Genetikai vizsgálatokat pedig a románok nem végeztek. Kíváncsi lennék az indokra, de természetesen nincs.

"A román egyértelműen neolatin nyelv"

Mármint kinek egyértelmű, annak, aki nem ismeri?

"ezt senki sem kérdőjelezi meg"

Én megkérdőjelezem, milyen alapokra helyezik ezt a kijelentést? Egy indokot nem láttam eddig, hogy mitől neolatinabb nyelv, mint a cseh például.

"Egy nyelv hovatartozását nem az dönti el, hogy mennyi és milyen jövevényszó van benne. "

Ha se jövevényszó, se nyelvtan, akkor mi?

"Semmi köze az ábécének a nyelvi hovatartozáshoz."

Persze, ezért írnak az olaszok is cirill betűkkel, hiszen az is neolatin nyelv.

A wikiről én is tudok idézni, de van valami érved is a wikiről visszaidézett humbugon kívül? Azt én is tudom olvasgatni.

2012. máj. 13. 21:43
 16/22 anonim ***** válasza:

"Genetikai vizsgálatokat pedig a románok nem végeztek. "

Nyelvnek semmi köze a genetikához.

"Egy indokot nem láttam eddig, hogy mitől neolatinabb nyelv, mint a cseh például. "

Alapfogalmakkal sem vagy tisztában.

Kezd komolytalanná válni a vita :)

A román ugyanúgy neolatin nyelv, mint pl. a portugál vagy a katalán, legközelebbi rokonának egyébként az olasz számít.

"Persze, ezért írnak az olaszok is cirill betűkkel, hiszen az is neolatin nyelv. "

A szovjet időkben például az azeriek, a türkmének vagy az üzbégek is cirill ábécét használtak, attól még török nyelv maradt mindhárom és nem lett szlávvá.

2012. máj. 13. 23:33
 17/22 anonim ***** válasza:

"A wikiről én is tudok idézni, ..."

Én viszont nem szoktam, most sem tettem :)

2012. máj. 13. 23:34
 18/22 anonim ***** válasza:

Kezdem fölöslegesnek érezni ezt a párbeszédet. Itt voltak a vlachok, erre semmi bizonyíték, a nyelvük vulgáris latin, csak kár, hogy nem mutatnak közös jellemzőket, és így tovább. Ha te eldöntötted, hogy beveszed az oláhok meséit, magánügyed.

"Alapfogalmakkal sem vagy tisztában.

Kezd komolytalanná válni a vita :) "

Persze, mert csak nem indokoltad meg, hogy mitől az ami, valószínű azért, mert fogalmad sincs. Na szia.

2012. máj. 13. 23:48
 19/22 anonim ***** válasza:
Nem érdemes ezzel vitatkozni. Ha anno a Tiszántúlt megkapják a románok akkor ez itt kardoskodna hogy a Tiszántúl márpedig ősi dákóromán föld. Szánalmas.
2012. máj. 14. 16:34
 20/22 anonim ***** válasza:

16:34

Okoska, Erdély mai hovatartozásának az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy volt-e ott latin kontinuitás vagy sem. A politika nem ismeri az ősi föld meg ősi juss fogalmát, tanuld meg szépen.

2012. máj. 14. 22:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!