Miért csökkenti a közgazdász szakokat ennyire drasztikusan a kormány?
Ha megnézitek, arányaiban véve kb fele annyi annyi pénzügyest keresnek ezeken a honlapokon, mint mérnököt.
És tegyük fel, hogy 150 főből mondjuk 50 lesz pénzügyön, számvitelen, a többi managementen meg hasonlókon, amik nem is túl keresettek. De pü-esből csak ezen a 3 weblapon látható kb 1000 állást hogy fogják betölteni? Meg persze egy csomó nincs ezekben benne.
persze még ide jönnek a költségtérítésesek is, meg azok akik eddig végeztek, de akkor sem tudom hova tenni ezt a drasztikus csökkentést. Ennek egyszerűen nincs értelme.
Utolsó 3nak!
Akkor a bölcsész szakokat miért nem vágták meg ennyire drasztikusan?
A linkelt álláskereső honlapokon érdekes mód van szükség közgazdászokra.
ma 07:49!
:DDDDDDDDDD
Jól van leírom világosabban:
AZ egyik portálon 2000 gazdaságist, és másfélszer ennyi mérnököt keresnek. Mégis 32(!)-szer több mérnököt lehet felvenni.
Az külön vicc, hogy 2700 bőőlcsészt meg kiképeznek, arra szükség van. :D
11:15
Azért mert jó esetben a felvettek fele végzi csak el, de egyes szakokon inkább az 1/3 ad a jellemző.
Ifjú BME-s mérnök végzősként meg sem fordult még a fejemben, hogy ilyen lapokat nézegessek, már a diploma előtt tolják a cégek az arcunkba az állásokat, kb 30 szakirány társammal együtt csak a tanszéken 110 lehetőséget kínálnak... Gazdaságin van ilyen?
Gazdaságin is kikapkodják a jó tanulókat a cégek... Sulinkon végzettek asszem 70-80%a a szakmában talál munkát 1 éven belül... Persze ez függ attól is hogy az ember milyen iskolában tanul, mert azért a mérnököket a BME-ről szeretik a munkavállalók a turizmus-vendéglátásosokat - pénzügyszámviteleseket BGF-ről , a jogász és orvosi Pécsen "híres" , a mezőgazdász Kaposváron stb...
De ettől független kérdem én: ha a közgazdászokat ennyire nem lenne szükség.. akkor a bölcsészekre kb 10-12x nagyobb szükség van?
Nem kifejezetten a turizmus vendéglátásra, meg a többi kamu gazdasági szakra gondoltam. (marketing, menedzsment stb..)
Hanem a pénzügy-számvitelre, az az egyetlen ami nem kamu, aztán a probléma tárgya az, hogy az is beletartozik a 250 főbe, és erre valós, és nem kicsi kereslet van.
De amúgy egy turizmus vendéglátáshoz minek diploma? Ezek annyira nevetséges szakok. Én nem vagyok szakmabeli, de nemtudom elképzelni, hogy mit kell neki éveken át tanulni. Ha elmegy valahová úgyis megtanítják mindenre, nem? Vagy kisrándulásból meg ágyazásból akar doktorit írni?? :D:S
Történetesen én turizmus vendéglátáson tanulok,mert a vendéglátás és a közgazdaság érdekel. A lényege a képzésnek az hogy olyan közgazdászt képezzen aki a későbbiekben mikor egy szálloda gazdaságát intézi értsen magához a szállodához ne csak a gazdasághoz. Amúgy meg én se tartom hú de sokra ezt a képzést, de nem azt tanulom amire feltétlen kereslet van hanem ami érdekel. Mesterszakon úgyse ezt folytatom - gazdaságelemző - , van más végzettségem is - szakács - tehát nem vagyok rászorulva hogy ezzel helyezkedjek el.
Ettől függetlenül ellenzem hogy a közgazdász képzéseket ilyen szinten leépítik. Van kereslet - meglepő, vagy nem - a turizmus vendéglátásosokra is, legalábbis az iskola statisztikái ezt mutatják.
Bölcsészekben benne vannak tanárok is, azt elismerem.. De benne vannak az anglisztikás, sumerológiás, germanisztikás, meg néprajz kutatósok is.. Megkérdezném - minden lenézés nélkül, engem is érdekelnek ezek a szakok, de szerintem rájuk nincs akkora kereslet mint amekkora a kínálat - hogy rájuk nagyobb szükség van mint a közgazdászokra vagy államügyisekre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!